Laden Evenementen

« Alle evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Emancipatorweekend 2023

06/10/2023 - 08/10/2023

Tijdens het weekend gaan we met elkaar in gesprek over geweld, gender en mannelijkheidsnormen, hoe dat met elkaar samenhangt, en wat jij kan doen om gendergerelateerd geweld te voorkomen. We gaan in op maatschappelijke structuren en persoonlijke ervaringen, met interactieve werkvormen en veel ruimte voor reflectie en het delen van verhalen. Na het weekend breng je in de praktijk wat je hebt geleerd door een activiteit te organiseren.

Gendergerelateerd geweld & mannelijkheid

Gendergerelateerd geweld is een enorm probleem: bijna de helft van de Nederlandse vrouwen en een nog groter deel van lhbtqia+ personen krijgt te maken met fysiek of seksueel geweld. Vaak wordt geprobeerd om seksueel of gendergerelateerd geweld tegen te gaan als het al gebeurt. Maar om geweld echt te stoppen is een aanpak bij de wortels nodig.

De meeste plegers van geweld zijn mannen, maar we weten dat de meeste mannen geen geweld plegen. Bovendien kunnen mannen zelf ook slachtoffer zijn van seksueel geweld, ook al zijn in die gevallen eveneens de meeste plegers mannen.

Alle mannen kunnen helpen geweld te voorkomen door uit de man box te stappen, in gesprek te gaan met jongens en mannen om hen heen, en zo in de onderste lagen van de piramide het verschil te maken.

Geweld is sterk verbonden aan maatschappelijke ideeën en normen voor mannen en mannelijkheid. Dit maakt van geweld een mannenprobleem en een mannelijkheidsprobleem. We moeten dus bij mannen beginnen om geweld te voorkomen. Emancipator werkt aan het transformeren van mannelijkheid om geweld te voorkomen en jongens, mannen en mannelijkheid deel te maken van de oplossing.

Lees meer over ons werk aan het voorkomen van geweld.

Persoonlijke transformatie

Het weekend gaat over mannelijkheid, gendergerelateerd en hoe je kan helpen dat te voorkomen, maar het gaat ook over jou. In allerlei werkvormen wordt je uitgenodigd om te onderzoeken hoe mannelijkheidsnormen en verschillende vormen van geweld in jouw leven een rol spelen en hebben gespeeld, samen met andere deelnemers. Het gaat dus niet alleen over maatschappelijke verandering maar ook over persoonlijke transformatie. Voor veel deelnemers is juist dat wat het weekend “life changing” maakt: om samen met andere mannen een stap te zetten in dat proces.

In het kort

Vrijdag 6 oktober, ca 17u, tot zondag 8 oktober, ca 17u. Definitieve tijden volgen. We rekenen erop dat je er het hele weekend bij bent.

In groepsaccommodatie de Elegast in Ubbergen. Goed bereikbaar met het openbaar vervoer.

We slapen in slaapzalen. Werkruimtes en sanitair zijn rolstoeltoegankelijk, slaapzalen minder goed, neem contact op dan zoeken we in overleg met de locatie een oplossing.

Kosteloze deelname: inclusief maaltijden, overnachtingen, training en materialen.

Na het weekend ga je in gesprek met mannen in je eigen omgeving, met de kennis en inspiratie die je tijdens het weekend hebt opgedaan.

Aanmelden t/m 24 september 2023. Als je je hebt aangemeld kan je je ook tot 24 september 2023 nog afmelden, meld je je daarna nog af dan brengen we kosten in rekening. Als zich meer mensen aanmelden dan er plekken zijn (27) volgt een selectieronde, op basis van je motivatie.

Team

Met deze lieve mensen ga je het weekend meemaken. Je leest meer over hun ervaringen als deelnemer en team onderaan deze pagina.

Voor wie?

Je bent een man, gesocialiseerd als man, of op welke manier dan ook beïnvloed door mannelijkheidsnormen

Je vindt gendergerelateerd geweld een probleem en vindt dat mannen de verantwoordelijkheid hebben om daar iets tegen te doen

Je wil in actie komen om mannen te betrekken bij het voorkomen van gendergerelateerd geweld

Je wil andere mannen leren kennen die hier ook mee bezig zijn

Na het weekend

Na het weekend organiseer je een activiteit waarbij je in gesprek gaat met mannen om je heen over de thema’s die we hebben behandeld. Zo betrek je nog meer mannen bij het voorkomen van gendergerelateerd geweld. Je activiteit is onderdeel van de White Ribbon Campagne 2023. Je activiteit hoeft niet groot te zijn, sterker nog, hoe minder groots je het aanpakt hoe groter de kans van slagen. We hebben liever meer kleine activiteiten dan minder grote ? Als je met jouw activiteit op welke manier dan ook met mannen in gesprek gaat over het voorkomen van gendergerelateerd geweld is je activiteit al geslaagd.

Wij helpen je bij het organiseren van je activiteit, zowel praktisch als inhoudelijk als financieel. Het is de bedoeling dat je al voor het weekend een idee hebt voor je activiteit, zodat je dat tijdens het weekend samen met anderen kan uitwerken. In het aanmeldformulier kan je invullen wat voor idee je al hebt. Je activiteit moet liefst tijdens de White Ribbon Campagne plaatsvinden: tussen 25 november en 10 december, en uiterlijk december 2023.

Eerdere deelnemers deden bijvoorbeeld een filmavond, gesprek met vrienden, bijeenkomst met collega’s, pubquiz, presentatie, modeshow, debatavond, pizzasessie, straatinterview, online campagne’tje, feest, thema-avond, masterclass, boekenclub, gespreksavond, thema-ontbijt, fotoserie, …

Over het project

Vanaf 2023 werken we aan het project Mannenemancipatie als deel van de oplossing in het Nationaal Actieprogramma Aanpak seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld.

Geweld is sterk verbonden aan maatschappelijke ideeën en normen voor mannen en mannelijkheid. Dit maakt van geweld een mannenprobleem en een mannelijkheidsprobleem. We moeten dus bij mannen beginnen om geweld te voorkomen.

Emancipator werkt aan het transformeren van mannelijkheid om geweld te voorkomen en jongens, mannen en mannelijkheid deel te maken van de oplossing. Het weekend is onderdeel van dit project.

Het team over hun ervaringen

Jens

Voor mij is het altijd weer heel spannend wat er gaat gebeuren, iedere groep is anders en er zijn veel kwetsbaarheden en gevoeligheden. Ik ben me heel bewust van dingen die niet goed kunnen gaan. Maar eigenlijk is het ieder jaar weer heel helend, aan het einde van het weekend vind ik het weer een stukje makkelijker om als man in deze wereld te zijn – op deze manier wil ik dat wel.

Iedere keer is het weekend weer een hoogtepunt van het jaar, ik zou wel elke maand zo’n weekend willen doen want ik geloof echt dat het transformatief is. Al die mannen die het weekend meemaken en vervolgens zelf in hun eigen omgeving iets gaan doen of het meenemen in hun leven, dat is de verandering die we nodig hebben.

Het weekend is elke keer weer helend en transformatief

Ik hoop bij het weekend mannen te zien die het aandurven om hun frustraties, vooroordelen en angsten te onderzoeken

Frans

Ik zie in het nieuws steeds meer verontrustende berichten over gewelddadige mannen. Voetbalsupporters die met elkaar op de vuist gaan, hele stadions en zelfs steden vernielen. Mannen die met nazivlaggen en hatelijke spandoeken onschuldige drag queens intimideren. Mannen die over de grenzen van vrouwen gaan en daarover grappen in talkshows. Ik word er onrustig van. Het lijkt wel alsof heel veel mannen in een soort kramp leven en gefrustreerd zijn. En door die frustratie niet goed voor zichzelf en hun omgeving zorgen. Ik zie weinig mannen hier op een constructieve en kwetsbare manier over praten met elkaar.

Vorig jaar was ik voor het eerst mee op het trainingsweekend van Emancipator, en vond ik eindelijk een plek waar dat wel gedaan werd. Waar er bovendien een poging werd gedaan om deze structuren en ontwikkelingen beter te begrijpen. En waar er tools aangereikt werden om er op een constructieve manier mee aan de slag te gaan als het weekend weer is afgelopen. Dit jaar ga ik weer mee, als teamlid, en hoop ik allerlei mannen met verschillende achtergronden te verwelkomen, die het aandurven om hun frustraties, vooroordelen en angsten te onderzoeken en bevragen. Ik hoop dat we samen gaan zien hoe bevrijdend dat is.

Maurits

Je stapt dit weekend een heel nieuwe wereld in. In mijn beleving was het ook echt een proces doorgaan met een groep, dat vond ik heel mooi.

Ik vond het van tevoren heel spannend omdat ik helemaal niet wist wat ik moest verwachten maar tegelijk wel wist dat het iets persoonlijks met me zou gaan doen en iets los zou gaan maken – en dat was ook zo. Ik vond het echt wel spannender dan survivallen in de Ardennen.

Het heeft me ook professioneel veel opgeleverd, ik ben me veel meer gaan profileren op mannen en plegers, ik kwam erachter dat dat er eigenlijk helemaal niet zo veel is. Maar ook persoonlijk, ik ben me veel meer open gaan stellen, veel meer gaan werken aan mijn emoties voelen en meer gesprekken aan te gaan met mensen. Echt een goudkistje aan het einde van een tunnel.

Toen ik deelnemer was vond ik het echt indrukwekkend hoe vol de dagen waren en hoe strak alles was georganiseerd, echt knap. Ik ben heel benieuwd wat ik hierin kan betekenen voor mensen. Toen ik zelf meedeed merkte ik echt dat het de start was van een reis in mijzelf, en misschien kan ik ook anderen ondersteunen om die reis te gaan maken en dat we samen op dat bootje gaan varen.

Ik vond het weekend spannender dan survivallen in de Ardennen

Hier onderdeel van zijn gun ik iedereen

Hannah

Ik ben ondertussen een veteraan, ik heb acht weekenden georganiseerd en meegemaakt. Het is echt heel gaaf om te zien wat er in twee dagen allemaal kan gebeuren in zo’n groep, dat is zo’n intensief en bijzonder proces. Daar onderdeel van mogen zijn gun ik iedereen. Ik hoor vaak van mensen dat het weekend hun leven veranderd heeft, en dat het de eerste keer is dat ze zich veilig hebben gevoeld in een groep mannen. Daaraan bijdragen vind ik heel cool.

Ik ben nooit echt deel van de groep maar hoor er altijd toch ook echt bij, dat is een balans die soms ingewikkeld is maar die eigenlijk ook heel goed werkt. Ik vind het ontzettend leuk om alle deelnemers mee te maken en met hen te praten over hun ervaringen. En ook voor mezelf is het iedere keer weer nieuw, ook al is het programma vaak in grote lijnen hetzelfde. Elke keer dat je het over deze onderwerpen hebt, verandert er voor jezelf ook weer iets. Zo is ook voor mij ieder weekend weer anders.

Coba

Ik gun het iedereen, zeker mannen, om dit mee te maken en zo’n transformatie door te gaan. Het weekend is een heel mooie kans om meer van jezelf te ontwikkelen, en al het potentieel dat al van jongs af aan bij mannen wordt onderdrukt te gaan ontdekken. Ik gun het iedereen, en zeker alle mannen, om zichzelf wat meer te vinden en meer op zoek te gaan naar wie ze zijn en wat dicht bij hen ligt. Ik denk dat mannen dit heel erg nodig hebben.

Het is iedere keer weer een heel mooi en intens proces dat je meemaakt en mag meefaciliteren, echt een leerzame en unieke kans om met een groep mannen te zitten en zo’n transformatie mee te maken. Ik heb het nu een paar keer meegemaakt en het is ieder keer heel bijzonder en inspirerend en hoopgevend, een hoogtepunt in het jaar.

Ik denk dat mannen dit weekend heel erg nodig hebben

Je moet dit weekend echt een keer meegemaakt hebben

Shirodj

Het is gewoon een tof weekend en je moet het echt een keer meegemaakt hebben in je leven!

Ik vind het elke keer tof om te zien dat mannelijkheid zo divers is en dat iedereen er hun eigen inkleuring aan geeft. We gaan samen een zoektocht in maar toch doet iedereen het ook zelf. Ik vind het altijd tof om die transformatie te zien en bij iemand het kwartje te zien vallen. Vaak gaan mensen met meer vragen dan antwoorden weer naar huis, maar toch is het een begin van een zoektocht naar jezelf.

Filipe

De eerste keer dat ik was geweest kwam ik helemaal moe en vol thuis, maar na een nachtje goed slapen in mijn eigen bed begon ik meteen al mijn mannelijke vrienden te vertellen over mijn ervaringen. Ik kan het echt iedereen aanraden, omdat je gefaciliteerd wordt om zo’n persoonlijk proces in te gaan. Wanneer neem je daar nou drie dagen zo uitgebreid de tijd voor? De sfeer is zo veilig dat je dat proces ook echt aan kan gaan, en juist omdat je met zo’n diverse groep mannen bent versterkt dat het heel erg. Ik geloof echt dat mannen dit gewoon nodig hebben.

De eerste keer dat ik meeging heb ik zelf echt een proces doorgemaakt, best wel diep gegaan op sommige momenten. De tweede keer had ik wat meer afstand en vond ik het heel leuk om bij anderen dingen te zien gebeuren. Ik vind het bijzonder om het als deel van het team van de andere kant te zien, dat wil ik graag nog een keer meemaken. En ik wil graag gelijkwaardigheid en solidariteit, normen en waarden die voor mij persoonlijk belangrijk zijn, meer gewicht geven, ook daarom doe ik mee.

Je wordt tijdens dit weekend gefaciliteerd om een heel persoonlijk proces in te gaan

Altijd weer bijzonder om tijdens het weekend te merken dat je zo snel zo close wordt met een groep mensen

René

Het weekend geeft heel erg woorden en context aan mijn ervaringen in de wereld waarvan ik nog niet goed wist wat ze betekenden. Het laat me voelen dat we niet allemaal eilandjes zijn en dat we het niet alleen hoeven te doen. Samen in zo’n groep kan je durven proberen wat je van jezelf wil laten zien. En dat is superspannend dus je moet ook zeker lief zijn voor jezelf als je dat niet goed durft.

Ieder weekend is anders maar toch is ook ieder weekend weer hetzelfde. Alle weekenden waar ik ben geweest waren heel mooi, en het is superfijn om daar deel van uit te maken. Ik vind het altijd weer bijzonder om te merken dat je zo snel zo close wordt met een groep mensen.

Het weekend is ieder jaar een hoogtepunt, echt een warm bad. Ik denk dat het ook heel erg overkomt bij de groep dat wij als team elkaar heel erg dragen, ik vind het altijd fijn om die intimiteit te voelen. Het proces tijdens het weekend voelt heel kwetsbaar en heel mooi, ik vind het heel jammer dat dit er maar zo weinig is in de wereld. Daarom wil ik het graag aangrijpen om mee te gaan als het er is.

Gegevens

Begin:
06/10/2023
Einde:
08/10/2023
Evenement Categorie:

Locatie

De Elegast, Ubbergen
Rijksstraatweg 37
Ubbergen, 6574 AC Nederland

Gegevens

Begin:
06/10/2023
Einde:
08/10/2023
Evenement Categorie:

Locatie

De Elegast, Ubbergen
Rijksstraatweg 37
Ubbergen, 6574 AC Nederland