Samen bloggen over de piramide van geweld

Wil jij samen met andere emancipatoren bloggen over geweld?
Wil jij meer inzicht krijgen in de werking van de piramide van geweld?

Doe dan mee met dit initiatief van Jos van der Schot.

In drie of vier online bijeenkomsten gaan we in gesprekken samen op zoek naar dwarsverbanden tussen verschillende vormen van geweld, van foute grappen, kleedkamerpraat en dubbele moraal tot catcalling, stalking, aanranding en verkrachting. Hoe kan een ‘onschuldige’ bijdragen aan deze geweldsescalatie en uiteindelijk tot een verkrachtingscultuur?

Tussen de gesprekken schrijft een deel van de groep een blog, die dient als startpunt van de volgende bijeenkomt. Zo groeit de kennis én ontstaat een serie blogs die we bv. op de Emancipatorwebsite kunnen plaatsen of die we verder uitwerken tot (opinie)artikelen in mainstream media.

Hoe kwam ik tot dit idee?

Dit voorjaar schreef Bas Zwiers een persoonlijk verhaal over de dilemma’s die hoffelijkheid oproept (Van Gentleman naar GentleHuMan, een zoektocht). Ikzelf nam de pen op over goedbedoeld seksisme (Hard en zacht seksisme gaan hand in hand). Beide ‘blogs’ verschenen op het internetplatform www.versvak.be en op de opiniepagina van Emancipator. In onze verhalen bewandelen we een smal pad langs de afgrond van seksisme: hoffelijkheid en complimenteus gedrag van mannen tegenover vrouwen hoeven geen probleem te zijn, maar als de intenties niet deugen of onduidelijk zijn ligt seksisme en geweld op de loer.

Mijn eigen verhaal verwijst onder andere naar de Piramide van Geweld en naar de ManBox.

Tijdens het schrijven had ik meerdere malen gesprekken met Hannah Mars (Emancipator) en Paula Thijs (Versvak). In die verrijkende gesprekken realiseerde ik me dat de communicatieve eenvoud van de piramide – meer of minder onschuldige zaken vormen tezamen een seksistische cultuur – uitnodigt tot een indringend gesprek. Dat gesprek gaat over het herkennen en benoemen van de afzonderlijke elementen van de piramide. Vervolgens is het mogelijk de elementen met elkaar te verbinden. Die herkenning en verbinding vergroten de kracht van de piramide (en de ManBox) in het publieke debat en bij het voorkomen van seksistisch geweld.

Doorlopende blogmarathon

Het gesprek over de piramide van geweld willen we graag met jullie voeren in de vorm van een ‘blogmarathon’. De jaarlijkse blogmarathon tijdens de White Ribbon Campagne riep enthousiasme op voor het schrijven van persoonlijke verhalen (blogs). We stelden ons daarom de logische vraag: Waarom breiden we die 16-dagen durende blogmarathon niet uit tot 365 dagen? Iedere dag van het jaar is het nodig om tegen gendergerelateerd geweld te strijden. Wellicht niet elke dag een nieuw verhaal, maar wekelijks moet toch kunnen. Er zijn genoeg momenten, gebeurtenissen en situaties die uitnodigen tot het op papier zetten van gedachten, meningen en verhalen: gendergerelateerd geweld, zoals in de White Ribbon Campagne, de verschillen in benadering tussen vrouwen en mannen in de politiek, ongelijke kansen en betaling op de arbeidsmarkt, noem maar op.

Gesprekken en blogs

Zoals gezegd, de piramide van geweld vormt een mooi onderwerp om over na te denken, in gesprek te gaan en te schrijven. Met onze teksten kunnen we nog meer mensen bereiken. We gaan daarom het gesprek en blogproces organiseren. We gaan (online) met elkaar een gesprek voeren over de bouwstenen van de piramide en over de verbindingen daartussen. Zo ontstaat een schat aan ervaringen, verhalen en inzichten. Een schat voor de deelnemers zelf, maar zeker ook voor de mensen buiten de gespreksgroep. Emancipatoren én mogelijk het grote publiek dat nog niet zo bewust bezig is met gendergerelateerd geweld.

Als deelnemers de gedachten en inzichten uit dat gesprek verwerken in een blog, ontstaat een palet aan verhalen, die zich zowel afzonderlijk als in het grotere verband laten lezen. Zo schetsen we gezamenlijk het verhaal van de piramide van geweld én van de mogelijkheden van de ontmanteling van het bouwwerk (of minimaal een routebeschrijving om het gebouw te verlaten).

Meld je aan

20210621 Blogcursus
Ik meld me aan voor de maandelijkse nieuwsbrief van Emancipator
Ik ga akkoord met het privacybeleid