29 december: Stille tocht tegen geweld tegen vrouwen – Rotterdam

Dona Daria Rotterdam, SPIOR, Emancipator NL en Adb RADAR IDEM Rotterdam organiseren op 29 december een stille tocht tegen geweld tegen vrouwen, om steun te betuigen aan de familie van de slachtoffers en mensen op te roepen zich uit te spreken tetgen geweld.

“Rotterdam heeft in korte tijd een aantal dochters verloren”, aldus Patricia Ooms directeur Stichting Dona Daria. “Het wordt nu tijd dat Rotterdammers opstaan en hun stem laten horen om dit soort geweld tegen vrouwen te stoppen en hun steun te betuigen aan hun nabestaanden”.

De moord op de Rotterdamse Humeyra heeft opnieuw laten zien hoe groot het probleem is van geweld tegen vrouwen. In negen van de tien gevallen wordt geweld gepleegd door mannen. De bijdrage van Emancipator aan de stille tocht richt zich dan ook specifiek op mannen het voorkómen van geweld: we roepen mannen op om zich aan te sluiten bij de stille tocht en zich uit te spreken tegen geweld tegen vrouwen. Lees meer over White Ribbon Campagne en waarom het belangrijk is dat mannen zich uitspreken.

Er zijn geen woorden voor de tragische gebeurtenissen in het afgelopen jaar waarbij vrouwen om het leven zijn gekomen door geweld. De tocht zal dan ook in stilte van start gaan. De tocht start om 19:00 uur op het Colourmind plein, Werkhoefstraat 10 te Rotterdam en eindigt rond 20:30 uur voor het Stadhuis, waar de initiatiefnemers een verklaring overhandigen aan burgemeester Aboutaleb. Een breed scala van maatschappelijke organisaties, onderwijsinstellingen, sportverenigingen en religieuze en levensbeschouwelijke organisaties in de stad hebben al kenbaar gemaakt mee te doen.

 

De tocht zal begeleid worden door de verkeerspolitie en handhavingsambtenaren. Het is belangrijk dat deelnemers de aanwijzingen van de politie opvolgen. In de stoet zelf lopen ordehandhavers van de organisaties. Zij zijn te herkennen aan oranje hesjes.

Voor de veiligheid hanteren we de volgende regels:

  • Als u met de auto komt: de parkeergelegenheid bij het Colourmindplein is slecht. Geadviseerd wordt om gebruik te maken van de parkeergarages bij de schaatsbaan (CS) en/of Centraal Station en vanaf daar te lopen naar het Colourmindplein. Met het openbaar vervoer is het Colourmindplein het beste te bereiken met tram en metro richting Centraal Station. Met bus 38 kunt u uitstappen op de Beukelsdijk.
  • De tocht eindigt om 20.30 uur bij het oude postkantoor op de Coolsingel. Vandaaruit zijn er haltes van het openbaar vervoer op loopafstand. Ook zijn de parkeergarages bij het Centraal Station vandaaruit lopend of met openbaar vervoer goed te bereiken.
  • Fakkels en kaarsen zijn niet toegestaan, om te voorkomen dat tijdens de stille tocht kleding of spandoeken/vlaggen vlamvatten. Wel mag gebruik worden gemaakt van de zaklamp van mobiele telefoons.
  • Spandoeken en vlaggen mogen aan de hand meegenomen worden. Het is niet toegestaan om deze op stok mee te dragen.
  • De ordehandhavers zullen toezien op bovenstaande. Daarnaast zullen zij zorgdragen dat de stoet de route volgt en er geen onnodig oponthoud is.
  • De politie leidt het verkeer. Het is belangrijk dat alle deelnemers hun aanwijzingen opvolgen. Bij een spoedtransport zal de politie de stoet halthouden op kruisingen.

Organisaties en verenigingen mogen tijdens de stille tocht hun eigen identiteit uitdragen. Echter gaat het om een vredelievend protest, waarbij stokken (zoals vlaggen, spandoeken op stok etc.) en andere potentiële slagwapens omwille van de veiligheid niet zijn toegestaan.

 

WHITE RIBBON CAMPAGNE

De White Ribbon Campagne roept mannen op om zich uit te spreken tegen geweld tegen vrouwen, en te  beloven dat zij nooit geweld tegen vrouwen zullen plegen, het nooit zullen goedpraten en het nooit zullen verzwijgen. Tijdens de tocht deelt Emancipator ansichtkaarten uit met informatie over de campagne en (de omvang van) het probleem van geweld tegen vrouwen, en kunnen mannen zich bij de beweging aansluiten. Emancipator deelt ook White Ribbon-speldjes en witte lintjes uit. Om je steun te laten zien kun je een witte sjaal of een wit lintje dragen.

Kijk voor meer informatie over de White Ribbon Campagne op www.stopgeweldtegenvrouwen.nl en spreek je uit!