Aanbod

Mannenemancipatie raakt aan veel centrale thema’s in de levens van kinderne, jongeren, volwassenen en ouderen, mannen, vrouwen en anderen, op school, op straat, op de werkvloer, in de techniek en in de zorg, in de boardroom, bij de conciërge én thuis aan de stofzuiger of de luieremmer – kortom: van iedereen. Toch zijn mensen zich daar vaak niet van bewust. Bewustzijn van het belang van mannenemancipatie kan helpen allerlei problemen op te lossen of te voorkomen.

Daarom bieden we trainingen, workshops en andere interventies aan voor verschillende doelgroepen: scholen en andere jongerengroepen, professionals en organisaties, en bedrijven. Daarnaast organiseren we regelmatig trainingen en weekenden voor mannen, check de agenda of neem contact op.

Met onze programma’s bieden we deelnemers informatie, inspiratie en handvatten voor actie. Ze bestaan uit interactieve werkvormen die aanzetten tot nadenken en vooral tot zelf ervaren van hoe gender en mannelijkheid werkt. We zorgen voor een veilige groep waarin deelnemers zich vrij kunnen voelen om ervaringen te delen en gesprekken aan te gaan die ze vaak nog nooit eerder hebben gevoerd. Emancipator heeft jarenlange ervaring met workshops en trainingen over gender en mannelijkheid voor allerlei doelgroepen: van brugklassen tot Heineken en Gillette.

Onze sessies gaan in de basis altijd over hetzelfde: gender in het algemeen en mannelijkheid in het bijzonder. Daarbinnen leggen we de focus op een specifieker thema: bijvoorbeeld het voorkomen van (seksueel en/of gendergerelateerd) geweld, het stimuleren van zorg (-zaamheid), vaderschap of mantelzorg, verbreding van perspectief van jongens en de ontwikkeling van hun talenten, meer ruimte voor gender- en seksuele diversiteit, gezonde ontwikkeling van seksualiteit, of nog specifiekere onderwerpen daarbinnen. Er is veel mogelijk, we denken graag mee!

Interesse?

Neem contact met ons op via info@emancipator.nl, we kijken graag samen wat we voor je kunnen doen!

Ervaringen van deelnemers :

“Dit weekend heeft me veel nieuwe inzichten gegeven, zowel persoonlijk als professioneel.”

“Ik heb me verbaasd over de vele vormen van geweld tegen vrouwen waar ik me zelf ook schuldig aan maak.”

“Indringend en confronterend. Onder de indruk van wat ik heb geleerd.”

“Heeft me laten zien wat de urgentie is van het verspreiden van deze onderwerpen.”

“Heel bijzonder, vooral de persoonlijke verhalen die mensen durfden te delen. Ondanks onze verschillen bleken we veel gemeen te hebben.”

“Ik wist niet zo goed wat ik moest verwachten maar het heeft me heel erg geïnspireerd.”

“Life changing.”

Voor scholen en andere jongerengroepen

Jong geleerd is oud gedaan. Daarom hebben we programma’s voor basis-, middelbaar, beroeps- en hoger onderwijs.

Jongeren zijn vaak niet bezig met gender maar worden tegelijk enorm beïnvloed in hun keuzes en in hun ontwikkeling door wat er van hen wordt verwacht en hoe zij geacht worden zich te gedragen. Jongens misschien nog wel meer dan meiden. Deze workshop brengt verborgen stereotypen aan het licht, laat zien hoe mannelijkheidsnormen werken en biedt een perspectief en een alternatief.

Zo hebben we een interventie over mannelijkheidsnormen en -stereotypen die is gericht op het voorkomen van (seksueel) geweld. En we hebben een programma voor een breder perspectief op talentontwikkeling van jongens, dat kan gaan over ruimte bieden aan karaktereigenschappen die als ‘vrouwelijk’ gezien worden en ontdekken wie je bent buiten knellende normen, over de opleiding of het beroep kiezen dat je wil zonder daarin beperkt te worden door verwachtingen.

De workshops worden gegeven door onze ervaren peer educators: jonge mannen tussen de 18 en 35. Ze gebruiken allerlei interactieve werkvormen. Geen saaie les dus, lekker meedoen en bewegen.

De workshop duurt drie uur (of in overleg korter) en kan worden gegeven op locatie of eventueel online. Bij voorkeur bestaat de groep uit jongens, maar gemixt kan ook. Neem contact op voor meer informatie.

Voor professionals en organisaties

Is er in jouw werk genoeg aandacht voor mannenemancipatie? Wij bieden intensieve inspirerende programma’s voor professionals en organisaties in het veld.

Organisaties en professionals die werken aan allerlei gendergerelateerde vraagstukken staan vaak niet stil bij de rol van mannen en mannelijkheid: het belang van mannen voor gender, en van gender voor mannen. Terwijl veel problemen waar jij in je werk mee bezig bent daar mee te maken hebben.

Emancipator biedt intensieve programma’s op maat waarin we jou en je collega’s van alle soorten organisaties kennis laten maken met mannenemancipatie, de urgentie ervan laten voelen en je handvatten geven om dit perspectief te integreren in je werk. Dat kan over van alles gaan, van het betrekken van mannen bij het voorkomen van geweld tot het stimuleren van betrokken vaderschap, en alles daartussen en omheen.

De programma’s worden verzorgd door ervaren trainers van Emancipator, en kunnen in overleg verschillende onderwerpen belichten, lang of kort duren, en werken met grote of kleine en gemixte of mannengroepen. Kortom, altijd op maat, altijd interactief en altijd persoonlijk. Neem contact op, we verkennen graag de mogelijkheden.

Voor bedrijven

Hoe gendergelijk is jouw werkvloer? Voor bedrijven en organisaties bieden we speciale programma’s afgestemd op jouw situatie.

Je hebt misschien veel vrouwen in de boardroom, maar kunnen mannen ook parttime werken als zij dat willen? Is jouw bedrijf een veilige werkomgeving voor iedereen? Hoe staat het ervoor met de werk-privébalans? Nemen je werknemers hun partnerverlof op? Heeft iedereen in je bedrijf de ruimte om zichzelf te laten zien? Bij al deze vragen spelen normen en verwachtingen over mannelijkheid een grote rol, zowel in het management als bij HR als bij branding en communicatie, en in iedere sector. 

Of je nou een fijnere bedrijfscultuur wil voor blijere werknemers of op zoek bent naar een cultuuromslag na meldingen van grensoverschrijdend gedrag, bij Emancipator ben je aan het goede adres. Onze interventies geven je inzicht in de rol van normen en verwachtingen rond mannelijkheid op allerlei punten in je organisatie en helpen je met concrete handvatten om je doelen te behalen. Voor een veilige werksfeer en een inclusieve bedrijfscultuur voor iedereen.

De programma’s worden verzorgd door ervaren trainers van Emancipator en kunnen over van alles gaan: van vaderschapsverlof tot #MeToo. Altijd op maat, altijd interactief en altijd persoonlijk. Neem contact op, we verkennen graag de mogelijkheden.

Toolkits

De werkvormen die we gebruiken zijn ook verzameld in verschillende toolkits, gemaakt vanuit verschillende projecten. Kijk ook bij publicaties.