Blog 9. Obed Brinkman: Foute mannen die proberen de wereld te leiden, maar daarin jammerlijk mislukken

Dit is blog 9 in de White Ribbon-blogmarathon. Ook meebloggen tegen geweld tegen vrouwen? Kijk hier.

Er lijken de laatste tijd wel steeds meer foute mannen belangrijke posities in te nemen in regeringen en in de politiek. Een Bolsonaro, een Trump, een Putin, een Orban enzovoort. En met fout bedoel ik een fout rolmodel als het gaat om wat het betekent om man te zijn. Stuk voor stuk proberen ze vanuit een langzaam maar zeker wegrottend en totaal achterhaald manbeeld leiding te geven. Seksistisch, homofoob en zogenaamd daadkrachtig. Zogenaamd, want hoe daadkrachtig is het om te liegen, mensen wiens mening je niet zint op te sluiten, regenwoud te vernietigen en om de gelijke mensenrechten van de LGBTQ+ groep proberen in te perken?

Het lijkt wat dat betreft wel of we in plaats van vooruit te lopen kilometers terug in de tijd rennen. Zowel Polen als Hongarije kennen lgbtq-vrije zones. En zowel het regenwoudgebied als haar oorspronkelijke inwoners in Brazilië worden ernstig bedreigd door de politiek van Bolsonaro. En de (gelukkig niet voor lang meer) president van de Verenigde Staten weigert extreem rechtse groepen te veroordelen. Sterker nog hij houdt ze de hand boven het hoofd. Macron’s antwoord op terrorisme is het inperken van de rechten van mensen met een Moslimgeloof.

De foute wereldleiders van onze tijd geven dus niet alleen het verkeerde voorbeeld in het algemeen, hoe je je kunt gedragen als man, maar met hun toxische gedrag maken ze veel stuk op onze planeet, die het toch al zo zwaar te verduren heeft onder onze aanwezigheid.

Ik zag laatst een meme op het internet waarin zoiets stond als “Mannen hebben lang genoeg geprobeerd de mensheid verder te helpen. En kijk waar het ons gebracht heeft. Nu is het tijd voor vrouwen.” Ik ben het daar op zich natuurlijk mee eens, maar de verdeling man en vrouw is wel erg beperkt. Er zijn nogal wat groepen ondervertegenwoordigd op belangrijke posities, waar nu vooral witte cis mannen domineren. Zoals homoseksuelen, transgenders en andere groepen uit de LGBTQ+. Én natuurlijk mensen met een andere dan witte huidskleur.

De strijd voor gelijke rechten gaat over veel meer dan dat het tijd is dat de witte cis man een stap terug moet doen. Want dat is inderdaad de hoogste tijd. Het gaat over diversiteit, inclusiviteit, mensenrechten, dierenrechten en het algehele behoud van onze planeet.