blog 15: Leidt #metoo tot een seksloze politiestaat?

Ja, ik ben de man die waarschuwde tegen manonvriendelijk, radicaal feminisme. Die zei dat we nou niet meteen, omdat we een varken in het Witte Huis hebben, in een kramp moeten schieten. Dat we nou niet meteen alles wat los en vast zit seksistisch moeten noemen. En toen kwam #metoo en schreef ik daarover een stuk dat sommigen verraste.

Ik krijg commentaar van mannen die zeggen ‘ja hallo, ik dacht dat jij het juist voor de mannen opnam, en nu wil je zeker een stickertje halen bij de feministen’. Nee, ik denk echt dat het er nu om gaat dat mannen zich bewust worden van dit probleem, en we hoeven helemaal niet zo bang te zijn dat we nou opeens in een aseksuele samenleving belanden.

Ik ben een voorstander van “positief aantrekkingsgedrag” (een term die ik voorbij zag komen, al vind ik hem niet erg sexy klinken), en misverstanden en schaafwonden horen bij het leven, maar de aandacht moet nu uitgaan naar hoe vaak het voorkomt dat gedrag echt grensoverschrijdend is en dat er kennelijk toch nog een cultuur bestaat waarin dat vaak volledig ongestraft gebeurt. Daarover gaat #metoo.

Het is hetzelfde als wanneer iemand zegt dat ik mijn administratie beter op orde moet hebben, wat 100 procent waar is, en dat ik dan zou gaan zeggen : ja, nee, maar ik wil niet zo iemand worden die altijd maar achter zijn computer zit om alles in een excel sheet te zetten en die alleen maar bezig is met alles 100 procent op orde hebben !

Dat zal zo’n vaart niet lopen. Als dat gebeurt, dan kunnen we weer aan die kant van het spectrum een correctie gaan toepassen. Ik zal de eerste zijn om te zeggen: helaas, mensen, we zijn met dat #metoo he-le-maal doorgeslagen, er is geen lol meer aan zo!

Maar tot nu toe, altijd wanneer het ging om het ‘beschaven’ van de mens en het indammen van instincten, is gebleken dat de menselijke natuur altijd nog wel van zich laat spreken. En dan zitten we net even beter waar we moeten zitten. We blijven mensen, maar leven prettiger samen.

Als je je kamer opruimt, woon je nog steeds niet in een ziekenhuis.

 

Deze blog is eerder gepubliceerd op www.colinvanheezik.wordpress.com