Jens van Tricht interviewde de programmamakers van WIJ MANNEN

Wat betekent mannelijkheid anno nu? Jens van Tricht is een idealist en een feminist. Hij richtte Emancipator op om mannen een actieve bijdrage te laten leveren aan rechtvaardige genderverhoudingen en schreef het boek Waarom feminisme goed is voor mannen. Jens interviewde Loulou Sjerps, Rikkert van Huisstede en Stijn Schenk over hun vierdelige programmaserie Wij Mannen. De eerste twee avonden rondom moderne mannelijkheid zijn inmiddels achter de rug. Wat is de tussenstand?

 

Loulou Sjerps is artistiek coördinator bij CC Amstel, een theater in de Amsterdamse Pijp. Onder de noemer Podiumland ontwikkelt ze producties, vaak in samenspraak met de directe omgeving.

Wij Mannen, wat is dat eigenlijk?

Een programmaserie in het theater. We behandelen de thema’s kwetsbaarheid, seksualiteit, daderschap en blinde vlek. De avond bestaat uit verschillende onderdelen. Al snel besloten we om met veel verschillende vormen van media te werken, van theater en muziek tot dans en stripverhalen. Voor mij als artistiek coördinator is het interessant om dit allemaal samen te brengen.

Waarom moet mannelijkheid onder de loep?

Op het klassieke rolpatroon van de vrouw zijn de afgelopen decennia veel variaties gekomen. Het gesprek over hoe dit de rol van de man beïnvloedt is veel actueler. Van mannen wordt verwacht dat ze een soort kant-en-klaar pakketje zijn. Dat kan heel stimulerend werken, maar kan ook heel beklemmend en beperkend zijn, want mensen passen daar natuurlijk niet precies in. De kaders verschuiven en voor mannen is dat nieuw(er). Bovendien vervagen ze ook. Er is meer dan man en vrouw. Ook dat komt aan bod.

Zijn er problemen die mannen veroorzaken?

Ze nemen veel ruimte in, in alle mogelijke vormen. Fysiek op straat of in de bus, maar ook in gesprekken.

De eerste twee edities zijn inmiddels achter de rug. Hoe kijk je daar op terug?

We hebben het ons publiek niet makkelijk gemaakt. Je moest continu van focus veranderen. Van persoonlijk verhaal naar performance en van lied naar strip. Maar daardoor was ons publiek wel ontzettend geactiveerd en ontstond er een mooie dynamiek. Elk hoekje van CC Amstel was ondergedompeld in Wij Mannen. Het was knus én feestelijk!

 

Rikkert van Huisstede is theatermaker en regisseur. Hij is de oprichter van Boys won’t be boys, een maatschappelijke beweging en theatervoorstelling die een diverse groep mannen samenbrengt die laten zien dat het stoer is om je kwetsbaar op te stellen.

Wij Mannen, wat is dat eigenlijk?

Leuk! Het is een open avond over de levens van mannen, wat mannen meemaken en wat daaromheen gebeurt. Het leuke is dat we in totaal vier avonden hebben en we dus echt de diepte in kunnen.

Is er een probleem met moderne mannelijkheid?

Het probleem is vooral de geslotenheid. Er bestaat nog steeds een stereotype beeld van mannelijkheid. Het is een hele simpele, ongenuanceerde definitie. Wat ik mooi vind is om het veel subtieler en diverser te maken. Om dat te bereiken wil ik allerlei mensen open en eerlijk laten vertellen over hun leven.

Hoe zien de komende twee edities eruit?

De thematiek wordt complexer, want we gaan het hebben over daderschap en de blinde vlek. Het is vooral een uitdaging om te bespreken wat wij mannen aan onszelf zouden willen veranderen. Bij de eerste edities hebben we vooral gepresenteerd en nu gaan we echt een spiegel voorhouden.

Zijn niet-mannen of “echte” mannen ook welkom?

Iedereen die open staat is welkom. Het is een hele laagdrempelige avond om iemand mee te nemen. Je hoeft niet precies te weten wat er gaat gebeuren.

 

Stijn Schenk is de oprichter van Real Comics, een organisatie die stripverhalen ontwikkelt op maat. Dit gebeurt in opdracht van grote bedrijven die bijvoorbeeld specifieke casussen inzichtelijk willen maken. Daarnaast worden er op eigen initiatief maatschappelijke thema’s gevisualiseerd.

Wij Mannen, wat is dat eigenlijk?

Voor mij is het een zoektocht naar wat “wij mannen” nou moeten. Hoe kan ik, als man, gelukkiger worden en hoe kan ik beter worden voor mijn omgeving? Wat begon als opdrachten geven aan tekenaars is iets heel persoonlijks geworden. In die reis heb ik bijna mijn relatie om zeep geholpen, totdat ik mij kwetsbaarder op ging stellen.

Is er een probleem met moderne mannelijkheid?

Volgens mij is het probleem dat mannen niet gelukkig zijn, waardoor er een hoop schade aangericht wordt. Ik wil het gesprek rondom mannen en deze thema’s aangaan, zodat mannen gelukkiger kunnen worden ten gunste van hun omgeving.

Hoe zagen de eerste avonden eruit?

Het was een bubbel van openheid. De uitdaging was om alle verhalen en performances voelbaar te maken en dat is gelukt. Ik was persoonlijk erg onder de indruk van Jasper. Hij droeg een gedicht voor over zijn Molukse achtergrond en legde daarmee zijn ziel bloot.

Wat bieden jullie de mensen die geraakt worden?

Een huilhokje waar je even jezelf kunt zijn. En natuurlijk het gratis magazine dat we uit gaan brengen over deze thematiek.

 

Vlnr: Marleen Hendrickx, Ezra Fieremans, Leyla de Muynck, Rikkert van Huisstede, Loulou Sjerps, Stijn Schenk, Legien Warsosemito-Schenk, Bas Mastboom

“Wij Mannen” is nog twee avonden te beleven in theater CC Amstel. Op 16 januari behandelen we het thema ‘daderschap’. Onder andere de voorstelling “Waarom mannen slaan” staat op het programma. Op 5 maart sluiten we de serie af met het thema ‘de blinde vlek’. Kijk voor meer info op www.ccamstel.nl