Redouane Amine: Aan het werk, mannen, vermens je!

Vanaf 25 november bloggen we weer in het kader van de White Ribbon Campagne: Wat voor man wil jij zijn om gendergerelateerd geweld te voorkomen? Schrijf mee!

Aan het werk, mannen, vermens je!

Wij mannen moeten ons constant vermannen!
Eerlijk? Dat gaat mij iets te ver, mannen!
Wij zijn onze menselijkheid aan het verbannen!

Mij is gevraagd om 4 tips te destilleren hieruit en deze voor te dragen, in de hoop dat het iets gaat veranderen. Hoop is er absoluut! Verandering absoluut nog niet! Omdat wij mannen nog niet genoeg meehelpen en meedoen. Om zelf te emanciperen, te helen, anderen te helpen emanciperen, te helpen helen en als collectief of naast vrouwen of achter vrouwen te staan. Nooit voor ze! Behalve als wij het voor ze opnemen, maar zelfs dan alleen als er geen vrouwen aanwezig zijn. Zijn kunnen namelijk heel goed voor zichzelf opkomen!

  1. Wij mannen zitten vast, in wat Emancipator noemt, de manbox! Een krap hokje dat volledig dichtgetimmerd is met verwachtingen en conditionering om aan die verwachtingen te voldoen. Ik ga er niet te diep op in, maar een van die dingen waar wij geen breed spectrum van mogen hebben, zijn onze emoties. Die zouden we moeten tonen, maar daarvoor moeten wij deze weer leren kennen, leren omarmen, leren spreken en vooral leren te bestaan. Deze zijn nou eenmaal onderdeel van ons menselijk bestaan! Het grootste deel van geweld dat wij bij anderen en ook bij onszelf aanrichten komt onder andere hierdoor. Onze zelfmoordcijfers, bijvoorbeeld, zijn te hoog om dit achterwege te laten.
  2. Dit is even een wake-up call! Zwanger worden DOE je samen, maar zwanger ben je NIET samen. Wel de lusten, maar niet de lasten! Wij leven in een patriarchale wereld die het lichaam van mensen met een baarmoeder als eigendom ziet en daar moeten wij vanaf! Neem bijvoorbeeld anticonceptie? De meeste middelen zijn ontwikkeld voor mensen met een baarmoeder! En wat hebben wij mannen? De condoom! Zodat wij kunnen blijven genieten. Of, voor die dat wil, Snip, snip! sterilisatie. Dan heb je in het begin pijn, maar daarna kan je blijven genieten! Geen van deze twee ingrepen brengt onze lichamelijke systemen uit balans! Mensen met een baarmoeder hebben er zoveel, dat ik persoonlijk van dat idee alleen al uit balans raak! Wij moeten meestrijden EN voor gratis anticonceptie EN voor meer varianten die niet alleen gericht zijn op mensen met een baarmoeder EN zolang dit nog niet het geval is, gewoon lekker meebetalen met anticonceptie. Dus, mannen, draag ook mee aan de lasten!
  3. Een van de zaken die dit onder andere veroorzaakt is het feit dat er tot op heden een groot deel van de besluitvorming bij mannen ligt! Eigenlijk zou het simpel moeten zijn! Heb je geen baarmoeder? Zip it! 🤐 Wil je een bijdrage leveren? Stem op een vrouw! Stem op een vrouw van kleur! Stem op een trans vrouw! Stem op een trans vrouw van kleur! Geef je stem aan de mensen die het geluid hierover moeten en KUNNEN maken!
  4. Zoals ik al eerder zei, is het de bedoeling dat wij of naast vrouwen of achter ze gaan staan. Nooit voor ze! Tenzij wij het voor ze opnemen en zelfs dan alleen in hun afwezigheid. Zij kunnen dit namelijk veel beter dan de meesten van ons denken! Wij kunnen onder andere verkennen hoe wij meer ruimte kunnen maken! Dat betekent dat wij daarvoor soms onze ruimte moeten kunnen opgeven! Om ruimte te maken voor representatie! Om ruimte te maken voor gelijkwaardige expertise! Om ruimte te maken voor goede voorbeelden! En ik wil wel aftrappen om jullie uit te dagen! Women Inc.? FemCity? Als er een vrouw is? Nee! Er is vast en zeker een vrouw die dit veel beter kan dan ik! Ik vraag jullie bij deze om haar te vinden en ik daag jullie uit om haar meer te betalen dan jullie mij betalen! Als wij dit soort dingen niet doen en publiekelijk kenbaar maken? Komen wij er nooit!
  5. Last but not least! Het komt, gelukkig, vaker voor dat er mannen zijn die dit willen gaan doen! Ik was dit weekend meegegaan naar een mannenweekend van Emancipator als onderdeel van het team. In een woord: WOW! Hope is out there! Een van de vruchten die wij gezamenlijk plukten, is de volgende boodschap: Mannen? Als jullie het werk willen gaan doen? Als jullie willen gaan groeien in jullie menselijkheid? Zadel vrouwen hier dan niet mee op! Hier komt zoveel emotionele arbeid bij kijken. Jouw vragen kunnen triggers zijn! Jouw vragen kunnen energierovend zijn! Jouw antwoorden moet jij zoeken! Waarom willen wij vrouwen dit werk wel laten doen, maar ander werk niet! Jouw proces is jouw verantwoordelijkheid! She ain’t yo mama! Tenzij ze echt je mama is! En zelfs dan! Google bestaat! YouTube bestaat! Vrouwelijke schrijvers bestaan! Vrouwelijke schrijvers van kleur bestaan! Atria als kennisinstituut bestaat! Emancipator bestaat en dit soort bijeenkomsten bestaan!

Yallah! Aan het werk!