Guido Rink: Die fabriek op slot!

Vanaf 25 november bloggen we weer in het kader van de White Ribbon Campagne: Wat voor man wil jij zijn om gendergerelateerd geweld te voorkomen? Schrijf mee!

In mijn dagelijkse leven ben ik wethouder in de gemeente Emmen en ben ik onder andere verantwoordelijk voor de portefeuille Economie in onze mooie gemeente. Een mooie portefeuille met goede ambities om dé groene hotspot van Europa te zijn. Volop mooie ontwikkelingen aangaande groene chemie (biobased of circulaire materialen) op basis van groene energie (groene waterstof en warmtenetten). Het laatste wat ik zou moeten willen is dat ‘de fabriek’ op slot gaat.

Toch pleit ik hier heel erg voor! ‘De fabriek is op slot’ is namelijk een mannelijke verbloeming om te vertellen dat z’n jongens niet meer zwemmen. Alweer zo’n term om als man maar niet te hoeven melden dat je een ingreep hebt gehad genaamd vasectomie. Het hoge woord is er uit: VASECTOMIE.

Voor degene die nog niet begrijpt waar ik het over heb, de online Dikke van Dale meldt hier het volgende over:

“Geen resultaat voor ‘vasectomie’” (Het woord is verkeerd gespeld of het staat niet in het gratis woordenboek.)

Auw. Pijnlijk! Een volgende poging op Google levert onderstaand resultaat op bij Wikipedia:

“Vasectomie (ook wel sterilisatie genoemd) is het onderbreken van de zaadleiders bij de man om ervoor te zorgen dat er geen zaadcellen in het sperma terechtkomen, waardoor de man steriel is.”

Ik heb de indruk dat de tekst op Wikipedia door een vrouw is geschreven, want wat zorgvuldig beschreven wordt, gaat onder meer over het feit waarom er een keuze gemaakt zou kunnen worden voor vasectomie. Zo meldt de tekst dat bij een heteroseksueel paar waar geen kinderwens (meer) bestaat, steeds vaker wordt gezocht naar een alternatief voor het levenslang slikken van hormoontabletten.

En daar wil ik jullie heel graag eens op wijzen! En waarom wil ik daar juist nu aandacht voor? Wat is de aanleiding?

Voor mij zijn daar zelfs meerdere aanleidingen voor. Lange tijd heb ik zitten denken wanneer ik het een geschikt moment vond om hier iets over te zeggen. Ik wilde hier al eens iets over kwijt rond de protesten bij abortusklinieken in verschillende steden in Nederland. Ik had de vorm nog niet bedacht, maar sinds de absurde wet in Texas ben ik er achter dat de vorm er helemaal niet toe doet.
De boodschap des te meer! Ik had een tweede aanleiding gevonden.

In Texas is abortus namelijk verboden vanaf zes weken na de conceptie. Een moment waarop veel vrouwen nog niet in de gaten hebben dat conceptie heeft plaatsgevonden. Een aangifte van iemand tegen een kliniek die een vrouw die langer zwanger is dan zes weken toch behandelt, kan de ‘verklikker’ een premie van 10.000 dollar of meer opleveren. Hoe absurd is dat?

Na wat verdieping in dit onderwerp en een chat met een oud-collega werd ik ook nog eens gewezen op een rechtszaak van Bureau Clara Wichman. Een rechtszaak waar anticonceptie als recht gezien wordt en niet als politieke speelbal. Ze streven er naar dat anticonceptie gewoon onderdeel wordt van het basispakket. Anticonceptie wordt vrijwel uitsluitend door vrouwen gebruikt. Momenteel betreft dit circa 2,1 miljoen vrouwen versus nagenoeg geen mannen. Dit betekent dus ook dat de financiële lasten hiervan vrijwel alleen bij de vrouw liggen.

Maar is het logisch dat alleen de vrouw afgerekend wordt op birth control? Sinds wanneer is anticonceptie alleen een taak voor de vrouw? Waarom draaien alleen vrouwen op voor de kosten van anticonceptie? Waarom pakken mannen hier bijna nooit verantwoordelijkheid?

Hier zouden wij mannen eens een keer bij stil moeten staan en goed naar moeten kijken. Er zijn gewoon andere mogelijkheden waarbij vrouwen geen hormoontabletten hoeven te slikken om deze vervolgens ook nog eens zelf te betalen. Net als ik, weet ook het internet hier wel een antwoord op:

“Relatief veilige alternatieven zijn dan een sterilisatie bij de vrouw, sterilisatie bij de man, of een spiraaltje. Van de twee sterilisatie-operaties is die bij de man veel eenvoudiger en met minder risico dan die bij de vrouw.”

Lees bovenstaande regels nog een keer. Herhaal “veel eenvoudiger en met minder risico”..…
Laat deze woorden samen met de abortusprotesten, de abortuswet van Texas, het jarenlang slikken van hormoontabletten en het feit dat alleen zij opdraaien voor die kosten van anticonceptie maar eens goed op je inwerken….

Jaren geleden koos ik ook voor vasectomie. De sterilisatie duurde bij mij nog geen half uur. Na de ingreep werd mij aangeraden een paar dagen geen zwaar lichamelijk werk te doen om de hechtingen niet te belasten. Dat is voor mij niet zo moeilijk… ja, ja ik zal jullie voor zijn. Verder is normale beweging ook gewoon mogelijk gebleken. Kortom; een kleine moeite, maar een prima alternatief.

Wees een vent en sluit die tent!