EquAlley

Tegen straatintimidatie en seksueel geweld onder jongeren

Straatintimidatie en gendernormen

Volgens onderzoek van PLAN International (2023) heeft 83 procent van de Nederlandse meiden tussen 15 en 15 jaar seksuele straatintimidatie in publieke ruimtes meegemaakt, en 62 procent van hen geeft aan dat ze hun gedrag aanpassen om dat te voorkomen. Straatintimidatie gebeurt meestal door mannen en jongens en hangt sterk samen met mannelijkheidsnormen. Met EquAlley maken we gesprekken met tieners over deze onderwerpen toegankelijker, door leraren en educators te voorzien van tools en informatie, zodat zij in gesprekken jongeren kunnen helpen door hen straatintimidatie beter te laten begrijpen, voor meiden en lhbtqia+ jongeren om beter met straatintimidatie om te gaan, en voor jongens om effectieve bondgenoten te worden in het tegengaan ervan.

Europese samenwerking

EquAlley is een samenwerking van Aidlearn (Portugal), Otxarkoaga (Spanje), University of Łódź (Polen), EURO-NET (Italië) en Emancipator (Nederland) met subsidie van het Erasmus+ programma van de Europese Unie. Met EquAlley bestrijden we gendestereotypen, sociale onrechtvaardigheid en gendergerelateerd geweld, met name in publieke ruimtes, onder jongeren, door hen aan te moedigen na te denken over genderrollen en -stereotypen. We maken samen een toolbox met informatie en werkvormen voor leraren en educators om hen te ondersteunen in gesprekken met jongeren over deze onderwerpen.

Mannen als allies, empoweren vrouwen en lhbtqia+’ers

Doel is om te voorkomen dat mannen daders worden van straatintimidatie en hen in plaats daarvan tot bondgenoten te maken, vrouwen en lhbtqia+ personen te empoweren en meer zelfvertrouwen te geven in het dealen met straatintimidatie en met seksueel en gendergerelateerd geweld in het algemeen. Bij alle jongeren willen we genderrollen en -normen doorbreken en geweldloos en inclusief gedrag te bevorderen, en de uitwisseling tussen jongeren aan te moedigen om stereotypen en discriminatie te verminderen.

Downloads

De EquAlley toolbox bestaat uit drie onderdelen:

1. Booklet

De booklet geeft een introductie in de onderwerpen en terminologie die in de cursus en gids worden behandeld.

> Downloadbaar in het Nederlands en Engels (pdf).

2. Cursus

Deze publicatie bevat alle werkvormen.

> Downloadbaar in het Nederlands en in het Engels (pdf).

3. Gids voor educators

Deze publicatie geeft een praktische en inhoudelijke toelichting bij de cursus en geeft educators tips en trucs voor het inzetten van de werkvormen in groepen. Bevat ook een index die de cursus makkelijker toegankelijk maakt.

> Downloadbaar in het Nederlands en in het Engels (pdf).

De gids is ook in druk verkrijgbaar in het Nederlands en Engels. Alle publicaties zijn daarnaast digitaal verkrijgbaar in het Spaans, Italiaans en Pools. De Nederlandse en Engelse downloadversies hebben we ook in hogere resoluties. Stuur een mailtje.

Partners