BOYS WON’T BE BOYS

Soort: theatervoorstelling + evt. educatieprogramma
Doelgroep: iedereen, in het bijzonder jongens en mannen met interesse in emancipatie
Doel: de emancipatie van de man tonen, motiveren en inspireren
Setting en kosten: de voorstelling kan op allerlei locaties gespeeld worden. Hiervoor is Rikkert van Huisstede nodig. Het aantal spelers en daarmee de prijs kan in overleg
Duur: 80 min + 30 min nagesprek, evt. educatie 2 uur
Niveaus
: individueel, relationeel/interpersoonlijk, gemeenschap

In deze intieme theatervoorstelling worden jongens en mannen op een zeer uitnodigende manier bewustgemaakt van de mogelijkheden en problemen rondom mannelijkheid. Ze zien vele diverse inspirerende rolmodellen en voorbeelden met persoonlijke verhalen rondom ‘nieuwe mannelijkheid’.

Het publiek bevindt zich in een intieme theatersetting. De spelers bevinden zich al tussen hen. Rikkert opent met een luchtige introductie in de thematiek en creëert een veilige sfeer. Vervolgens waaiert de voorstelling langs een collage van verhalen over mannelijkheid, gender, seksualiteit en seksueel geweld. Tot slot is er ruimte om na te praten over deze theaterhappening.

Deelnemers krijgen ruimte en noodzaak om buiten de mannelijke norm te stappen. Ze maken kennis met allerlei mannen die stereotypen doorbreken. Ze voelen zich uitgenodigd om hiermee aan de slag te gaan en hebben daarvoor voorbeelden en handvatten aangereikt gekregen. Deelnemers leren over seksueel geweld, seksuele intimidatie, stereotypen, vooroordelen, mannelijkheid en mannelijkheidsnormen, seksualiteit, homoseksualiteit en/of (andere) lhbtqia+-issues, prestatiedruk.

Theatermaker Rikkert van Huisstede volgde verschillende workshops bij Emancipator en weet de thematiek op een verbindende en veilige manier te gebruiken. De voorstelling won BEST OF FRINGE en toert nu door het hele land.

Naam methodiek: BOYS WON’T BE BOYS
Organisatie: Stichting ZOU JIJ HET ZIJN
Plaats: Amsterdam, Arnhem, den Bosch, Breda, Tilburg, Groningen, Utrecht, Rotterdam, den Haag, Almere
Contactpersoon: Rikkert van Huisstede
E-mail: info@zoujijhetzijn.nl
Website: http://www.boyswontbeboys.nl/

BOYS WON’T BE BOYS van Rikkert van Huisstede is een maatschappelijke beweging en theatervoorstelling die een diverse groep jongens en mannen* samenbrengt. Een collage van dansers, zangers, rappers, dichters en theatermakers laat zien dat het stoer is om je (als man) kwetsbaar op te stellen. Ze vertellen hun persoonlijke verhaal en vinden elkaar in het doorbreken van stereotypen.

We hebben lieve jongens nodig. Jongens die niet aan het mannelijkheidsideaal voldoen, denken vaak dat ze iets fout doen. Ze denken dat ze mannelijker zouden moeten zijn. Maar in tijden van #metoo, homofobie, seksisme, racisme en geweld zijn zij misschien juist een oplossing? Onze wereld heeft behoefte aan liefde van mannen*. Wij kunnen laten zien dat het anders kan door hokjes te doorbreken en ruimte te maken om onszelf te zijn.

* waar wij de termen mannen/jongens gebruiken bedoelen we een breed scala aan mensen.