Blog 6. Sushma Ramkhelawan: Het zwakkere geslacht

Dit is blog 6 in de White Ribbon-blogmarathon. Ook meebloggen tegen geweld tegen vrouwen? Kijk hier.

“Vrouwen zijn toch zwakker dan mannen?” De reactie van een vriendin op onze discussie over de ongelijkwaardigheid tussen vrouwen en mannen. Geschokt was ik om dit te horen. Niet wát ze zei maar vooral de manier waarop. De acceptatie waarmee ze dit uitsprak, alsof het een feit is waar we het mee moeten doen, dat de natuur dit zo heeft bepaald en niet kan worden veranderd.
Ik kreeg een hopeloos gevoel. Als we dit blijven denken en accepteren, hoe stoppen we dan het geweld tegen vrouwen? Want een man valt een vrouw alleen aan als hij weet dat hij sterker is, en zij dus zwakker.

Die vriendin is helaas niet de enige die denkt dat vrouwen zwakker zijn dan mannen. Ik hoor het vaker mensen zeggen in een andere variant: ‘mannen zijn nou eenmaal sterker’. Woedend wordt ik dan. Maar tegelijkertijd weet ik waar mensen deze gedachte vandaan halen. Bijna de helft van de vrouwen in Nederland heeft fysiek of seksueel geweld, gepleegd door mannen, ervaren.

Ik hoef niet ver te kijken om te weten dat deze cijfers de keiharde waarheid zijn. Als kind zag ik het al om me heen gebeuren, mannen die geweld gebruiken tegen vrouwen. Eerst thuis, bij de buren, schoolvrienden en later in mijn eerste relatie. Het werd mij al snel duidelijk, mannen zijn fysiek vaak sterker dan vrouwen. Maar ook omdat jongens een andere opvoeding krijgen dan meisjes. We stimuleren vooral de zachte en verzorgende kant van meisjes zodat ze later mooi kunnen lachen, goed kunnen verzorgen, zichzelf wegcijferen voor anderen en de harmonie bewaren. Terwijl jongens worden aangemoedigd en geprezen als ze stoer zijn, de confrontatie aangaan, de leiding nemen en hun grenzen opzoeken. Hun échte mannelijke kant.

Als we mannen blijven associëren met stoer en sterk en jongens zo opvoeden, geven we meisjes onbewust het gevoel dat ze minder sterk zijn, dat ze niet tegen jongens op kunnen, dat ze genoegen moet nemen met een tweede plek. We accepteren dan dat vrouwen het zwakkere geslacht zijn die gedomineerd kunnen worden door mannen. Dat mannen superieur staan aan vrouwen, dat mannen vrouwen de baas zijn. En hiermee geven we mannen de speelruimte om vrouwen fysiek te vernederen.
Zolang geweldplegers vrouwen zien als een ondergeschikte, een zwakker iemand, hebben we mannen nodig die zich uitspreken tegen deze daders van vrouwengeweld. Want als ‘eersterangs burger’ neem je niet zo snel iets aan van een ‘tweederangs’.

Wat zou er gebeuren als we het zouden omdraaien? Zachte opvoeding voor jongens en assertiviteitslessen voor meisjes? Ik weet het wel. Een man zou het niet in zijn hoofd halen een vrouw aan te vallen. Gewoon omdat hij haar als gelijkwaardige ziet.

Een vriend vertelde dat hij op straat een ruziënd stel tegen kwam. De man stond op het punt om zijn vriendin klappen uit te delen. Daar midden op straat, de vrouw huilend en de man steeds agressiever wordend. Die vriend en wat andere mannen trokken de dader weg bij haar, hij liep woedend met ze mee. Ik vraag me af hoe deze agressieve man gereageerd zou hebben als hij was weggetrokken door vrouwen…