Verslag: Workshop ‘Mannen voor politieke gelijkheid’ – 23 mei in Roermond

Op donderdag 23 mei ging het team van Emancipator naar Roermond om in gesprek te gaan met mannelijke politici uit Limburg over mannelijkheidsnormen in de politiek en hoe zij de politieke arena toegankelijker kunnen maken voor vrouwen. Deze workshop vond plaats op 23 mei 2024 in het historische stadhuis van Roermond en werd georganiseerd in samenwerking met SharePower, een maatschappelijke organisatie die zich inzet voor een Limburg met gelijke kansen voor iedereen – in het bijzonder voor vrouwen.

De deelnemers werden hartelijk verwelkomd met Limburgse vlaai en warme drankjes. Om 17:00 uur ging de workshop van start met een check-in ronde. Iedereen stelde zich kort voor en deelde welke vrouwelijke politici hen hadden geïnspireerd en waarom. Dit zorgde meteen voor een persoonlijke en betrokken sfeer.

Daarna werd er dieper ingegaan over het belang van het betrekken van mannen aan de oplossing voor genderongelijkheid, waarin werd benadrukt waarom politieke gelijkheid belangrijk is en hoe mannen kunnen helpen een meer inclusieve politieke cultuur te creëren.

In subgroepen deelden de deelnemers hun eigen ervaringen met mannelijkheidsnormen in de politiek. Ze bespraken hoe deze normen hun werk en interacties beïnvloeden en welke stappen nodig zijn om een meer gelijkwaardige omgeving te creëren.

De avond werd afgesloten met een discussie over persoonlijke doelen. Deelnemers bedachten hoe zij als mannen kunnen bijdragen aan een inclusieve en gelijkwaardige politieke cultuur. Er was aandacht voor concrete acties, zoals het ondersteunen van vrouwelijke collega’s en het gesprek aangaan met andere mannelijke collega’s.

Ondanks de beperkte opkomst van vier mannen en een paar vrouwen, benadrukten alle aanwezigen de noodzaak van het evenement. Het was een inspirerende en veelbelovende stap richting een politiek landschap waarin gelijkheid en diversiteit de norm zijn.

 

Deze workshop is deel van ons werk in de Alliantie Politica, voor duurzame gelijke representatie van vrouwen in al hun diversiteit in de Nederlandse politiek.

Wil je ook een workshop? Neem contact op: info@emancipator.nl.