Shirodj Raghoenath: Masc 4 Masc – daten als bi+ man

Vanaf 25 november bloggen we weer in het kader van de White Ribbon Campagne: Wat voor man wil jij zijn om gendergerelateerd geweld te voorkomen? Schrijf mee!

“No fems en geen handtasjes”, “Ik val alleen op echte mannen” en uiteraard “masc 4 masc”. Dit zijn allemaal uitspraken die je binnen enkele minuten kan tegenkomen als je op Grindr zit of op mannen tindert als man. Natuurlijk heeft iedereen een voorkeur voor een (bed)partner. Echter, waarom moet er altijd zo’n nadruk liggen op mannelijkheid in de datingwereld tussen mannen?

Net als bij Facebook heb je de optie om ook op de bekende datingsapps je gender en je voornaamwoorden aan te geven op je profiel. Voor mensen die niet-traditionele voornaamwoorden gebruiken is dit een uitkomst. Helaas wordt er met name op Grindr hier regelmatig de draak mee gestoken door “grapjes” of random emoji’s op deze plek achter te laten. Dat irriteert me mateloos en is het zeker een afknapper als ik dit op een datingprofiel zie.

Zelf identificeer mij als bi+/pan/queer. Deze labels gebruik ik door elkaar. Afhankelijk van de situatie en van wie mijn gesprekspartner is, gebruik ik één van deze labels. Dit is trouwens niet bijzonder, want net als ik zijn er in Nederland één miljoen mensen die zich als bi+ of een andere term onder deze grote paraplu identificeren. Voor mij gaat aantrekking niet om iemands gender(identiteit). Ik val juist op iemands persoonlijkheid, intelligentie en kwetsbaarheid. Het maakt mij dus ook niet uit hoe mannelijk iemand zich voelt, zolang diegene zich openstelt voor mij en er een wederzijdse klik is.

Uit onderzoek weten we dat mannen die zich distantiëren van masculiene normen meer te maken krijgen met afwijzing dan vrouwen die zich distantiëren van feminiene normen. De druk die een bi+man ervaart in zijn dating leven, maakt dus dat hij man gaat twijfelen aan zijn eigen mannelijkheid. Zeker op plekken waar heteroseksualiteit de norm is. Een bi+ man die een relatie en/of seks heeft met een andere man wordt als minder ‘stoer’ gezien, omdat hij niet zou voldoen aan deze heteronormatieve verwachtingen. Het is ook gemakkelijk voor een bi+ man om niet open te zijn over zijn biseksualiteit zodra hij in een hetero- of homorelatie heeft. De bi+ identiteit blijft dan vaak zowel van de binnen- als de buitenkant verstopt. Bovendien is monoseksualiteit bijna overal de norm. Monoseksueel betekent dat je exclusief op één gender valt, dus hetero, homo en lesbisch vallen hieronder. Terwijl iemand met een bi+ ervaring juist aantrekking voelt tot meerdere genders. Waar bi+ vrouwen worden geseksualiseerd door de maatschappij, wordt een bi+ man sneller gezien als een onbetrouwbare partner die eerder vreemdgaat. Voor deze mannen is hierdoor het proces om te accepteren dat zij niet monoseksueel zijn en om daarvoor uit te komen langer en ingewikkelder dan voor de meeste bi+ vrouwen.

Tot slot ervaren bi+ mannen druk van buitenaf dat hun mannelijkheid op het spel staat. Ze hebben het gevoeld dat ze “iets hebben ingeleverd op hun mannelijkheid”, waardoor de tegenreactie is om dit te compenseren. ”Je moet je wel mannelijk opstellen, als je ook op vrouwen valt!”, dat is een reactie die ik wel eens eerder mijn richting op gehoord hebt. De drang om je mannelijkheid te bewijzen tegenover potentiële vrouwelijke partners is hierdoor groter. Tevens worden bi+ mannen vaak geconfronteerd met haatreacties rondom homoseksualiteit en er wordt juist van hen verwacht (nog meer) te conformeren aan dominante masculiene normen. Dit gedrag is een overcompensatie van hun mannelijkheid. Het gevolg hiervan is dat bi+ mannen zich belemmerd voelen in hun eigen genderuitingen én seksuele expressie. Dit is ook een conclusie die getrokken wordt in het onderzoek Ik was altijd al niet standaard’ dat Rutgers en de Rijksuniversiteit Groningen op 7 oktober 2021 publiceerden.

De bi+ man staat dus onder druk. Hij moet veel bewijzen voor zichzelf en de buitenwereld, terwijl de bi+ man zich juist seksueel vrij wil voelen. Van deze snelkookpan moet dus snel wat druk af. Mijn tip: je kan pas echt van jezelf en je partner genieten, als je openstaat voor jezelf en de ander. Wees wie je bent en wees lief voor wie je liefhebt!