AUTHENTICITEIT TEDxDelftWomen|29 mei 2015

Authenticiteit, ambities, passie, drijfveren, inspiratie, succes en kwetsbaarheid. Dit waren de terugkerende thema’s op de TEDxDelftWomenFoto TEDxDelft conferentie van 29 mei jongstleden. Het wereldwijd bekende concept van de TEDx talks was voor de eerste keer in Delft neergestreken met een Women variant. Een diverse groep sprekers sprak in 15 minuten, op de rode stip voor een volle zaal, over wat authenticiteit voor hen betekende.

Het was een vol programma. Over de dag verspreid waren er vijf sessies met elke keer vier sprekers in de vorm van TEDtalks, entertainment en TEDvideo’s. De dag werd geopend door StoryTeller Sahand Sahebdivani. Hij is de zoon van, die de zoon is van, die de zoon is van…. Jarenlang stelde hij zich, volgens de heersende traditie, voor langs de mannelijke kant van de familie. Maar over de familielijn van zijn moeder kon hij eigenlijk niet veel vertellen. De verhalen van de vrouwelijke leden van zijn familie werden nooit verteld. Om beide kanten van zijn familie meer in balans te brengen verteld hij nu ook de verhalen vanuit het perspectief van zijn moeder. Zo maakte hij meteen duidelijk waarom TEDx een specifieke Women variant heeft, met vrouwelijke en mannelijke sprekers.

Vervolgens vertelden verschillende spreeksters hun verhaal. Allemaal succesvolle vrouwen die hun ambities op verschillende fronten (wetenschap, ontwikkelingssamenwerking, persoonlijke ontwikkeling, ondernemerschap) vorm hebben gegeven en nu anderen kunnen inspireren door hun verhaal te vertellen. Sommige spreeksters richten zich specifiek op de impact voor vrouwen, anderen vertelden hun verhaal juist vanuit hun unieke positie in een door mannen gedomineerde wereld, de wetenschap. Zo inspireerde Dr. Daphne Stam ons met haar TEDtalk over haar ambitie om de meest indrukwekkende selfie ooit te maken. Een selfie van de aarde gezien van de maan. Een manier om onszelf te observeren die van grootse betekenis is voor het zoeken en vinden van leven op andere planeten in andere sterrenstelsels. En Dr. Wiolette Ruszal nam ons mee in haar enthousiasme en passie voor wiskunde. “Wiskunde is overal om je heen, je kan er niet aan ontsnappen, dus omarm het. Zeg niet dat je er niet goed in bent, je doet al. Ook zonder dat je het weet”. Dr Sheetal Shah gaf een mooie talk waarin zij vertelde hoe zij de echte wereld het klaslokaal in brengt. Hoe leren we studenten meer over de impact van mensenhandel en uitbuiting dan door het veld in te gaan. Het praten met slachtoffers van uitbuiting had zo’n groot positief lerend effect op de studenten dat de hele Webster University in Leiden nu via haar methode lesgeeft.

HeCanDoItAndere sprekers gingen specifiek in op genderissues in de bestrijding van armoede (Zairah Khan), in ontwikkelingssamenwerking (Namita Krul Taneja en Simone Filipini), in het ondersteunen van andere vrouwen bij het waarmaken van hun ambities (Dalia El Gabry). Als een na laatste spreker was Jens van Tricht, oprichter en directeur van Emancipator, aan de beurt. Hij vertelde via zijn persoonlijke verhaal welke positieve kanten het feminisme heeft voor mannen. “Ik ben een feminist, en ik ben een man. Het feminisme leerde mij dat er ook voor mij, als man, meer mogelijkheden zijn dan het strikte plaatje van mannelijkheid en vrouwelijkheid”. Mensen verwarren de het streven naar meer gender gelijkheid met een streven dat we allemaal gelijk moeten zijn. Dit in tegenstelling waar gendergelijkheid echt voor staat: zichtbaar maken en accepteren van de diversiteit die ook onder mannen onderling en vrouwen onderling bestaat. Jens van Tricht zijn TEDtalk kon rekenen op een enthousiast en instemmend applaus.

Gender en emancipatie is M/V

Voorafgaand aan de TEDxDelftWomen had ik de FAQS, de Frequently Asked Questions van het event bekeken. Mijn oog viel meteen op de volgende vraag: “Are men allowed at the event?” Gelukkig was het antwoord: “Yes, of course. Men are more than welcome to visit the event”. Nog te vaak worden genderissues gezien als vrouwenissues, als onderwerpen waar alleen vrouwen onderling met elkaar over praten, die enkel impact hebben op vrouwen. Emancipator brengt die thema’s juist in verbinding met mannen. Wat hebben mannen aan emancipatie en wat kunnen mannen bijdragen aan de emancipatie van vrouwen.

TEDxDelftWomen 2015 was een mooi en inspirerend event. Inspirerende sprekers gaven inzicht in hoe zij vorm geven aan de successen en uitdagingen in hun werk. Uiteindelijk zou het mooi zijn als er niet meer specifieke Women varianten nodig zijn voor het vertellen van de vrouwelijke verhalen in de samenleving. Dat er ook meer ruimte is voor mannen die, zoals Jens van Tricht, hun verhaal kunnen vertellen zonder de verwachtingen die de samenleving legt op mannelijke succesverhalen. Tot die tijd, hoop ik dat er op volgende TEDxWomen evenementen nog meer balans is tussen de zogenoemde mannelijke en vrouwelijke verhalen. TEDxDelftWomen, tot volgend jaar!

Hanna Harthoorn
Projectmanager Mannenemancipatie 2.0