Blog 9. Obed Brinkman: Man vs. Mens

Dit is blog 9 in de White Ribbon-blogmarathon. Ook meebloggen tegen geweld tegen vrouwen? Kijk hier.

Als kind was ik slachtoffer van seksueel misbruik gepleegd door een man. Ik heb daardoor moeite gehad in mijn leven met mijn eigen man zijn Ook heb ik altijd empathie gevoeld voor vrouwen die overlever van seksueel geweld zijn. Ik denk dat het niet voor niets is dat de overgrote meerderheid van daders van seksueel geweld man is.

In het nummer “Mother” van de Engelse band Idles zingt de zanger Joe Talbot “Sexual violence doesn’t start and end with rape. It starts in our books and behind our school gates.” En hij heeft daar een punt. Het gedrag van mannen in onze samenleving wordt veelal in de jeugd gevormd. In lessen op scholen. In films. In boeken. Doordat jongens kijken naar het gedrag van mannen en dat gedrag vervolgens kopiëren worden er van generatie op generatie verwrongen denkbeelden overgedragen over hoe je je zou moeten gedragen als man. En hoe je als man naar vrouwen kijkt.

De typische man is geen slachtoffer bijvoorbeeld en hij heeft de touwtjes in handen. Hij is in controle. Seksueel geweld gaat vaak over de macht in handen willen hebben. In controle zijn. Je wil opleggen. Tegenwoordig hebben jongeren vrij makkelijk toegang tot diverse porno websites waarbij de man wordt neergezet als degene die domineerd en de vrouw als degene die het ondergaat.

Studenten die zich aansluiten bij een studentenvereniging als Vindicat komen terecht in een cultuur waarbij het normaal is dat mannen bangalijstjes bijhouden: een lijst met vrouwen die als sletten worden bestempeld. Ze krijgen daarbij een cijfer en een beschrijving hoe “makkelijk” ze zou zijn. Totaal respectloos en seksistisch.

Het stoppen van seksueel geweld tegen vrouwen is een verantwoordelijkheid van met name mannen. Ook degenen die zich niet schuldig maken aan daadwerkelijk seksueel geweld. Zolang wij niet ervoor kiezen respectvol met vrouwen om te gaan en te kijken naar onze eigen denkbeelden over de zogenaamde rol van de man zal er weinig tot niets veranderen. We geven dan opgroeiende jongens het verkeerde voorbeeld en daarmee houden we verwrongen denkbeelden en toxic masculinity in stand. En daarmee het risico dat mannen zich schuldig maken aan seksueel geweld naar vrouwen.

Ik denk dat we af moeten van de traditionele verdeling man en vrouw. Het is een keurslijf. Het lijdt tot zoveel onnodig leed. En er zijn zoveel meer genders. We zouden zoveel gelukkiger kunnen zijn als we elkaar met name zouden zien als mens. Dat je mag zijn wie je wil. That would be the day!