De Alliantie Mannenemancipatie Amsterdam presenteerde donderdag 20 mei 2021 van 19.00-20.30 uur de talkshow Be The (Hu)man: Betrokken vaderschap in Zuidoost vanuit New Metropolis Zuidoost. De talkshow belicht vanuit verschillende perspectieven de rol en invloed van betrokken vaderschap vaders in Amsterdam Zuidoost.

Betrokken vaderschap in Zuidoost

Moderator van de talkshow Be The (Hu)man was pedagoog, trainer en spreker Minchenu Maduro. Zij ging in gesprek met onder andere: oprichter Emancipator  Jens van Tricht, psycho mothorisch therapeut en trainer Waldy Neijhorst, initiatiefnemer ‘Vitamine V’ Orville Breeveld, psycholoog Lesny Heikerk, rapper, schrijver en talentcoach Rivelino Rigters, mede-oprichter Fairspace Laura Adèr,  community builder Kunta Rincho en artiest Riquel Gilliad over…

“Wat voor mannen, vaders en vaderfiguren heeft Amsterdam Zuidoost nodig? Welke rol en invloed hebben vaders en vaderfiguren in de levens van jongens en mannen? Hoe kan mannenemancipatie in het licht van verschillende (schiet)incidenten worden ingezet ter voorkoming van (dodelijk) geweld onder jongens en jonge mannen? Uit welke positieve voorbeelden blijkt het belang van betrokken vaderschap?”

Het belang van mannenemancipatie

In navolging van de uitkomsten van de wereldwijde MenEngage symposia in Rio de Janeiro in 2009 en New Delhi in 2014 zetten we ons met de Alliantie Mannenemancipatie Amsterdam in om jongens en mannen deel van de oplossing te maken voor uiteenlopende vraagstukken zoals het voorkomen van geweld, het stimuleren van zorg, opvoeding, vaderschap, diversiteit, gezondheid, enzovoorts. De noodzaak om jongens en mannen bij emancipatie te betrekken wordt bevestigd door de uitkomsten van het wereldwijde IMAGES onderzoek en de nieuwste inzichten van de American Psychologist Association.

Onderzoek laat zien dat het keurslijf van mannelijkheid en de gendernormen waar jongens en mannen aan moeten voldoen niet alleen schadelijk zijn voor hun eigen geestelijke en lichamelijke gezondheid, maar ook kan leiden tot conflict over hun rol, en gedrag als homofobie, seksuele intimidatie en geweld in de hand werkt. Behalve dooronderzoek wordt dit ook bevestigd in nieuwsberichten: er is een toename aan excessief geweld, het waren alleen mannen die geweld gebruikten bij de avondklokrellen, het is duidelijk dat mannen een rol hebben bij het voorkomen van (seksuele) straatintimidatie en dat ook experts zeggen dat de oplossing bij mannen ligt. De Alliantie Mannenemancipatie Amsterdam zet zich daarom in voor het transformeren van schadelijke gendernormen, want ook voor jongens en mannen is er nog een wereld te winnen.

Be the (hu)man you wish to see in the world

De talkshow is onderdeel van de campagne ‘Be the (hu)man you wish to see in the world’. Met deze campagne wil de alliantie organisaties en sleutelfiguren met elkaar verbinden die actief zijn of willen worden op het gebied van mannenemancipatie. In de campagne stellen we mannen en jongens de vragen: Wat voor man wil jij zijn? En wat voor man wil je zien in de wereld?

De Alliantie Mannenemancipatie Amsterdam

De Alliantie Mannenemancipatie bestaat uit Emancipator, Mannencentrum DaadKr8, Stichting Gouden Mannen, Qpido, Stichting Fairspace. De alliantie heeft als doel om het onderwerp mannenemancipatie blijvend op de agenda te zetten en streeft naar sociale rechtvaardigheid: een duurzame samenleving waarin iedereen zich in veiligheid, vrijheid en gelijkwaardigheid kan ontplooien en ontwikkelen.

Vervolg op de Talkshow

Komend jaar organiseert de Alliantie Mannenemancipatie Amsterdam meerdere talkshows in de stad met als hoofdthema mannenemancipatie. Ook vinden er bijeenkomsten plaats in de stadsdelen voor professionals en (vrijwillige) mannen die aan de slag willen met mannenemancipatie in hun werk, buurt of omgeving. Houd de agenda in de gaten, blijf op de hoogte via de nieuwsbrief of neem contact met ons op!

Contact

Voor meer informatie kun je contact opnemen met de Alliantie Mannenemancipatie Amsterdam via ama@emancipator.nl.