Missie en visie

Emancipator streeft naar sociale rechtvaardigheid: een duurzame wereld waarin iedereen zich in veiligheid, vrijheid en gelijkwaardigheid kan ontplooien en ontwikkelen. Daarvoor is zowel mannen- als vrouwenemancipatie nodig.

Mannenemancipatie?

Emancipatie, dat gaat toch over vrouwen? Absoluut niet. Want of het nu gaat om verdeling van arbeid en zorg, geweld en veiligheid, seksualiteit of seksuele diversiteit, de positie van jongens en mannen speelt vrijwel altijd een belangrijke rol. Mannenemancipatie is met een andere blik te kijken naar de rol van mannen en mannelijkheid, en hoe zij kunnen bijdragen aan én profiteren van meer gendergelijkheid.

Kortom: Emancipator werkt aan sociale rechtvaardigheid door in te zetten op het veranderen van de positie van en ideeën over mannen en mannelijkheid.

Hoe pakken we het aan?

Binnen de thema’s arbeid en zorg, geweld en veiligheid, seksualiteit of seksuele diversiteit adresseren we genderongelijkheid. We creëren bewustzijn over de effecten daarvan en leggen uit wat mannen te winnen hebben bij meer gendergelijkheid. En we laten zien welke rol mannen kunnen hebben bij het oplossen van deze emancipatievraagstukken.

Door het uitvoeren van projecten, het plegen van interventies en het stimuleren van onderzoek over de rol van mannen geven we mannen meer kansen om te zorgen, op te komen tegen geweld, stereotypen te doorbreken en hun eigen seksualiteit te definiëren.

Download hier onze flyer