White Ribbon Campagne

Geweld tegen vrouwen is een enorm probleem: bijna de helft van de Nederlandse vrouwen krijgt te maken met fysiek of seksueel geweld. Mannen zijn verantwoordelijk voor het overgrote deel van de geweldsincidenten.

Geweld is sterk verbonden aan maatschappelijke ideeën en normen voor mannen en mannelijkheid. Dit maakt van geweld een mannenprobleem en een mannelijkheidsprobleem. We moeten dus bij mannen beginnen om geweld te voorkomen.

Hoewel het overgrote deel van de geweldsplegers man is, is het overgrote deel van de mannen geen pleger. Juist die groep kan en moet bijdragen aan het voorkomen van geweld.

Geweld hangt sterk samen met mannelijkheidsnormen: de manier waarop mannen leren dat ze man moeten zijn. Om geweld te voorkomen zetten wij dus niet alleen in op bewustwording en normalisering van ingrijpen, maar vooral op het verruimen en transformeren van die normen.

Campagne

Sinds 2016 voeren we jaarlijks campagne tussen 25 november en 10 december. We roepen mannen op om zich uit te spreken, en organisaties om mannelijkheidsnormen te problematiseren. Zo kunnen we gendergerelateerd geweld voorkomen. Kijk hier wat we doen.

Campagnefonds

Kom in actie! Organiseer je iets waarmee je mannen en mannelijkheid betrekt bij het voorkomen van gendergerelateerd geweld? Je kan tot €500 aanvragen.

Menukaart

Er bestaan al veel interventies en methodieken om te werken met mannen en jongens aan het voorkomen van geweld. We hebben ze verzameld in deze online menukaart. Hier vind je interventies die je zelf kan inzetten voor je doelgroep of event.

Deltaplan

Het Deltaplan is een brede maatschappelijke beweging van organisaties met een gezamenlijk doel: het betrekken van mannen en jongens in de strijd tegen geweld tegen vrouwen. Het Deltaplan gaat uit van de kracht van de bestaande organisaties, allianties, programma’s, interventies en campagnes, zodat die in synergie een grotere impact kunnen hebben.

Het Deltaplan moet door een gendertransformatieve benadering zorgen voor blijvende maatschappelijke verandering. Samen maken we een eind aan gendergerelateerd geweld. Doe je mee?

Kom in actie, spreek je uit

Blogs

Spreek je uit! Schrijf mee met de blogmarathon: sinds 2017 jaarlijks een serie blogs over het betrekken van mannen bij het voorkomen van gendergerelateerd geweld.

Inspiratie

Je wilt wel iets doen maar wat..? Hieronder vind je voorbeelden van mogelijke acties en bijdragen.

Zelf iets organiseren

Je hoeft het niet allemaal zelf te verzinnen… Hieronder vind je tips en trucs om zelf iets te organiseren.

De White Ribbon Campagne, het Deltaplan en Be the (hu)man worden gesteund door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap