5-9 okt Online Kennisweek Gender & Arbeidsmarkt

De Alliantie Genderdiversiteit organiseert van maandag 5 oktober tot en met vrijdag 9 oktober 2020 de online Kennisweek Gender en Arbeidsmarkt. Elke middag van 13.00 tot 15.00 uur kun je deelnemen aan een leerzame, gevarieerde en inspirerende online sessie over diverse facetten van gender(-diversiteit) in jouw organisatie of bedrijf. Iedere dag komt er een ander thema aan bod. De sessies worden aangeboden door partners van de Alliantie Genderdiversiteit.

Alle informatie vind je hier.

Programma

Alle themasessies starten om 13.00 uur en worden afgesloten om 15.00 (15.30 op woensdag). De digitale inloop begint om 12.45 uur. De sessies worden in Zoom aangeboden. Iedere themasessie wordt afgesloten met een filmpje met leestips op het thema door Boekhandel Savannah Bay.

 

Extra ochtendsessies

Vanwege de grote belangstelling om een workshop en online kennisdeling te organiseren in deze week, biedt de Alliantie ook in de ochtend een aantal partners het podium aan voor een sessie. De Alliantie heeft met deze specifieke partners geen inhoudelijk overleg gehad over deze sessies en draagt hiermee geen verantwoordelijkheid voor de inhoud. Bekijk het overzicht van de ochtendsessies per dag:

Maandag 5 oktober

  • 10.00 – 11.00 uur: Webinar Accelerating the Energy Transition by bringing Gender Balance to the Top
    Door Anouk Creusen van 75inQ
    De transitie naar duurzame energie kan sneller en beter door in te zetten op meer (gender)diversiteit in de top van de energietransitie. Hoe gaan we ervoor zorgen dat het schaarse vrouwelijke talent dat nu werkzaam is binnen de fossiele energie de overstap kan maken naar de duurzame sector? En hoe zorgen we voor een duurzame balans binnen de nieuwe sectoren?
    Meer informatie: Anouk@75inQ.com.
  • 11.00 – 12.00 uur: Workshop De loonkloof – wat is het probleem, hoe komt het, en hoe lossen we het op?
    Door Sophie van Gool & Erwin Hieltjes van Salaristijger
    Ongelijkheid tussen m/v/x op de werkvloer uit zich in de loonkloof: vrouwen verdienen in Nederland gemiddeld 14% per uur minder dan mannen. Oorzaken: vrouwen hebben minder vaak leidinggevende functies, werken in sectoren waar de salarissen lager liggen, én er is een ‘onverklaarbaar’ verschil van 5-7% in salaris bij vergelijkbaar werk. In deze workshop houden we een quiz om de kennis van de loonkloof te testen, leggen wij de omvang en belangrijkste oorzaken uit, én bespreken we oplossingen op individueel, organisatie- en nationaal niveau.
    Meer informatie: info@salaristijger.nl.

Dinsdag 6 oktober

  • 10.00 – 11.00 uur: Webinar Transgender personen werken aan meer genderdiversiteit op de werkvloer
    Door Petra van Dijk van TransWerkt
    Vrouwenquotum, genderongelijkheid in beloning, #metoo, …. Er is veel gaande op de werkvloer. Hoe zit het met de werkwijze van vrouwen en mannen, de groepsdynamiek? En hoe zit dat dan eigenlijk met transgender personen? Wat voegen zij toe? Het wordt een interactieve sessie via ‘Zoom’ met daarin video’s van de Transketeers, en we stellen enkele vragen via de app ‘Mentimeter’.
    Meer informatie: petra@transwerkt.nl. Hier kun je ook alvast je vragen naartoe sturen.
  • 11.00 – 12.00 uur: Trans personen-begeleiding is de weg naar participatie in de samenleving
    Door Catharina Anastasia Visser van Genderness
    Emancipatie door een zelfbewustzijnstocht zorgt voor zelfstandigheid, zelfvertrouwen en zelfinzicht en zelfbescherming. Het versterken van trans personen zelf is zeer effectief. Dat blijkt uit onze praktijk waarin we tot nu 350 trans personen begeleidden in 4 jaar. In deze sessie bespreken we een aantal casussen waarbij de rode draad tot een succesvol hervinden van de werkplek wordt getoond. Daarmee krijg je zicht op wat effectieve instrumenten zijn om trans personen omhoog op de participatieladder te bewegen.
    Meer informatie: catharina.visser@genderness.com.

Donderdag 8 oktober

  • 10.00 – 11.00 uur: Dialoog Genderdiversiteit op de werkvloer begint thuis!
    Door Mala Paltoe van Dimensa
    In deze dialoog ga je met 8-10 mensen in gesprek over waar de ongelijkheid tussen man en vrouw begint. Thuis bij de taakverdeling, de opvoeding of ergens anders? De focus ligt op: luisteren naar elkaars verschillende perspectieven en proberen je oordeel uit te stellen. Je sluit de sessie af met een concrete actie.
    Meer informatie: info@dimensa.nu.
  • 11.00 – 12.00 uur: Workshop Zelfinclusie
    Door Bay Hagebeek
    Inclusiviteit wordt doorgaans beschreven vanuit relaties met anderen. Zelfinclusie daarentegen is een vrij onontgonnen gebied. Bay Hagebeek vertelt vanuit diens identiteit en ervaring als genderqueer ondernemer over het belang van radicale zelfacceptatie en laat zien hoe medewerkers in volledige authenticiteit tot optimale ontwikkeling en output binnen een bedrijf kunnen komen.
    Meer informatie: bay@bayhagebeek.nl.

Vrijdag 9 oktober

  • 9.30 – 11.00 uur: Workshop Een veilige en inclusieve werkvloer: hoe doen we dat samen?
    Door Fairspace
    In deze workshop leren we je om een actieve omstander te zijn op de werkvloer. Een seksistische opmerking, een racistische grap, ander grensoverschrijdend gedrag? Door samen de werkvloer veilig en inclusief te maken is hier niet langer plek voor. Aan de hand van de Fairspace omstander interventie-methode krijgen deelnemers verschillende tools aangereikt om in te grijpen wanneer iemand vervelend behandeld wordt en die persoon te steunen.
    Meer informatie: laura@fairspace.co.
  • 11.00 – 12.00 uur: Webinar Let’s Talk About Trends!
    Door Rona Boezelijn
    Geen geslacht meer op je ID-kaart? Maandverbandreclame op de shirts van cricketspelers? Trends en ontwikkelingen zijn essentieel voor het diversiteitsbeleid van een bedrijf. In de workshop Let’s Talk About Trends! leer je hoe je ze snel en makkelijk kunt herkennen, waarom ze zo van belang zijn en hoe je ze kunt toepassen op de werkvloer.
    Meer informatie: ronaboezelijn@gmail.com.