Breaking the Cycle in Spanje

Van 1 t/m 4 december waren Emancipator-collega’s Hannah, Patrick en Floor aanwezig op de eindconferentie van het project Breaking the Cycle in Cáceres, Spanje.

Breaking the Cycle is een project gericht op het betrekken van mannen en jongens bij het voorkomen van gendergerelateerd geweld, met Cerujovi uit Spanje, Youth First uit Madagaskar, Samoa Victim Support Group, Foundation for Innovative Social Development uit Sri Lanka, Center for Health and Social Justice uit India, en Emancipator. We hebben het afgelopen jaar verschillende uitwisselingen gehad naar Samoa, India, Amsterdam en Sri Lanka. Vorige week was de afsluitende conferentie in Spanje.

Vier dagen lang waren we met de groep samen om het project te evalueren, output te bespreken en externe gasten te laten zien wat we het afgelopen jaar samen gedaan hebben.

Op maandag gaven we met alle bezoekende organisaties workshops aan 65 Spaanse jongeren die weinig tot geen Engels spraken; een hele uitdaging maar erg leuk om te doen! Google Translate blijkt maar weer een fijne uitvinding en zo hebben we ook nog wat Spaans geleerd. In zes rondes van een half uur lieten we de jongeren nadenken over typische gendergedragingen die ze als kind hebben geleerd, en hoe advertenties seksistische stereotypen opdringen. Later op de dag kregen we jongeren op bezoek die wonen in de opvanghuizen van Cerujovi, met wie we een culturele uitwisseling hadden. Naast het beantwoorden van al hun vragen over Amsterdam (van de prijs van een joint en ons favoriete vervoermiddel tot onze nationale bloem), deden we een parcours met Nederlandse spellen zoals spijkerpoepen en stroopwafelhappen.

Op dinsdag was de officiële eindconferentie met externe sprekers en allerlei gasten uit Spanje, waar we ook veel mensen terugzagen die we eerder in India, Nederland en Sri Lanka hadden ontmoet.

Expert Satish Singh van CHSJ (India), sociologe Samitha Sugathamala van FISD (Sri Lanka), socioloog Erick Pescador (Spanje) en antropoloog Aida Esther Bueno Sarduy (Cuba) vertelden over hun expertise in werken met mannen. Onze eigen Floor van Schagen gaf een presentatie over MenEngage, het Europese netwerk en haar activiteiten.

Daarna waren er verschillende workshops. Patrick en Hannah deden een deel van onze IMAGINE-workshop: na een brainstorm over mannelijkheid en vrouwelijkheid bespraken we de piramide van vormen van geweld die daarmee samenhangen.

We eindigden de conferentie met een ‘fish bowl’-gesprek over wat we kunnen doen om het patriarchaat te ontmantelen. De vorm was geïnspireerd op een van de events die Emancipator in mei voor het project organiseerde: in het midden van een grote cirkel beginnen drie mensen op vier stoelen het gesprek. Mensen uit de buitenste kring kunnen op de lege stoel gaan zitten om mee te praten, dan moet een van de anderen hun stoel verlaten.

Het multiculturele publiek zorgde voor een gevarieerd scala aan benaderingen en perspectieven. Want als er iets duidelijk is geworden tijdens het afgelopen jaar dan is het wel dit: hoewel het onderliggende probleem over de hele wereld hetzelfde is, zijn de manieren waarop het zich manifesteert in iedere context anders. Wat we moeten doen om het probleem op te lossen moet dus steeds worden afgestemd op de context. Maar dat je daar mannen bij moet betrekken en waarom, én hoe je dat doet, dat blijkt in al die landen dan weer vergelijkbaar.

Er waren ook leuke culturele uitstapjes om wat van het land en de stad te zien. Zo bezochten we de eerste avond een flamencofestival, deden we mee aan een olijfolieproeverij, kregen we een historische tour door Cáceres (wist je dat ze daar een aflevering van Game of Thrones hebben opgenomen? Wij ook niet) en brachten we een bezoek aan de nabijgelegen universiteitsstad Salamanca. Het was een vol en druk jaar voor Emancipator om te participeren in dit project, maar we zijn erg blij dat we hierbij betrokken mochten zijn en kijken uit naar toekomstige samenwerkingen vanuit Erasmus+!