Trainingsweekend 2022: 7-9 oktober in Ubbergen

Na het succes van het trainingsweekend in 2021 organiseren wij weer een weekend, dit keer van 7 tot en met 9 oktober en stellen wij jou de vraag: Wat voor man wil jij zijn om gendergerelateerd geweld te voorkomen?

Tijdens het weekend komen we samen met een groep mannen om met elkaar in gesprek te gaan over gendergerelateerd geweld, gender en mannelijkheidsnormen, hoe dat met elkaar samenhangt, en wat jij kan doen om gendergerelateerd geweld te voorkomen. Na het weekend organiseer je een activiteit als onderdeel van de White Ribbon Campagne, waarmee je mannen betrekt bij het voorkomen van gendergerelateerd geweld.

Oud-deelnemer: “Ik zou het zeker aanraden, en doe dat ook, aan anderen. De reden is dat het heel interactief is en daardoor heel erg de ruimte biedt om over inzichten over jezelf te komen wat betreft geïnternaliseerde (toxische) mannelijkheid”

Lees hieronder verder over het weekend, maar ontmoet eerst onze trainers: Jens (hij/hem), Hannah (hen/hun), Mik (zij/haar/hen/hun), Angie (hij/hem), Shirodj (hij/hem), Coba (hen/hun).

Gendergerelateerd geweld voorkomen

Gendergerelateerd geweld is een enorm probleem, ook in Nederland: bijna de helft van de Nederlandse vrouwen krijgt na haar vijftiende te maken met seksueel of fysiek geweld. In negen van de tien gevallen wordt dat geweld gepleegd door een man. Niet alle mannen zijn pleger, maar álle mannen mannen kunnen deel van de oplossing worden.

En alle mannen zijn opgegroeid in een samenleving die bepaalde verwachtingen van hen heeft en hen bepaalde normen en stereotypes heeft geleerd over wat mannelijk is en wat niet. Gendernormen en -stereotypen maken dat er bepaalde dingen van je worden verwacht omdat je man bent of vrouw. Die normen zijn beperkend: je mag enkel op een bepaalde manier man zijn. En als je niet aan die normen voldoet en dus ‘niet mannelijk genoeg’ bent heeft dat grote gevolgen. Alle mannen hebben daar last van, want die mannelijkheidsnormen zijn per definitie onhaalbaar: je bent nooit écht helemaal mannelijk genoeg. Dat leidt tot frustratie, psychische problemen en geweld. Die normen, daar moeten we dus vanaf, zodat mannen meer mens kunnen zijn en niet meer beperkt worden door de krappe ‘man box’.

Mannen hebben de verantwoordelijkheid om deel te zijn van de oplossing en eraan bij te dragen dat gendernormen veranderen. Samen werken we aan verandering: een wereld zonder knellende genderhokjes en zonder geweld. Tijdens het trainingsweekend zetten we de eerste stappen.

Tijdens het weekend krijg je informatie, feiten en cijfers over gender, mannelijkheid, vrouwelijkheid, (seksueel) geweld, en training: we geven je tools en methodieken om met anderen aan deze thema’s te werken.

Maar we beginnen bij onszelf. Om met anderen te kunnen werken aan deze thema’s en maatschappelijke verandering te bereiken, moeten we ook inzien hoe verwachtingen over mannelijkheid ons zelf hebben beïnvloed en nog steeds beïnvloeden. Wie ben jij en hoe hebben verwachtingen en stereotypen over mannen en mannelijkheid invloed op jou en jouw leven (gehad)?

Oud-deelnemer: “Persoonlijk vind ik het echt een aanrader, omdat ik graag meer aan mezelf wilde werken, meer voor anderen wilde betekenen op het gebied van emancipatie, maar dat ik niet goed wist waar ik moest beginnen. Het is heel erg fijn om dan in een heel diverse groep te komen met een duidelijk overlappende kern. Ik voelde me daardoor gesterkt. Daarnaast gaf het weekend zeeën van kennis, inzichten & ervaringen, en gaf het mij concrete handvaten om zelf aan de slag te gaan en een verschil te maken.”

Kort

  • Weekend van vrijdagmiddag 7 oktober (ongeveer 17:00) tot zondagmiddag 9 oktober ongeveer 17:00
  • Het is in groepsaccommodatie de Elegast in Ubbergen (bij Nijmegen). Indien nodig zorgen wij voor vervoer vanaf een treinstation.
  • We slapen in slaapzalen. Werkruimtes en sanitair zijn rolstoeltoegankelijk, slaapzalen minder goed, neem contact op dan zoeken we in overleg met de locatie een oplossing.
  • Kosteloze deelname: inclusief ontbijt, lunch en diner, thee en koffie, overnachtingen, training en materialen
  • Als tegenprestatie organiseer je met je opgedane kennis een activiteit als onderdeel van de White Ribbon Campagne (25 november – 10 december), waarmee je nog meer mannen bereikt.
  • Aanmelden kan tot en met 25 september. Er is plek voor circa 25 deelnemers, als zich te veel mensen aanmelden volgt een selectieronde op basis van je motivatie en plan voor een activiteit. Uiterlijk vrijdag 30 september ontvang je bericht over je eventuele selectie.
  • Afmelden kan tot en met 25 september. Indien je jouw mogelijke deelname na 25 september annuleert, moeten wij hier helaas kosten voor in rekening brengen. Deze kosten bedragen €100,-.

Update 3 oktober: er zijn nog een paar plekken vrij, eerst komt eerst maalt, meld je snel aan!

Weekend

Je krijgt:

  • Drie dagen interessante, inspirerende trainingsessies, life changing volgens oud-deelnemers
  • Een berg informatie over gender, mannelijkheid, vrouwelijkheid, (seksueel/gendergerelateerd) geweld, en nog veel meer, en nieuwe inzichten in gender, de maatschappij, anderen en jezelf
  • Een fijne groep mannen die ook met die onderwerpen bezig zijn, een netwerk en community bij wie je terecht kan voor informatie, nieuwe perspectieven, praktische hulp en support
  • Allerlei tools en methodieken om met anderen aan deze thema’s te werken
  • Hulp en financiering van ons en uit de community bij het organiseren van je campagne-activiteit

Onze verwachtingen:

  • Je bent er het hele weekend bij.
  • Je organiseert na afloop van het weekend een activiteit (uiterlijk 10 december).
  • In de promotie van je activiteit (ook via onze kanalen) gebruik je ons campagnelogo etc – hierover krijg je nog instructies.
  • Je stuurt ons een kort verslagje over je activiteit en een foto, zodat wij op onze website kunnen laten zien wat voor interessants er allemaal gebeurt.

Jouw activiteit

Na het weekend organiseer je een activiteit over de thema’s die we hebben behandeld, gericht op het betrekken van mannen bij het voorkomen van geweld tegen vrouwen. Je activiteit is deel van de White Ribbon Campagne 2022 met als thema “Wat voor man wil jij zijn om gendergerelateerd geweld te voorkomen?”.

Je activiteit hoeft niet groot te zijn, sterker nog, hoe minder groots je het aanpakt hoe groter de kans van slagen. We hebben liever meer kleine activiteiten dan minder grote 🙂 Als je met jouw activiteit op welke manier dan ook mannen betrekt bij het voorkomen van gendergerelateerd geweld is je activiteit al geslaagd.

Wij helpen je bij het organiseren van je activiteit, zowel praktisch als inhoudelijk als financieel. Het is de bedoeling dat je al voor het weekend een idee hebt voor je activiteit, zodat je dat tijdens het weekend samen met anderen kan uitwerken. In het aanmeldformulier kan je invullen wat voor idee je al hebt. Je activiteit moet liefst tijdens de White Ribbon Campagne plaatsvinden: tussen 25 november en 10 december.

Bijvoorbeeld:

Een filmavond, gesprek met vrienden, bijeenkomst met collega’s, pubquiz, presentatie, modeshow, debatavond, pizzasessie, straatinterview, online campagne’tje, feest, thema-avond, masterclass, boekenclub, gespreksavond, thema-ontbijt, fotoserie, …

Oud-deelnemer: “Ik vond het heel fijn dat er flexibiliteit was in het programma om ruimte te maken voor spontaan ontstane situaties. De sfeer was heel open en veilig.”

Wie ben jij?

  • Je bent een man*, gesocialiseerd als man, of op welke manier dan ook beïnvloed door mannelijkheidsnormen;
  • Je vindt gendergerelateerd geweld een probleem en vindt dat mannen de verantwoordelijkheid hebben om daar iets tegen te doen;
  • Je wil in actie komen om mannen te betrekken bij het voorkomen van gendergerelateerd geweld.

*Alleen mannen?! Check de FAQ.

Aanmelden trainingsweekend

20221007 Trainingsweekend aanmeldformulier
Identificeer je je als man?
Hoe hoorde je over het trainingsweekend?
Ik meld me aan voor de maandelijkse nieuwsbrief van Emancipator
Ik meld me hiermee definitief aan voor het trainingsweekend en beloof dat ik me uiterlijk 25 september zal afmelden als ik toch niet kan of wil komen. Als ik me te laat afmeld of zonder afmelding afwezig ben betaal ik Emancipator €100 voor gemaakte kosten.
Ik ga akkoord met het privacybeleid van Emancipator

Eerdere weekenden: