Laden Evenementen

« Alle evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Themadag ‘Jezelf zijn in West’

06/09/2022 @ 09:30 - 15:00

Handen op tafel

Hoe is het gesteld met de sociale veiligheid in Amsterdam West? En wat is dat eigenlijk ‘sociale veiligheid’? Kunnen jongeren zichzelf zijn in het stadsdeel? En hoe en waar krijgen jongeren te maken met racisme en discriminatie, met dwingende gendernormen en met ideeën over seks en seksualiteit? Wat kunnen wij als volwassenen doen om bij te dragen aan het verbeteren van de sociale veiligheid in West? Deze vragen en onze ervaring met het werken met jongeren in West vormen de aanleiding voor het organiseren van de themadag ‘Jezelf zijn in West’ die zal plaatsvinden op dinsdag 6 september te MidWest (Cabralstraat 1). De locatie is rolstoeltoegankelijk.

Het programma van de themadag is bedoelt voor iedereen die in stadsdeel West met jongeren werkt of uit de directe omgeving van jongeren.

Tijdens de workshops/trainingen krijg je handvatten aangereikt die je kunt inzetten tijdens je werk en contact met jongeren en we zullen met elkaar ervaringen uitwisselen. Daarnaast hopen we om concrete plannen te kunnen maken voor wat we nog kunnen doen in de komende jaren.

Het programma van 6 september ziet er als volgt uit:
09:30 -10:00 Ontvangst op locatie met koffie en thee
10:00 – 10:30 Gezamenlijke opening
10:30 -12:30 Workshops van Kikid, Emancipator en Sexmatters
12:30 – 13:30 Gezamenlijk nagesprek
13:30 – 15:00 Gezamenlijk eten en napraten

We hopen er samen met jullie iets moois van te maken, ook als onderlinge ontmoeting tussen jeugd- en jongerenwerkers en zien je graag op 6 september!

Aanmelden kan via deze link: https://forms.gle/5FVNB3uA7ZJjBd1s7

Programma workshops/trainingen:

1. Benzies & Batchies van Stichting KiKiD:
Hoe maak je thema’s als: liefde, daten, seks, gender diversiteit, seksuele diversiteit en alles eromheen bespreekbaar met jongeren? Tijdens de workshop laten wij je kennis maken met de werkwijze van KiKiD.

Wij zetten theater als middel in om de jonge doelgroep te bereiken. Aan de hand van korte scènes en stellingen gaan wij met je in gesprek over deze thema’s en geven we je tips en tricks om het gesprek zelf aan te gaan met jongeren.

2. Jongenswerk in West, Emancipator:
We gaan kijken naar de ongeschreven normen over mannelijkheid. De manieren waarop jongens constant worden uitgedaagd een ‘echte vent’ te zijn. Hoewel we niet altijd weten wat dat nou eigenlijk betekent, of hoe dat moet. Welke druk legt dat op de jongens? En hoe beperkt dit hen om zichzelf te kunnen zijn en zichzelf te kunnen ontdekken en ontwikkelen? Hoe beperkt dit jou in het werken met de jongens? Welke belemmeringen geeft het om hen echt te kunnen helpen? Maar ook kijken we naar de impact die de jongens daarmee hebben in de buurt, hoe beperken zij andere jongens, meisjes, vrouwen en LHBTIQA+ personen om zichzelf te kunnen zijn? Kan jij als jongerenwerker eigenlijk jezelf zijn als je met de jongens werkt?

Dat laatste gaan we verder onderzoeken. Want wat kan jij van jezelf inzetten om het gesprek te openen, om de normen over mannelijkheid bespreekbaar te maken en welke ruimte kan je hiermee geven aan de jongens? Zodat we met hen werken aan een buurt waar iedereen zichzelf kan zijn!

3. Speaking-Up Sexmatters:
Discriminatie is overal en we komen het allemaal wel eens tegen, of het nou op onszelf gericht is of op anderen. Jongeren uit stadsdeel West krijgen (helaas) regelmatig met racisme en discriminatie te maken en dat kan ervoor zorgen dat ze zich niet prettig voelen in het stadsdeel. Gelukkig kunnen wij hier allemaal iets aan doen! Het uitgangspunt van de training is dat het oneerlijk is dat slachtoffers van discriminatie en grensoverschrijdend gedrag degenen moeten zijn die voor zichzelf opkomen. Je leert hoe je als professional (en ouder/opvoeder) op een positieve en goede manier voor anderen op kunt komen en wat je hiermee bereikt.

Gegevens

Datum:
06/09/2022
Tijd:
09:30 - 15:00
Evenement Categorie:

Locatie

Amsterdam
Sarphatipark 37 I
Amsterdam, Nederland
+ Google Maps

Gegevens

Datum:
06/09/2022
Tijd:
09:30 - 15:00
Evenement Categorie:

Locatie

Amsterdam
Sarphatipark 37 I
Amsterdam, Nederland
+ Google Maps