Barbican masculinities

Pauline Hubers | Exhibition Masculinities: Liberation Through Photography

Onze stagiaire Pauline Hubers bezocht de expositie Masculinities: Liberation Through Photography in het Barbican in Londen

Over twee verdiepingen, aan hand van zes thema’s werd mannelijkheid getoond, allemaal in film en fotografie. In het Barbican in London is vorige week de tentoonstelling Masculinities geopend (20 februari 2020) die doormiddel van film en fotografie tentoonstelt hoe mannelijkheid sociaal geconstrueerd is vanaf 1960 tot vandaag de dag.

De tentoonstelling begon met het thema disrupting the archetype, waarin hypermasculinity werd getoond. Foto’s van soldaten, cowboys, atleten, stierenvechters, bodybuilders en worstelaars laten het stereotypebeeld van mannelijkheid zien. Krachtige beelden die een en al mannelijkheid uitstralen, samen tonen ze de strijdlustige mannenwereld waar geen vrouw te bekennen is. De hypermasculinity werd vervolgd door statige beelden die tonen welke macht mannen hebben/hadden in de maatschappij, ze toonde het patriarchaat die het stereotypebeeld van de man naast strijdlust compleet maakte met macht.

Bij het derde thema viel het stereotype beeld een beetje weg en kwam er aandacht voor de man en zijn familie, waar het traditionele familieportret doorbroken werd. Op de tweede verdieping verdween het stereotype beeld van mannelijkheid door beelden van queer mannelijkheid te laten zien. Vervolgd met beelden hoe mannelijkheid wordt ervaren door donkere mannen, hoe zij hun eigen macht hebben gewonnen door hun eigen identiteit te ontdekken. De tentoonstelling werd afgesloten met de kijk van de vrouw op de man, waarin vrouwelijk kunstenaars het idee dat mannen actief zijn en vrouwen passief laten betwijfelen.

Masculinities, een drukbezochte expositie die precies op het juiste moment wordt tentoongesteld. Waardoor men bewust wordt welk rol mannelijkheid heeft gespeeld in de afgelopen decennia en deze rol niet meer in de huidige tijd past.

 

Barbican masculinities Barbican masculinities Barbican masculinities Barbican masculinities Barbican masculinities Barbican masculinities Barbican masculinities Barbican masculinities