“DE WERELD WORDT MOOIER WANNEER WE RUIMTE MAKEN”

Frank van den Heuvel
Raad Nieuwegein SP-fractie

Mannen zijn goede mensen! Mannen zijn vaders, leraren, vaklieden, verplegers, echtgenoten, mantelzorgers en opa’s. Het maatschappelijk beeld van echte mannen is echter een flinterdun plaatje van een dominante aap op een rots! In dat plaatje is alleen plek voor onderlinge concurrentie en angst om te verliezen. Er kan er maar een winnen en de rest zoekt t maar uit. Dit foutieve man-beeld gaat ten koste van onszelf. We zorgen slecht voor onze gezondheid, we werken te hard, ons zelfbeeld is te veel afhankelijk van status en uiterlijkheden en we leren niet met onze emoties om te gaan. Het moet er vooral goed uitzien! De grote waarde die we veelal hechten aan inkomen, patser auto, aantrekkelijke vrouw zijn een afspiegeling van emotionele armoede.

Daarom leven mannen gemiddeld korter dan vrouwen. Mannen hebben het gevoel dat ze iets op moeten geven als ze beter voor zichzelf gaan zorgen. Of als we status moeten delen. We kunnen een hoop leren als we beter gaan samenwerken, ook met vrouwen, en de kramp waarmee we alles onder controle proberen te houden los laten.

De wereld wordt mooier wanneer we ruimte maken voor anderen, voor vrouwen, voor gehandicapten, voor niet westerse immigranten.”