Aflevering 2.5: Movember en mantale gezondheid

Deze aflevering gaat op 1 november de lucht in en laat dat nou net de maand van Movember zijn. Toeval bestaat niet. Nu vraag je je misschien af, wat is Movember? Dat leggen we je graag haarfijn uit. In deze maand wordt aandacht gevraagd voor prostaatkanker, teelbalkanker en de mentale gezondheid van mannen. Om die aandacht ook zichtbaar te vragen laten veel mensen in deze maand alleen hun snor staan of komen zij letterlijk in beweging. Via de site van Movember lees je hier nog meer over en kun je zien hoe jij mee kunt doen om de gezondheid van mannen te steunen.

Triggerwarning: in deze aflevering gaan we het dus hebben over mentale gezondheid en zal bijvoorbeeld ook dood door suïcide besproken worden. Mocht je hier niet naar willen luisteren, dan is het misschien beter deze aflevering even te skippen.

In deze speciale Movember-aflevering hebben wij het over onze eigen mentale gezondheid en proberen we je handvatten te geven hoe jij met anderen over jouw gezondheid en emoties praat. We bespreken natuurlijk ook vragen van luisteraars, hoe het met onze genders is en tippen we twee (!) dingen in de rubriek Ja Man die jij niet mag missen.

Rectificatie: Rocher benoemde de POH en gaf aan dat dit een sociaal weker of een gz psycholoog kan zijn. Dit bleek niet te kloppen. Dit is vaak een sociaal werker of een basispsycholoog.

Wil je meer lezen, weten en achtergrond van wat wij besproken hebben, dan hebben wij hier een aantal interessante bronnen:

Een rapport van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over de mentale gezondheid van jongeren.

In het kader van Movember uitgelegd waarom mannen minder vaak psychische hulp zoeken dan vrouwen.

Kennis en cijfers van het Trimbos-instituut over de psychische gezondheid van Nederlanders.

Door Science Daily uitgelegd hoe je gevoel verwoorden therapeutisch kan werken.

Ja Man: Het boek Ziek Gelukkig van Ruud ten Wolde

Ja Man: Ongeschminckte pieten tijdens de Sinterklaas intocht in Arnhem

Luister naar Nee Man!