Laden Evenementen

« Alle evenementen

Emancipatorweekend 2024

18 oktober - 20 oktober

Tijdens het weekend gaan we met elkaar in gesprek over geweld, gender en mannelijkheidsnormen, hoe dat met elkaar samenhangt, en wat jij kan doen om gendergerelateerd geweld te voorkomen. We gaan in op maatschappelijke structuren en persoonlijke ervaringen, met interactieve werkvormen en veel ruimte voor reflectie en het delen van verhalen. Na het weekend breng je in de praktijk wat je hebt geleerd door een activiteit te organiseren.

Gendergerelateerd geweld & mannelijkheid

Gendergerelateerd geweld is een enorm probleem: bijna de helft van de Nederlandse vrouwen en een nog groter deel van lhbtqia+ personen krijgt te maken met fysiek of seksueel geweld. Vaak wordt geprobeerd om seksueel of gendergerelateerd geweld tegen te gaan als het al gebeurt. Maar om geweld echt te stoppen is een aanpak bij de wortels nodig.

De meeste plegers van geweld zijn mannen, maar we weten dat de meeste mannen geen geweld plegen. Bovendien kunnen mannen zelf ook slachtoffer zijn van seksueel geweld, ook al zijn in die gevallen eveneens de meeste plegers mannen.

Alle mannen kunnen helpen geweld te voorkomen door uit de man box te stappen, in gesprek te gaan met jongens en mannen om hen heen, en zo in de onderste lagen van de piramide het verschil te maken.

Geweld is sterk verbonden aan maatschappelijke ideeën en normen voor mannen en mannelijkheid. Dit maakt van geweld een mannenprobleem en een mannelijkheidsprobleem. We moeten dus bij mannen beginnen om geweld te voorkomen. Emancipator werkt aan het transformeren van mannelijkheid om geweld te voorkomen en jongens, mannen en mannelijkheid deel te maken van de oplossing.

Lees meer over ons werk aan het voorkomen van geweld.

In het kort

Vrijdag 18 oktober, ca 17u, tot zondag 20 oktober, ca 17u. Definitieve tijden volgen. We rekenen erop dat je er het hele weekend bij bent. We starten op vrijdag met een gezamenlijke maaltijd.

In groepsaccommodatie de Elegast in Ubbergen. Goed bereikbaar met het openbaar vervoer.

We slapen in slaapzalen. Werkruimtes en sanitair zijn rolstoeltoegankelijk, slaapzalen minder goed, neem contact op dan zoeken we in overleg met de locatie een oplossing.

Kosteloze deelname: inclusief maaltijden, overnachtingen, training en materialen.

Na het weekend ga je in gesprek met mannen in je eigen omgeving, met de kennis en inspiratie die je tijdens het weekend hebt opgedaan.

Aanmelden t/m 6 oktober 2024. Als je je hebt aangemeld kan je je ook tot 6 oktober 2024, meld je je daarna nog af dan brengen we kosten in rekening. Als zich meer mensen aanmelden dan er plekken zijn (27) volgt een selectieronde, op basis van je motivatie.

Persoonlijke transformatie

Het weekend gaat over mannelijkheid, gendergerelateerd en hoe je kan helpen dat te voorkomen, maar het gaat ook over jou. In allerlei werkvormen wordt je uitgenodigd om te onderzoeken hoe mannelijkheidsnormen en verschillende vormen van geweld in jouw leven een rol spelen en hebben gespeeld, samen met andere deelnemers. Het gaat dus niet alleen over maatschappelijke verandering maar ook over persoonlijke transformatie. Voor veel deelnemers is juist dat wat het weekend “life changing” maakt: om samen met andere mannen een stap te zetten in dat proces.

Voor wie?

Je bent een man, gesocialiseerd als man, of op welke manier dan ook beïnvloed door mannelijkheidsnormen

Je vindt gendergerelateerd geweld een probleem en vindt dat mannen de verantwoordelijkheid hebben om daar iets tegen te doen

Je wil in actie komen om mannen te betrekken bij het voorkomen van gendergerelateerd geweld

Je wil andere mannen leren kennen die hier ook mee bezig zijn

Na het weekend

Na het weekend organiseer je een activiteit waarbij je in gesprek gaat met mannen om je heen over de thema’s die we hebben behandeld. Zo betrek je nog meer mannen bij het voorkomen van gendergerelateerd geweld. Je activiteit hoeft niet groot te zijn, sterker nog, hoe minder groots je het aanpakt hoe groter de kans van slagen. We hebben liever meer kleine activiteiten dan minder grote 🙂 Als je met jouw activiteit op welke manier dan ook met mannen in gesprek gaat over het voorkomen van gendergerelateerd geweld is je activiteit al geslaagd.

Wij helpen je bij het organiseren van je activiteit, zowel praktisch als inhoudelijk als financieel. Het is de bedoeling dat je al voor het weekend een idee hebt voor je activiteit, zodat je dat tijdens het weekend samen met anderen kan uitwerken. In het aanmeldformulier kan je invullen wat voor idee je al hebt. Je activiteit moet liefst tijdens de White Ribbon Campagne plaatsvinden: tussen 25 november en 10 december, en uiterlijk december 2024.

Eerdere deelnemers deden bijvoorbeeld een filmavond, gesprek met vrienden, bijeenkomst met collega’s, pubquiz, presentatie, modeshow, debatavond, pizzasessie, straatinterview, online campagne’tje, feest, thema-avond, masterclass, boekenclub, gespreksavond, thema-ontbijt, fotoserie, …

Over het project

Vanaf 2023 werken we aan het project Mannenemancipatie als deel van de oplossing in het Nationaal Actieprogramma Aanpak seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld.

Geweld is sterk verbonden aan maatschappelijke ideeën en normen voor mannen en mannelijkheid. Dit maakt van geweld een mannenprobleem en een mannelijkheidsprobleem. We moeten dus bij mannen beginnen om geweld te voorkomen.

Emancipator werkt aan het transformeren van mannelijkheid om geweld te voorkomen en jongens, mannen en mannelijkheid deel te maken van de oplossing. Het weekend is onderdeel van dit project.

Ervaringen van deelnemers

Het weekend bracht me bevestiging dat het liefdevolle pad wat ik volg precies is waar ik moet zijn. Na al die jaren zelfbeschadiging door giftige mannelijkheid ben ik eindelijk vrij, heel, en mag ik leven in liefde, kwetsbaarheid, en volledigheid.

Dit weekend heeft mij handvatten gegeven zodat ik mannen in mijn werk die te maken hebben met geweld, kan helpen out of de man box te komen. Daardoor wordt het voor hen mogelijk om een gelukkiger, liefdevoller en meer compleet leven te leiden en zo creëren we samen een betere toekomst voor onszelf en de generaties na ons.

Dit weekend heeft mij niet alleen een diep perspectief gegeven op de maatschappij waarin wij als mensen leven en daarin de enorm complexe en soms destructive rol van mannen, maar ook hoe wij dat kunnen veranderen. Daarbovenop was het een enorm introspective, leerzame, unieke, en hoopgevende ervaring die ik nooit zal vergeten. Oh en als toevoeging: inclusief erg leuke hond.

Dit weekend en alle mensen die daarbij waren, hebben mij geïnspireerd en nieuwe kracht gegeven om mezelf te blijven als ‘niet-typische stereotype man/vader’ en geïnspireerd mijzelf niks aan te trekken van maatschappelijke stereotype verwachtingen omtrent ‘echte mannen en vaders’.

Ik ben nu nog meer gemotiveerd om samen met andere mannen te werken aan een wereld, waarin iedereen vrij zichzelf kan zijn, er geen stereotype mannen- en vrouwenrollen meer bestaan, en mensen elkaar liefdevol, respectvol en gelijkwaardig behandelen.

Dit was voor mij een heel waardevol en warm weekend! Door alle openhartige gesprekken, het goedgevulde programma en lieve teamleden en mede-deelnemers heb ik veel mogen leren en ben ik (nog meer) overtuigd dat er een probleem is, maar ook dat er een oplossing is waar ik een deel van kan zijn en hoopvol door te mee te maken dat andere dat ook willen.

Meld je aan

202410 Aanmelden weekend 2024
Identificeer je je als man?
Hoe hoorde je over het trainingsweekend?
Ik meld me aan voor de maandelijkse nieuwsbrief van Emancipator
Ik meld me hiermee definitief aan voor het trainingsweekend en beloof dat ik me uiterlijk 6 oktober 2024 zal afmelden als ik toch niet kan of wil komen. Als ik me te laat afmeld of zonder afmelding afwezig ben betaal ik Emancipator €100 voor gemaakte kosten.
Ik ga akkoord met het privacybeleid van Emancipator

Gegevens

Begin:
18 oktober
Einde:
20 oktober
Evenement Categorie:

Locatie

De Elegast, Ubbergen
Rijksstraatweg 37
Ubbergen, 6574 AC Nederland

Organisator

Emancipator

Gegevens

Begin:
18 oktober
Einde:
20 oktober
Evenement Categorie:

Locatie

De Elegast, Ubbergen
Rijksstraatweg 37
Ubbergen, 6574 AC Nederland

Organisator

Emancipator