Orange the World demonstratie tegen geweld tegen vrouwen uitgesteld

Zondag 28 november 2021 zou in het Westerpak in Amsterdam de eerste Nederlandse Orange the World demonstratie tegen geweld tegen vrouwen plaatsvinden. Maar veiligheid voor iedereen staat voorop. De boodschap van de overheid – ‘blijf zo veel mogelijk thuis’ – willen wij respecteren. Bovendien zijn we solidair met de mensen, veelal vrouwen, die zich in onder andere de zorg, opnieuw overbelast en onderbezet, uit de naad werken voor hun medemensen. Daarom hebben Atria, de Bovengrondse, Emancipator en UN Women Nederland besloten de demonstratie voor zondag uit te stellen naar een ander moment, komend voorjaar. We roepen iedereen op zondag niet naar het Westerpark te komen.

Dat premier Rutte in de coronapersconferentie aandacht besteedde aan geweld tegen vrouwen geeft eens te meer aan hoe belangrijk het onderwerp is. Hij erkende vrijdagavond dat de coronamaatregelen doorwerken achter de voordeur, “en voor sommige mensen op de meest afschuwelijke manier.” Iedere lockdown zorgt voor meer geweld, zodanig dat dit de ‘schaduwpandemie’ wordt genoemd. Maar aandacht alleen is niet genoeg, we hopen dat het kabinet nu ook flink zal investeren in een integrale aanpak van geweld. Steun daarom deze petitie.

Daarnaast roepen we mannen op om net als Rutte zich te laten horen en zien als medestander, dat kan door het ondertekenen van de medestanderpledge. Geweld tegen vrouwen mag niet langer alleen het probleem van vrouwen en vrouwenorganisaties zijn. De daders van geweld zijn vaak mannen, maar niet alle mannen zijn daders. We hebben mannen nadrukkelijk nodig om hieruit te komen. Iédereen is nodig, in de strijd tegen geweld tegen vrouwen. Hier is inspiratie voor mannen die willen weten wat ze kunnen doen, en hier is een survival kit voor mannen onder druk.

We willen benadrukken dat het advies om zoveel mogelijk thuis te blijven niet voor iedereen de veiligheid bevordert. Ben je slachtoffer van geweld of vermoed je geweld, neem dan contact op met Veilig Thuis via 0800-2000 of via de chat op veiligthuis.nl. Bij noodgevallen bel 112.