Utrecht: Aanpak straatintimidatie

25 en 27 oktober 2023 open trainingen, kijk in de agenda!

In Utrecht werken we aan het voorkomen van straatintimidatie. We geven de gemeente advies en input voor de ontwikkeling van het beleid tegen straatintimidatie, en maakten samen met Fairspace de toolkit Aanpak Straatintimidatie: Hoe start jij het gesprek? Daarnaast bieden we in Utrecht workshops en trainingen aan over mannenemancipatie, en trainingen in het gebruik van de toolkit.

Beleid straatintimidatie
De gemeente Utrecht werkt op verschillende manieren aan het voorkomen van straatintimidatie. De positie van mannen en mannelijkheid in het probleem en in de oplossing heeft daarin een centrale rol. De meeste daders van straatintimidatie zijn mannen. Dat betekent niet dat alle mannen daders zijn, maar wel dat mannen en mannelijkheid een belangrijke plek hebben in het voorkomen van straatintimidatie. De gemeente betrekt mannen dan ook actief in hun aanpak als deel van de oplossing.

Toolkit: Hoe start jij het gesprek?
In opdracht van de gemeente en samen met Fairspace maakten we de Toolkit Aanpak Straatintimidatie: Hoe start jij het gesprek? De toolkit biedt informatie over straatintimidatie, tips voor een gesprek en werkvormen aan de hand waarvan sleutelfiguren met hun doelgroep in gesprek kunnen gaan over mannelijkheid, straatintimidatie en andere vormen van gendergerelateerd geweld. De toolkit combineert de expertise van Emancipator over mannelijkheid en het betrekken van mannen als deel van de oplossing, met de expertise van Fairspace over omstanderinterventie.

Aanbod workshops
In 2023 bieden we in Utrecht gratis workshops en trainingen aan over mannenemancipatie en hoe mannen en jongens deel van de oplossing kunnen worden. Voor jongeren, scholen, mbo’s, jongerenwerk, etc. Interesse? Neem contact op via bas@emancipator.nl.

Trainingen werken met de toolkit
In 2023 bieden in Utrecht gratis trainingen aan om te leren werken met de Toolkit Aanpak Straatintimidatie. Wil je je inzetten om straatintimidatie te verminderen, en leren hoe je daarover in gesprek kan gaan met buurtbewoners, jongeren, vrienden of collega’s? In deze training maak je kennis met de toolkit en krijg je uitleg over de verschillende werkvormen, leer je hoe je kan omgaan met weerstand, hoe je een veilige omgeving kan creëren om de werkvormen te gebruiken, en krijg je een voorbeeld van een basisworkshop die je zelf kan inzetten. Interesse? Neem contact op via bas@emancipator.nl.

Lancering toolkit 8 juni 2023

Op 8 juni 2023 lanceerden we de toolkit met een feestelijke bijeenkomst in Utrecht!

Toolkit Aanpak Straatintimidatie: Hoe start jij het gesprek?

Download hier de toolkit (pdf).

De toolkit bevat werkvormen die je kan inzetten om met jouw doelgroep in gesprek te gaan over straatintimidatie. De werkvormen zijn verdeeld in binnenkomers, quizzen, oefeningen gericht op lichamelijke ervaring, en reflectieoefeningen. De werkvormen zijn inzetbaar met deelnemers vanaf ongeveer 14 jaar, zowel als losse werkvorm of in combinatie met anderen in een langere workshop. De toolkit bevat ook tips over hoe je een gesprek kan starten, en informatie over straatintimidatie.