Vacature: Onderzoeksstage/scriptieopdracht IMAGES (vanaf september 2021)

We zoeken een stagiair of student voor een literatuuronderzoek naar onderzoeken die in Nederland zijn uitgevoerd rond thema’s die te maken hebben met mannen en mannelijkheid.

 

IMAGES: de International Men And Gender Equality Survey

IMAGES is de International Men And Gender Equality Survey: een internationaal vergelijkend onderzoek naar mannen dat wordt gecoördineerd door de internationale organisatie Equimundo. IMAGES is sinds 2009 al uitgevoerd in meer dan veertig landen: van Azerbeidzjan tot Nicaragua tot Servië. In diepte-interviews worden mannen bevraagd over een enorm scala onderwerpen die samen een breed beeld geven van hun ervaringen met man-zijn in deze wereld, en worden vrouwen bevraagd over hun perspectief daarop. 

Uit de vragenlijsten blijkt eerst en vooral dat als gendernormen ruimer worden, jongens en mannen daarvan profiteren en daarmee ook de vrouwen om hen heen. Een van de belangrijkste conclusies uit zo veel jaar IMAGES is dat hoe meer mannen gendergelijkheid steunen, hoe beter hun kwaliteit van leven is. IMAGES laat dus zien hoe belangrijk het is om mannen te betrekken en op te nemen in de feministische strijd onderweg naar meer gendergelijkheid. 

Bovendien geeft IMAGES concrete handvatten voor beleid en interventies. De resultaten van IMAGES zijn en worden gebruikt om beleidsmakers en program planners te doen inzien hoe essentieel het is om vanuit een gegenderd perspectief te kijken naar mannen en de problemen die zij ervaren en veroorzaken, en dat perspectief op mannelijkheid te integreren in alle beleid.

Lees ook: Uitgebreider stuk over IMAGES in Nederlandse context, dit is de basis van je stageopdracht.

Lees ook: Meer over IMAGES (Equimundo)

 

Wat ga je doen?

In Nederland is IMAGES (nog) niet uitgevoerd. Wel zijn er allerlei andere onderzoeken gedaan over onderwerpen waar het IMAGES-onderzoek ook over gaat. Jouw onderzoeksopdracht bestaat uit het maken van een soort gesampled IMAGES-rapport over Nederland.

Ten eerste ga je je verdiepen in de IMAGES-studies die in andere landen zijn gedaan en de rapporten die er zijn geschreven. Vervolgens ga je op zoek naar onderzoeken die in en over Nederland zijn gedaan naar de onderwerpen waar IMAGES over gaat. Die onderzoeken verzamel je, je vergelijkt ze, legt er verbanden tussen en trekt overkoepelende conclusies, voor zover mogelijk. Je levert een onderzoeksrapport af vergelijkbaar met de internationale IMAGES-studies.

Begin 2021 is door een aantal studenten een begin gemaakt met deze opdracht. Over een aantal onderwerpen is dus al geschreven. Jij maakt, eventueel samen met andere studenten, het rapport verder af.

Het uiteindelijke rapport wordt in 2022 opgemaakt en gedrukt en wordt gepresenteerd op een bijeenkomst met onderzoekers en beleidsmakers, om aandacht te vragen voor het belang van IMAGES en werken met mannen aan gendergelijkheid, en als basis voor advocacy voor een échte IMAGES in Nederland.

Wat vragen we?

 • Je doet een studie die aansluit bij de onderzoeksopdracht.
 • Je hebt ervaring met literatuuronderzoek en bent in staat overzicht te houden van en structuur aan te brengen in grote hoeveelheden informatie. Je kan goed schrijven en vind het leuk om je vast te bijten in dit onderwerp.
 • Je bent thuis in het onderwerp en de onderzoeken
 • Je hebt interesse in feminisme en mannenemancipatie en bent enigszins thuis in ons werk en onze uitgangspunten
 • Je bent in staat om te ‘zwemmen’: jezelf te redden met weinig begeleiding. Je neemt initiatief en kan zelfstandig werken.
 • Aantal ECTS in overleg, bijvoorbeeld 20 of 30. Deze opdracht kan ook uitgevoerd worden door meerdere studenten samen.

Wat bieden we?

 • Een enorme berg informatie, inspiratie en ervaring over mannenemancipatie
 • Een waardevol netwerk in feministisch Nederland en internationaal
 • Een leuk gezellig team
 • We kunnen je helaas geen stagevergoeding aanbieden maar dekken in overleg wel je reiskosten
 • Als je opleiding vereist dat je een bepaalde opdracht uitvoert of aan bepaalde competenties voldoet dan is dat vast mogelijk. Neem contact op!

Praktisch

 • Vanaf september zijn we (hopelijk) een of twee dagen per week op ons kantoor in Amsterdam (Stadhouderskade). We verwachten dat je minstens een dag in de week ook op kantoor bent.
 • We gaan ervan uit dat je grotendeels zelfstandig kunt werken, waar nodig met begeleiding vanuit je studie. Emancipator heeft geen onderzoeksafdeling en geen mensen in huis die je kunnen begeleiden in je onderzoeksproces. Wel kunnen we je evt begeleiden in het schrijven van het onderzoeksrapport of je scriptie, we kunnen je de weg wijzen in literatuur over mannelijkheid en mannenemancipatie, en je kunt natuurlijk deelnemen aan workshops en trainingen die we geven (bijvoorbeeld het trainingsweekend 24-26 september). En we hebben contact met Equimundo: de internationale organisatie die IMAGES coördineert. Daar kun je dus ook terecht. 
 • Startdatum zo snel mogelijk/in overleg

 

Wie zijn wij?

Emancipator is de Nederlandse organisatie voor mannen en emancipatie. Emancipator streeft naar sociale rechtvaardigheid: een duurzame wereld waarin iedereen zich in veiligheid, vrijheid en gelijkwaardigheid kan ontplooien en ontwikkelen. Daarvoor is zowel mannen- als vrouwenemancipatie nodig. In veel verschillende projecten werken we bijvoorbeeld aan het voorkomen van geweld en het stimuleren van zorg, door ideeën over mannelijkheid te transformeren. Lees hier meer.

Vragen? Solliciteren? Mail naar hannah@emancipator.nl.