Mannen meer mens

Op zaterdag 26 september vond het Holland BiCon Festival plaats in Rotterdam tijdens de sanne biconRotterdam Pride. Namens Emancipator gaf ik, Sanne Pols, daar een workshop over mannenemancipatie in relatie tot seksuele diversiteit. Met tien mannen en vier vrouwen ging ik van start.

Ik open de bijeenkomst met een introductie van Emancipator en de link met het Holland BiCon festival, waarbij ik ook mijn persoonlijke ervaringen op het gebied van biseksualiteit en man- vrouwrollen meeneem. Enigszins beschaamd vertel ik de aanwezigen dat ik mezelf lesbisch ben gaan noemen omdat dit meer geaccepteerd wordt dan biseksueel. “Het was voor mij makkelijker om homo te zijn dan biseksueel”, beaamt iemand uit het publiek.

In een visuele presentatie licht ik de visie van Emancipator op mannenemancipatie toe. Vrouwen én mannen, wordt meer mens!

In een eerste reactie na de presentatie roept iemand: “Ik herken mij totaal niet in het verhaal van de patriarchale samenleving. Ik heb juist het gevoel dat vrouwen nu alles overnemen en mannen er niet meer tussenkomen.” Een andere deelnemer: “Jij lijkt nu precies in die val te trappen die Sanne in haar presentatie laat zien: Je voelt je als man aangevallen en daardoor ga je, je mannelijke eigenschappen versterken.” Een interessante discussie volgt.

Na het delen van meningen en ervaringen wordt getracht met stiften, post-its en een vel papier de volgende vragen te beantwoorden: Hoe kun je als professional, organisatie of beleidsmaker mannenemancipatie bebicon postitsvorderen op het gebied van seksuele diversiteit? Wat is nodig? Wat kan je zelf doen? Wat kan je samen doen?

Ik neem een flink aantal vellen mee om thuis verder uit te werken.

De resultaten van deze en andere consultaties worden opgenomen in de online publicatie met praktische tips waarmee professionals, organisaties en beleidsmakers mannenemancipatie kunnen bevorderen. Deze publicatie wordt naar verwachting halverwege 2016 gepresenteerd.

 

Human potentialNa afloop komen vier mensen naar mij toe om door te praten over de thematiek. Dan weet je dat het heeft geprikkeld. Al met al kijk ik terug op een inspirerende workshop met mooie ontmoetingen. Blijkbaar willen deze mannen ook gewoon meer mens zijn.”