Blogmarathon 2021: Inspiratie voor jouw verhaal

Redenen om mee te schrijven …

… inspiratie voor jullie verhalen

Hoe krijgen we mannen zover dat ze hun stem verheffen en geweld, gendergerelateerd geweld, publiekelijk afwijzen? Want uiteindelijk is geweld tegen vrouwen een mannenprobleem. Zij zijn in hoofdzaak degenen die dit geweld plegen. Nee, niet alle mannen, en jij vast ook niet. Maar juist die ‘goede’ mannen zijn aan zet, zoals doorklinkt uit de ondertitel van Jackson Katz’s boek The Macho Paradox: ‘Waarom sommige mannen vrouwen pijn doen, en alle mannen kunnen helpen’. Wij zijn die mannen die kunnen helpen om het geweld te bestrijden.

Wat houd jou tegen om de spreekwoordelijke pen te pakken en je gedachten op papier te zetten? Er is genoeg om over te schrijven; waar moet je beginnen? Natuurlijk is er ook het probleem tijd – druk, druk, druk – maar het is niet nodig om een heel essay te schrijven om gehoord te worden.

Hieronder heb ik een groot aantal links geplaatst die je mogelijk kunnen inspireren. TIP: Lees en kijk ze niet allemaal achter elkaar; dan houd je geen tijd meer over om te schrijven. Kies een thema dat je raakt en kijk of je iets kunt met de verhalen die eronder staan. Het begint met brede verhalen over het verheffen van je stem, de kracht van het woord en het verschil dat dappere mensen kunnen maken. Daarna volgen inhoudelijke verhalen die jullie op een idee kunnen brengen.

Zwijgen of spreken

Ikzelf haal veel kracht uit het lied (I can’t keep) Quiet van MILCK. Als ik niet vertel wat ik weet, wat ik voel en heb meegemaakt, zal niemand het weten, en komen zij niet in actie. Verder haal ik ideeën uit toespraken, teksten, boeken van mensen – mannen en vrouwen – die hun nek uitsteken. Hier een greep uit de verhalen van deze ‘helden’.

Jackson Katz, die in The Macho Paradox mannen oproept hun verantwoordelijkheid te nemen.

Rebecca Solnit, schrijfster die een prachtig essay schreef over (vrouwelijk en mannelijk) zwijgen.

Justin Baldoni, acteur die het zat is om Man enough te zijn.

Laura Bates, oprichter van ‘Everyday sexism’.

Tarana Burke, oprichter van MeToo.

Hannah Gadsby, stand up comedian (Nanette).

Karlie Kloss, voormalig model van sexy lingerie.

Pauline Harmage, schrijfster van ‘Mannen, ik haat ze’.

Paxton Smith, die haar afstudeerspeech in Texas wijdde aan de nieuwe abortuswet.

Saskia de Coster, die patriarchale vrouwenhaat aan de kaak stelt.

Bregje Hofstede, die de angst van mannen voor sterke vrouwen bespreekt.

Deepa Narayan, Indiase vrouw die de opvoeding van meisjes bekritiseerd.

Jan Willem Duyvendak, die de vele problemen noemt die mannen veroorzaken.

Jullie zullen zelf vast wel andere voorbeelden kennen van indrukwekkende verhalen van sterke mannen en vrouwen. We zouden deze graag leren kennen.

Hier volgt een aantal inhoudelijk thema’s, die wellicht een bel bij jullie doet rinkelen.

 

Bystanders

Veel mannen zien zich als toeschouwer van geweld. Maar daar houdt hun rol niet op, natuurlijk. Wat kun je als omstander doen om seksueel geweld te voorkomen? Het begint met erkennen dat er iets mis is. Hier wat theorie. En in de praktijk gebeurt het vaker dan je denkt. Enkele voorbeelden. Ook in Nederland gaat het vaak goed. Wat doe je dus als een wildvreemde vrouw je aanspreekt?

Huiselijk geweld

Huiselijk geweld maakt heel veel slachtoffers. Het is vaak complexer dan het simpele dader-slachtoffer verhaal, waarbij de man denkt dat hij het in de relatie altijd voor het zeggen heeft. Ja, het is meestal (niet altijd) de man die zijn agressie niet onder controle heeft. Daarbij is het goed om je te realiseren dat de ook gewelddadige mannen zichzelf vaak machteloos voelen. De lockdown heeft spanningen binnen relaties doen oplopen en meisjes en vrouwen zelfs gedwongen om het huis te verlaten. Juist mannen kunnen mannen een luisterend oor bieden. Dat geldt ook voor hulpdiensten, zoals dit telefoongesprek laat zien (uitgezonden in de pauze van de Super Bowl in Amerika). De aanpak vergt langdurige aandacht om herhaling te voorkomen.

#MeToo, machtsmisbruik en werk

#MeToo dateert van 2017, maar is nog altijd actueel. Twee voorbeelden laten zien dat soms daadkrachtige actie volgt en soms juist laksheid troef is. Eén op de zes werknemers heeft ooit te maken gehad met seksuele intimidatie op de werkvloer. Het is belangrijk om dit te signaleren en aan de kaak te stellen, maar dat gebeurt nog weinig. En zelfs als dat gebeurt, blijft actie vaak uit. Wat kun je als organisatie zoal doen?

Overheid/politie en seksueel geweld

Dit jaar schokte de moord op de Britse Sarah Everard door een politieagent de wereld. Het is niet het enige voorbeeld van het verzaken van hun verantwoordelijkheid door de overheid, politie en justitie. Vaak tot woede van veel politici. Langzaam lijkt er iets te veranderen, maar is het (snel) genoeg? In Nederland erkent de overheid de schuivende moraal en wordt dit eindelijk wettelijk vastgelegd.

Politiek en bestuur

De politiek is een uitgesproken vrouwonvriendelijke wereld. In de verkiezingscampagne was sprake van onversneden vrouwenhaat, zo berichtte de Groene Amsterdammer. Internationaal deed het zogenaamde stoelincident in Ankara (sofagate), waar de vrouwelijke voorzitter van de Europese Commissie door president Erdogan ondergeschikt werd behandeld aan haar mannelijke collega, veel stof opwaaien. Ook de ongrijpbaarheid van een PVV-politicus die over de schreef ging, is een stuitend voorbeeld van de machowereld van de politiek.

Het leger als macho-wereld

Waar militairen zijn is seksueel geweld dichtbij. Het is dan ook geen pretje om als vrouw of niet-cis man in het leger te zitten. Hier is mannelijkheid de norm.

Verwerking

Er is meer dan het juridische pad, bij seksueel geweld. Zedenslachtoffers praten tegenwoordig vaker met daders soms zelfs na heel lange tijd. Literatuur, schrijven of lezen over verkrachtingen, kan helend werken. Weet jij een goed voorbeeld waar je over kunt bloggen?

Kunst en sport

De misstanden in de kunstwereld stonden aan de wieg van de #MeToo-beweging. Daar ligt een grotere misstand onder: de enorme onderwaardering van vrouwelijke karakters in films. Deze ongelijkheid in status en macht speelt niet alleen in de filmwereld. Ook in de topsport is het een enorm probleem, dat vooral gevolgen heeft voor meisjes en vrouwen. Dan zijn vrouwelijke acteurs en dansers als snel gedegradeerd tot lustobject.

Straat- en online-terreur

Lastigvallende mannen komen in vele gedaanten, zowel op straat als online. Het is iets wat vrouwen niet graag meemaken. Wereldwijd maken echter meer dan de helft van de meisjes het mee. Het zorgvuldig delen van berichten op social media kan helpen, maar kan zich ook tegen het slachtoffer keren. Bij het optreden van straatterreur kunnen mannen een belangrijke rol spelen.

Manosphere – online en offline

Seksueel en gendergerelateerd geweld zijn al lang niet meer het domein van eenzame slechte mannen. Laura Bates schreef een boek over mannen die vrouwen haten, waaruit blijkt dat allerhande mannen elkaar treffen in online groepen, de zogenaamde manosphere. Er is volgens haar sprake van een giftig-mannelijke afscheidingsbeweging. Mannen spuwen ruwe haatberichten op internet en zetten daarmee aan tot vaak dodelijk geweld. Dichterbij huis toont offline vrouwenhaat zich in ‘onze’ studentencorpora. Om dit te voorkomen is vroege interventie door professionals gewenst. Inmiddels is onderzoek gestart naar het herkennen van misogynie, hetgeen een nuttig hulpmiddel opleverde.

Pffff – pauze met positieve berichten

Even een intermezzo voor wie in al dit geweld nog vertrouwen wil houden in de goedheid van het merendeel van de mannen. Het brengt je misschien op ideeën voor actie. Zo heeft de oxford-dictionary de definitie van vrouwen aangepast aan de tijdgeest, vertelt een vrouw allerlei verhalen over mannen die haar niet lastig vallen en verklaart Japke d. Bouma dat er volgens haar niets mis is met ‘de man’. In Amsterdam krijgen ambtenaren tegenwoordig training om zich bewust te worden van hun privileges. En, wat gebeurt er als je mannen vraagt seksistische ‘grappen’ uit te leggen? Mijn ervaring is dat je daar zelf in ieder geval veel plezier aan beleeft.

Zelfverdediging / wraak

Geweld tegen vrouwen veroorzaakt veel ellende. Het dwingt vrouwen om zich voor te bereiden op datgene wat ze niet willen meemaken. Als ze op straat lopen of als ze uitgaan. Voor mannen die het geweld plegen is het ook niet altijd veilig. In Mexico is een klopjacht gaande op moordenaars van vrouwen en slachtoffers van huiselijk geweld kunnen tot het uiterste gedreven worden, zeker als ze geen steun krijgen van buitenaf.

Victim blaming

Stop met de verantwoordelijkheid bij het slachtoffer leggen en bagatelliseer het lastigvallen niet. Steun is van levensbelang, want verkrachting is geen klein dingetje.

Schoonheidsideaal

Hoe lang blijven mannen en modebladen nog dicteren hoe vrouwen eruit moeten zien. Voor Karlie Kloss was he reden om een succesvolle modelcarrière vaarwel te zeggen. Deze schoonheidsdwang is een vorm van gendergerelateerd geweld. Mooi zijn lijkt soms wel een olympische sport.

Mannenmars

We zijn inmiddels gewend aan de Women’s March. In 2017 werd deze nieuw leven ingeblazen. De omvang ervan verraste (de aanhangers van) de nieuwe president Donald Trump. Het lied Quiet van MILCK staat symbool voor de actie. In Nederland staan vrouwen – ondersteund door mannen – met enige regelmaat de straat op om geweld tegen vrouwen aan de kaak te stellen. Waar blijven de mannen? De White Ribbon Campagne ontstond doordat mannen in Montreal, Canada massaal de straat op gingen na een massamoord op vrouwen. Laten wij mannen niet langer wachten tot vrouwen in actie komen, maar zelf een mannenmars organiseren.