Blog 22. Kevin Heller: Geweld is mijn brood

Als ambassadeur van Emancipator onderteken ik de verklaring dat Geweld tegen Vrouwen moet stoppen. Dat maakt mij echter niet een pacifist. Als zelfverdediging instructeur houd ik me dagelijks bezig met geweld. Ik focus mijn trainingen op geweld tegen vrouwen en de LHBTI-gemeenschap. Tot mijn verbazing merk ik iedere keer weer dat ik deelnemers heb in mijn cursus die geweld verafschuwen, zo ver zelfs dat ze zich liever niet willen verdedigen tegen een aanval. Een klap of schop uitdelen wordt gezien als een soort van schending van de Beschaafdheidscode.

Als ik les geef aan mannen kom ik dit echter weinig tot niet tegen. Blijkbaar worden vrouwen van jongs af aan geconditioneerd om een soort van allergische reactie te hebben op het gebruiken van geweld. Het probleem is helaas dat mannen zich niet houden aan deze code en geweld gebruiken normaler vinden. Als iemand je slaat, sla je terug.

Het meest nadelige van deze allergie voor geweld zorgt er voor dat mannen zonder vrees voor eigen lijf en leed geweld toepassen tegen vrouwen, die vervolgens niks terug durven of willen doen.

Zelfverdediging staat of valt bij het willen en kunnen toepassen van geweld. Er bestaan geen effectieve zelfverdedigingsvormen die totaal pacifistisch zijn. Zelfs het geroemde Aikido dat als basis geweldloosheid heeft past technieken toe die gericht zijn op het breken van voornamelijk polsen. Pijn werkt als afschrikker en equalizer. Ikzelf ben instructeur Krav Maga, een Joods systeem dat niet anders betekent dan Contact Gevecht. Binnen mijn systeem ligt de aandacht op een korte verdediging tegen een verwurging, klap, schop of bedreiging met een wapen dat vervolgens opgevolgd dient te worden met een aanval richting de dader. Hierbij ligt de focus op het zo hard als mogelijk toe slaan op algemene zwakke plekken zoals het kruis, de neus, de ogen, vingers en gewrichten. Wij gaan er namelijk vanuit dat als je alleen maar aanvallen ontwijkt of afweert je aanvaller per techniek leert waar jouw zwakke plek zit. Op een gegeven moment laat je een gat vallen. Ondertussen hoeft een aanvaller niet te denken aan zijn eigen veiligheid of lichamelijke integriteit omdat er geen agressie is richting hem.

Bij Krav Maga zeggen we dus: zet zo snel mogelijk de tegenaanval in. Zorg ervoor dat jouw aanvaller zich zorgen gaat maken over zijn kruis, ogen of neus. Dwing een aanvaller in de verdediging te gaan en ze zullen afdruipen, want weerstand, dat was niet de bedoeling. Weerstand zorgt voor lawaai, dat het allemaal meer tijd kost en een dader met schade is makkelijker te veroordelen of te herkennen.

Ik dring er dus dagelijks bij mijn vrouwelijke deelnemers op aan dat geweld gebruiken in hun voordeel werkt. Dat een dader de beschavingsgrens overstoken is en dat jij je dan niet meer daar mee bezig hoeft te houden.

Een bijkomende factor van trainen met geweld is dat het enorm empowerend werkt. Waarom denk je dat machomannen breder lopen na een gewonnen gevecht? Waarom hooligans een kick krijgen van rellen? Waarom vechtsporten zo populair zijn? Geweld kunnen toepassen brengt zekerheid met zich mee. De “don’t mess with me”-houding. Het is macht. Kracht.

Ik zie aan mijn leerlingen die de beschavingsdrempel overstappen een soort van ontluiking. Men put in ene uit een potje waar ze nog nooit iets mee hebben gedaan. Sterker nog, vaak moet ik ze na drie of vier lessen afremmen zodat ze elkaar niet beschadigen in de les. Ook ontvang ik klachten van vriendjes die zich afvragen waarom alle technieken op hen worden geoefend thuis in de woonkamer.

Vrouwen die het echt lang volhouden merken dat ze geweld leren te distribueren. De ene keer is er meer nodig dan de andere keer. De blauwe plekken worden tekens van trots. Hoewel op kantoor vaak gevraagd wordt of thuis alles ok is…

Mijn doel is om een leger aan vrouwen te creëren dat zich op effectieve wijze van zich af kan bijten waardoor daders steeds minder behoefte krijgen om toe te slaan omdat ze er niet zonder kleerscheuren van afkomen.

Moeten deze strijders eruit zien als She-Hulk? Zeker niet. Krav Maga is juist ontworpen voor hen die kleiner van stuk zijn en een stuk lichter zijn dan hun aanvallers zonder dat je jezelf moet gaan oppompen tot Schwarzenegger proporties. Het hele idee is namelijk dat je bepaalde zwakke plekken als kruis en ogen niet kunt trainen waardoor een schop of klap erop bij iedereen een vergelijkbaar effect heeft.

Geweld is niet vies. Geweld hoeft niet fout te zijn. De associatie met foute oorlogen en macho bullshit is overheersend, maar geweld werkt ook ten goede. De bevrijding van Europa door de geallieerden is wellicht het beste voorbeeld. Zonder die bevrijding was de Holocaust nog velen malen erger geweest. Duizenden, wellicht zelfs miljoenen, mensen zijn blij dat er geweld is gebruikt om hen te bevrijden.

Maar geweld moet je leren. Door training. En praktijk. Mijn weekendtip: ga eens op stap met een groepje hooligans en zie hoe gemakkelijk geweld bij hen gebruikt wordt. Soms kan je leren van de lompste mensen die je kent. Beschaving is ook maar een privilege.

1 antwoord
  1. Rik Konincks
    Rik Konincks zegt:

    Ik kan er enorm van genieten als ik op het verkeerde been word gezet. Dat overigens los van de vraag of ik me kan vinden in de inhoud van de blog. Maar wat het in ieder geval doet is me aan het denken zetten.

    En dat kan nooit kwaad!

    Rik

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie