Let op! Gezien de recente ontwikkelingen rond het coronavirus kan het trainingsweekend helaas niet fysiek doorgaan. We bieden een online alternatief programma. Hieronder meer informatie.

Eerdere trainingen:

Trainingsweekend 2020

Voor het betrekken van mannen bij het voorkomen van geweld tegen vrouwen

Geweld tegen vrouwen is een enorm probleem: bijna de helft van de Nederlandse vrouwen krijgt na haar vijftiende te maken met (seksueel) geweld. In negen van de tien gevallen wordt dat geweld gepleegd door een man. Niet alle mannen zijn pleger, maar alle mannen zijn opgegroeid in een samenleving die bepaalde verwachtingen van hen heeft en hen bepaalde normen en stereotypes heeft geleerd over wat mannelijk is en wat niet.

Gendernormen en -stereotypen maken dat er bepaalde dingen van je worden verwacht omdat je man bent of vrouw. Die normen zijn beperkend: je mag enkel op een bepaalde manier man zijn. En als je niet aan die normen voldoet en dus ‘niet mannelijk genoeg’ bent heeft dat grote gevolgen. Alle mannen hebben daar last van, want die mannelijkheidsnormen zijn per definitie onhaalbaar: je bent nooit écht helemaal mannelijk genoeg. Dat leidt tot frustratie, psychische problemen, geweld, en (zelf)moord. Die normen, daar moeten we dus vanaf, zodat mannen meer mens kunnen zijn en niet meer beperkt worden door de krappe ‘man box’.

Mannen hebben de verantwoordelijkheid om deel te zijn van de oplossing en eraan bij te dragen dat gendernormen veranderen. Samen werken we aan verandering: een wereld zonder knellende genderhokjes en zonder geweld. Tijdens het trainingsweekend zetten we de eerste stappen.

In het kort

  • Je gaat een activiteit organiseren als onderdeel van de White Ribbon Campagne (25 november – 10 december)
  • Waarom, wat en hoe leer je tijdens de online sessies op 23-25 oktober:
    Sessie 1: vrijdag 23 oktober 16 tot 18 uur
    Sessie 2: zaterdag 24 oktober 10 tot 12 uur
    Sessie 3: zondag 25 oktober 14 tot 16 uur
  • Gratis deelname
  • Je leert over gender, mannelijkheid, en (seksueel) geweld en wat je daartegen kunt doen
  • Aanmelden t/m 18 oktober

Wat ga je leren?

Tijdens het weekend krijg je informatie, feiten en cijfers over gender, mannelijkheid, vrouwelijkheid, (seksueel) geweld, en training: we geven je tools en methodieken om met anderen aan deze thema’s te werken.

Maar we beginnen bij onszelf. Om met anderen te kunnen werken aan genderproblematieken en maatschappelijke verandering te bereiken, moeten we ook inzien hoe gendernormen ons zelf hebben beïnvloed en nog steeds beïnvloeden. Wie ben jij en hoe hebben verwachtingen en stereotypen over mannen en mannelijkheid invloed op jou en jouw leven (gehad)?

Wat ga je doen?

Na het weekend organiseer je een activiteit over de thema’s die we hebben behandeld, gericht op het betrekken van mannen bij het voorkomen van geweld tegen vrouwen. Je activiteit is deel van de White Ribbon Campagne 2020 met als thema ‘Be the (hu)man you wish to see in the world’. Je organiseert je activiteit samen met een organisatie die zich aansluit of al is aangesloten bij het Deltaplan.

Je activiteit hoeft niet groot te zijn, sterker nog, hoe minder groots je het aanpakt hoe groter de kans van slagen. We hebben liever meer kleine activiteiten dan minder grote 🙂 Als je met jouw activiteit op welke manier dan ook mannen betrekt bij het voorkomen van geweld tegen vrouwen is je activiteit al geslaagd. Tip: bedenk alvast een plan B voor als corona je plannen in de war schopt.

Wij helpen je bij het organiseren van je activiteit, zowel praktisch als inhoudelijk als financieel. Het is de bedoeling dat je al voor het weekend een idee hebt voor je activiteit, zodat je dat tijdens het weekend samen met anderen kan uitwerken. In het aanmeldformulier kan je invullen wat voor idee je al hebt. Je activiteit moet liefst tijdens de White Ribbon Campagne plaatsvinden: tussen 25 november en 10 december, en uiterlijk eind december.

Je meld je aan samen met een organisatie: dat wil zeggen dat je contact hebt met die organisatie, dat zij het Deltaplan steunen en zich erbij aansluiten (of al aangesloten zijn), dat je deels in hun naam en met hun hulp (in welke vorm dan ook) je activiteit organiseert. Op die manier kan je meer mensen bereiken en is je activiteit en het Deltaplan-gedachtegoed meer verankerd. Je kan je activiteit ook intern bij een organisatie organiseren. Kijk hier welke organisaties al zijn aangesloten.

Bijvoorbeeld:

Een filmavond, gesprek met vrienden, bijeenkomst met collega’s, pubquiz, presentatie, modeshow, debatavond, straatinterview, online campagne’tje, feest, thema-avond, masterclass, boekenclub, gespreksavond, thema-ontbijt, fotoserie, …

In het kort

Je krijgt:

  • Drie interessante, inspirerende sessies, life changing volgens oud-deelnemers
  • Een berg informatie over gender, mannelijkheid, vrouwelijkheid, (seksueel) geweld, en nog veel meer, en nieuwe inzichten in gender, de maatschappij, anderen en jezelf
  • Een fijne groep mannen* die ook met die onderwerpen bezig zijn, een netwerk en community bij wie je terecht kan voor informatie, nieuwe perspectieven, praktische hulp en support
  • Allerlei tools en methodieken om met anderen aan deze thema’s te werken
  • Hulp en financiering van ons en uit de community bij het organiseren van je campagne-activiteit

We verwachten:

  • Je bent erbij tijdens de drie sessies (nb. het is niet mogelijk om maar een deel van het weekend mee te doen)
  • Je organiseert na afloop van het weekend een activiteit (uiterlijk 31 december)
  • In de promotie van je activiteit (ook via onze kanalen) gebruik je het campagnelogo
  • Je stuurt ons een kort verslagje over je activiteit en een foto, zodat wij op onze website kunnen laten zien wat voor leuks er allemaal gebeurt

Wie ben jij?

  • Je bent een man*, gesocialiseerd als man, of op welke manier dan ook beïnvloed door mannelijkheidsnormen;
  • Je vindt gendergerelateerd geweld een probleem en vindt dat mannen de verantwoordelijkheid hebben om daar iets tegen te doen;
  • Je wil in actie komen om mannen te betrekken bij het voorkomen van gendergerelateerd geweld;
  • Je bent op welke manier dan ook verbonden aan een organisatie die zich heeft aangesloten of gaat aansluiten bij het Deltaplan.

Wie zijn wij?

Wij zijn Emancipator: de Nederlandse organisatie voor mannen en emancipatie. Wij werken aan het betrekken van mannen en mannelijkheid bij gendervraagstukken. Lees hier meer. Het trainingsweekend is onderdeel van het Deltaplan voor het betrekken van jongens en mannen bij het beëindigen van gendergerelateerd geweld. Kijk hier wat voor projecten we nog meer doen. Kijk hier wie wij zijn.

Wat je moet weten

Het trainingsweekend is door corona helaas niet in Biezenmortel, zoals gepland, maar online. Er zijn drie sessies:

  • Vrijdag 23 oktober van 16 tot 18 uur
  • Zaterdag 24 oktober van 10 tot 12 uur
  • Zondag 25 van 14 tot 16 uur

Het is de bedoeling dat je er bij alledrie de sessies bij bent.

Je kan je hier aanmelden, tot en met 18 oktober. Deelname is gratis. Als je je aanmeldt krijg je meer informatie over wanneer we je in welke zoom-kamer verwachten, hoe je je voorbereidt, etcetera. Vragen? Mail naar hannah@emancipator.nl

Hoe is dat, zo’n weekend?

Dat vertellen Mounir en Redouane je graag! (november 2018)