Emancipator werkt in Rotterdam aan vervolg op stille tocht

Samen met drie Rotterdamse organisaties, DonaDaria, Spior en Radar, organiseerde Emancipator op 29 december een stille tocht om drie vermoorde vrouwen te herdenken en het mannengeweld dat daar de oorzaak was te veroordelen. 35 organisaties ondersteunden het initiatief en tussen de 1000 en 2000 mensen liepen mee, waaronder relatief veel mannen. Het zette veel in beweging in Rotterdam. Vrijwel alle partijen uit de gemeenteraad liepen mee en burgemeester Aboutaleb kondigde aan dat er een speciale werkgroep komt om een antwoord te vinden op het geweld tegen vrouwen. Onder leiding van een van de wethouders zullen organisaties uit de samenleving, waaronder Emancipator, preventieve acties op poten zetten om dit geweld voor te zijn.

Wat er allemaal gaat gebeuren is nu nog niet bekend. In aanloop naar Internationale Vrouwendag komt er een serie bijeenkomsten voor professionals én geïnteresseerde burgers over gender en veiligheid, er komt een minisymposium met politici én betrokken inwoners, en er wordt nagedacht over een speciale benadering van scholieren en sportende Rotterdammers. Emancipator ziet het als haar rol om de rol van mannen constant op tafel te houden en er aan bij te dragen dat mannen ook deel worden van de oplossing.

Kortom, Rotterdam is wakker geschud, zowel door het geweld als door de stille tocht die liet zien dat geweld tegen vrouwen moet worden aangepakt. Ben jij Rotterdammer en wil je hieraan meewerken? Meld je dan bij Hannah op hannah@emancipator.nl.