Gezocht: mannenrolmodellen tegen geweld tegen vrouwen

Ben jij tussen de 18 en 30 jaar en vind je geweld tegen vrouwen een probleem? En wil je helpen om het te stoppen? Kom dan naar ons trainings- en inspiratieweekend op 9-11 november en leer hoe jij het verschil kan maken!

We nodigen gemotiveerde jonge mannen uit om zich aan te melden, en organisaties om jonge mannen uit hun team of doelgroep aan te dragen.

Na het trainingsweekend:
– …heb je meer geleerd over geweld tegen vrouwen, over mannelijkheid, en over jezelf;
– …kun je helpen geweld tegen vrouwen te voorkomen;
– …heb je een leuk weekend gehad met mensen die deze thema’s ook belangrijk vinden;
– …en: kun je zelf een activiteit organiseren. Tijdens het weekend krijg je hiervoor handvatten, vaardigheden en inspiratie. Jouw activiteit kan een voorlichting, een dialoog, een workshop of nog iets heel anders zijn. Bijvoorbeeld bij jou op school, in je buurthuis, kerk, moskee, bij de scouting, sportclub, op het jongerenwerk, of ergens anders. Je wordt door ons begeleid bij het organiseren van je activiteit.

Wat bieden we?
– Een geheel verzorgd weekend in De Beukenhof in Biezen-mortel (Brabant): overnachtingen, vervoer en maaltijden
– Trainingen en workshops over mannelijkheid, gendergelijkheid en (het voorkomen van) geweld
– Een inspirerend, life changing event dat je niet wil missen
– Na het weekend en jouw activiteit ontvang je een certificaat van deelname

Wat vragen we?
– Je vindt gelijke behandeling en gelijke rechten voor mannen en vrouwen vanzelfsprekend en je wil dat iedereen zich in vrijheid en veiligheid door de wereld kan bewegen.
– Je vindt (seksueel) geweld tegen vrouwen een probleem en wil mannen betrekken bij de oplossing door op te staan als rolmodel.
– Je bent aanwezig op het weekend: vrijdagmiddag 9 november tot zondag 11 november.
– Je organiseert tussen ongeveer 25 november en 10 december een activiteit.
– Ervaring met het geven van presentaties/workshops/en dergelijke is een pre.
– Ervaring met thema’s als gender, seksualiteit, mannelijkheid en geweld/veiligheid is een pre.

Wil je meedoen? Stuur vóór 15 oktober een mail naar imagine@emancipator.nl waarin je uitlegt waarom jij een rolmodel bent of wil worden om geweld tegen vrouwen te voorkomen. Het is een pre als je al een plan hebt voor je activiteit en bijvoorbeeld al contact hebt met iemand bij een organisatie die je kan helpen. Als je graag mee wil doen maar nog geen plan hebt kunnen we daar natuurlijk ook bij helpen.

Over dit project

Dit project is onderdeel van de White Ribbon Campagne: een internationale beweging van mannen voor het beëindigen van geweld tegen vrouwen. De campagne roept mannen op om te beloven dat ze nooit geweld tegen vrouwen zullen plegen, toelaten of verzwijgen. Tientallen mannen hebben zich op de campagnewebsite uitgesproken als ambassadeur of in een gastblog, en meer dan duizend mannen steunen de campagne.

De Nederlandse tak van de White Ribbon Campagne wordt georganiseerd door Emancipator in samenwerking met Movisie, Rutgers en Doetank PEER.

IMAGINE (Inspiring Male Action on Gender Equality in Europe) is een internationaal project van Emancipator, The Great Lad Initiative (Groot-Brittannië) en MÄN (Zweden). Samen hebben
we een toolkit ontwikkeld om jongens te betrekken bij het voorkomen van seksuele intimidatie en seksueel geweld tegen vrouwen. Jonge mannen geven als peer educator workshops aan jongens en jonge mannen over het voorkomen van seksuele intimidatie en seksueel geweld.

Emancipator is de Nederlandse organisatie voor mannen en emancipatie. We willen mannenemancipatie bevorderen, door het stimuleren van zorgzame mannelijkheid en het tegengaan
van gewelddadige mannelijkheid. Daarom zetten we ons onder andere in voor uitbreiding van vaderschapsverlof en roepen we mannen op zich in te zetten tegen geweld tegen vrouwen. (meer)

Movisie is het landelijk kennisinstituut voor het sociaal domein. Movisie werkt aan een samenleving met veerkracht waarin burgers zoveel mogelijk zelfredzaam zijn. Onze experts ontwikkelen, verzamelen en verspreiden toepasbare kennis en oplossingen voor sociale vraagstukken. (meer)

Rutgers is het kenniscentrum seksualiteit. Rutgers doet onderzoek en ontwikkelt voorlichting, preventieprogramma’s en campagnes over veilige, prettige en gewenste seks, zowel nationaal als internationaal. (meer)

Doetank PEER is een stichting die staat voor no-nonsense happy activism. Doetank PEER gelooft dat je geen Martin Luther King hoeft te zijn om de wereld een stukje beter te maken. PEER doet acties en organiseert events voor een gelijke wereld. (meer)