Blog 10. Henk Kouijzer: Als ik Joe Biden was ….

In mei van dit jaar las ik dat Joe Biden zich in het begin van zijn carriere (jaren 90) ook schuldig zou hebben gemaakt aan sexueel grensoverschrijdend gedrag. Oud-medewerkers kwamen met beschuldigingen waarbij ene Tara Reade het meest uitgesproken was. Ze werd gesteund door vrouwen die iets vergelijkbaars met hem hadden meegemaakt.

De reactie van Joe was, zo voorspelbaar, ontkennend in eerste instantie. Weer ging het om wat er wel of niet bewezen kon worden. Er zou een onderzoek komen. De afloop daarvan ken ik helaas niet.

Ik had gehoopt dat Joe Biden, iemand die dit gedrag anno 2020 van anderen duidelijk zou veroordelen, met een andere reactie zou komen.

Als ik Joe Biden was……………

Zou ik zeggen dat ik, terugkijkend op die gebeurtenis, me ontzettend schaam. De benadering van die vrouwelijke collega was volstrekt afkeurenswaardig en veroordeel ik nu voor 100 procent. Ik moet blind geweest zijn voor wat ik bij haar aanrichtte, terwijl ik me volledig liet lijden door mijn sexuele driften. Signalen die ik bij haar dacht op te pikken, dat ze me wel leuk vond, interpreteerde ik als een vrijbrief om me aan haar op te dringen.

Ik denk daarvan te hebben geleerd, ook al blafte ik haar af na die afwijzing. Want ze liet me niet mijn gang gaan. Voor mannen is één van de grootste angsten afgewezen te worden door een vrouw. Ter vergelijking, voor vrouwen is de grootste angst dat ze door hem zal worden vermoord.

Mijn schuldbekentenis mag mannen helpen om onder ogen te zien dat dit grensoverschrijdend gedrag niet goed te praten is. Ik maak nu hier excuses voor mijn misstap. Het spijt me vreselijk wat ik heb gedaan.

Met mijn excuses hoop ik tevens alle mannen een dienst te bewijzen. Ik nodig jullie uit om je gedrag te onderzoeken en ook de beweging te maken en je te verontschuldigen tegenover wie je je grensoverschrijdend hebt gedragen. Wacht niet tot ze naar jou toekomt!

Joe