De Alliantie Mannenemancipatie Amsterdam presenteerde woensdag 7 april 2021 van 19.00-20.30 uur de talkshow Vaders & Zonen: op zoek naar verbinding vanuit New Metropolis Nieuw-West. De talkshow belicht vanuit verschillende perspectieven de rol, relatie en invloed van vaders en zonen uit Amsterdam Nieuw-West.

Op zoek naar verbinding

Aan het woord deskundigen op het gebied van mannenemancipatie, professionals uit het jongerenwerk, vaders en zonen. Moderator Youssef Chraqi leidde de avond en ging in gesprek met Jens van Tricht (directeur van Emancipator en auteur van het boekWaarom feminisme goed is voor mannen), Marcel Kick (mannencoach Ik-ontmoet-Mij en therapeut), Adry Matawea (Gouden Mannen), Nourdin Dibi (jongerenwerker- en coach) en Munir Nuur (jongere en peer educator) over mannenemancipatie en de ervaringen vanuit hun eigen specifieke achtergrond, werkveld, doelgroep en gemeenschap. De avond werd opgeluisterd door singer-songwriter Ayoub Kharkhach en woordkunstenaar Atta de Tolk.

“Wat weten we over de relatie tussen vaders en zonen in Amsterdam Nieuw-West? Met welke uitdagingen en vraagstukken krijgen vaders en zonen te maken? En welke rol is voor hen weggelegd in de zorg voor veiligheid en het voorkomen van (online) geweld in hun omgeving?”

Het belang van mannenemancipatie

In navolging van de uitkomsten van de wereldwijde MenEngage symposia in Rio de Janeiro in 2009 en New Delhi in 2014 zetten we ons met de Alliantie Mannenemancipatie Amsterdam in om jongens en mannen deel van de oplossing te maken voor uiteenlopende vraagstukken zoals het voorkomen van geweld, het stimuleren van zorg, opvoeding, vaderschap, diversiteit, gezondheid, enzovoorts. De noodzaak om jongens en mannen bij emancipatie te betrekken wordt bevestigd door de uitkomsten van het wereldwijde IMAGES onderzoek en de nieuwste inzichten van de American Psychologist Association.

Onderzoek laat zien dat het keurslijf van mannelijkheid en de gendernormen waar jongens en mannen aan moeten voldoen niet alleen schadelijk zijn voor hun eigen geestelijke en lichamelijke gezondheid, maar ook kan leiden tot conflict over hun rol, en gedrag als homofobie, seksuele intimidatie en geweld in de hand werkt. Behalve dooronderzoek wordt dit ook bevestigd in nieuwsberichten: er is een toename aan excessief geweld, het waren alleen mannen die geweld gebruikten bij de avondklokrellen, het is duidelijk dat mannen een rol hebben bij het voorkomen van (seksuele) straatintimidatie en dat ook experts zeggen dat de oplossing bij mannen ligt. De Alliantie Mannenemancipatie Amsterdam zet zich daarom in voor het transformeren van schadelijke gendernormen, want ook voor jongens en mannen is er nog een wereld te winnen.

Be the (hu)man you wish to see in the world

De talkshow is onderdeel van de campagne ‘Be the (hu)man you wish to see in the world’. Met deze campagne wil de alliantie organisaties en sleutelfiguren met elkaar verbinden die actief zijn of willen worden op het gebied van mannenemancipatie. In de campagne stellen we mannen en jongens de vragen: Wat voor man wil jij zijn? En wat voor man wil je zien in de wereld?

De Alliantie Mannenemancipatie Amsterdam

De Alliantie Mannenemancipatie bestaat uit Emancipator, Mannencentrum DaadKr8, Stichting Gouden Mannen, Qpido, Stichting Fairspace. De alliantie heeft als doel om het onderwerp mannenemancipatie blijvend op de agenda te zetten en streeft naar sociale rechtvaardigheid: een duurzame samenleving waarin iedereen zich in veiligheid, vrijheid en gelijkwaardigheid kan ontplooien en ontwikkelen.

Vervolg op de Talkshow

Komend jaar organiseert de Alliantie Mannenemancipatie Amsterdam meerdere talkshows in de stad met als hoofdthema mannenemancipatie. De eerstvolgende staat gepland op donderdag 20 mei vanuit New Metropolis Zuidoost.

Contact

Voor meer informatie kun je contact opnemen met de Alliantie Mannenemancipatie Amsterdam via ama@emancipator.nl.