Aflevering 2.2: Mannenhaat. Met Marie Lotte Hagen en Nydia van Voorthuizen.

De tweede aflevering van het tweede seizoen is daar! In deze aflevering hebben Daniël en Rocher en de twee gasten Nydia van Voorthuizen en Marie Lotte Hagen het over mannenhaat! Want is er een reden om mannen te haten? En waarom zouden wij mannen haten? En is het oké voor mannen om mannen te haten? Zijn mannen hateworthy?

Verder loopt Rocher’s gender niet op rolletjes omdat hij diep gromt tijdens het gewichtheffen, is Daniël zich bewust van zijn langzaam afbrokkelende mannelijkheid, breekt Marie Lotte met de notie dat vrouwen niet boos zouden mogen zijn en is Nydia een schoonmakende wervelwind in huis.

In de aflevering kozen we ervoor om niet de cijfers te benoemen omdat je cijfers kan blijven benoemen tot je een ons weegt. Er moet verandering komen. Maar dat betekent niet dat de cijfers niet belangrijk zijn, dus willen we graag hier een klein overzicht delen.

  • 45% procent van de vrouwen heeft na haar vijftiende te maken gehad met fysiek of seksueel geweld.
  • In 25% procent van die gevallen is de dader de partner of ex-partner van het slachtoffer.
  • 20% procent van de Nederlandse vrouwen is voor haar vijftiende slachtoffer geweest van seksueel geweld.
  • 10% procent van de Nederlandse vrouwen heeft een verkrachting meegemaakt.
  • 51% procent van de vrouwen in Nederland heeft het afgelopen jaar situaties of omgevingen vermeden uit angst voor fysiek of seksueel geweld.

Negen van de tien plegers van fysiek en seksueel geweld zijn mannen. Geweld is sterk verbonden aan maatschappelijke ideeën en normen voor mannen en mannelijkheid. Dit maakt van geweld een mannenprobleem en een mannelijkheidsprobleem. We moeten dus bij mannen beginnen om geweld te voorkomen.

Luister naar Nee Man!