Verslag: Lancering Let’s #Redefine: Mannelijkheid ism Canadese Ambassade

Op 12 maart organiseerden we een bijzondere bijeenkomst iin Wassenaar, op een prachtige locatie namelijk bij de residentie van de Canadese ambassadeur. Een wat chiquere omgeving dan we bij Emancipator gewend zijn, en niet zonder reden. We waren namelijk uitgenodigd door de ambassade in het kader van een bijzondere samenwerking met de Canadese organisatie White Ribbon, en lanceerden die middag de Nederlandse vertaling van hun campagne Let’s #Redefine: Masculinity. Daarom was Humberto Carolo, CEO van White Ribbon, te gast om te vertellen over zijn werk en de campagnes die White Ribbon voert, en Mariëtte Hamer, regeringscommissaris Seksueel Grensoverschrijdend Gedrag en Seksueel Geweld vertelde over haar werk aan het openbreken van het maatschappelijk gesprek daarover.

De kracht van kwetsbare rolmodellen en verhalen
Humberto werkt voor White Ribbon Canada, een organisatie die werkt aan het voorkomen van gendergerelateerd geweld door gezonde mannelijkheid te promoten, gendergelijkheid te bevorderen en mannen op te roepen zich als ally in te zetten.
Tijdens zijn presentatie liet Humberto zien hoe White Ribbon Canada de kracht van storytelling gebruikt om thema’s rondom mannenemancipatie en gendergelijkheid persoonlijk te maken. Dit doen ze bijvoorbeeld met campagnes zoals I Knew All Along en Short Life Stories. Daarnaast sprak Humberto over het belang van ‘rolemodelling vulnerability’ oftewel; hoe kun je als rolmodel jouw kwetsbaarheid te laten zien. Door zelf een persoonlijk verhaal te delen wordt het voor andere mensen ook makkelijker om dat te doen. Zijn grootste tip om het gesprek over mannelijkheid te starten? Deel je eigen verhaal en vraag dan: hoe heeft de mannelijkheidsnorm jouw leven beïnvloed?

Let’s #Redefine: Mannelijkheid
Begin 2023 lanceerde White Ribbon hun campagne Let’s #Redefine: Masculinity, die wij nu naar het Nederlands hebben vertaald en die we deze middag lanceerden. Met Let’s #Redefine: Mannelijkheid vragen we mensen hoe zij mannelijkheid anders zouden willen definiëren en op zoek te gaan naar nieuwe vormen van mannelijkheid en mannelijkheden. Hoe wil jij mannelijkheid herdefiniëren? Laat het ons weten op Instagram met #Redefine.

Een terugblik op de afgelopen jaren
Tot slot gaf Mariëtte Hamer een terugblik op de afgelopen jaren. Ze heeft het publieke gesprek over seksueel grensoverschrijdend gedrag in Nederland zien veranderen. Sinds de aflevering van BOOS over The Voice twee jaar geleden zijn er steeds meer mensen die zich uitspreken over seksueel grensoverschrijdend gedrag. Maar hoe dan verder? Na een periode van ontkennen (bij ons gebeurt dat niet) en daarna erkennen (het gebeurt toch wel), is er nu een wat modderige fase waarin we met z’n allen kijken hoe we verder willen. Er is steeds meer erkenning dat het niet alleen nodig is om slachtoffers op te vangen na een incident, maar dat we ons erop moeten richten om incidenten te voorkomen. En daarvoor is het nodig dat iedereen uit traditionele rollen mag breken, om zo een gelijkwaardiger land te creëren.

We sloten de middag af met vragen vanuit het publiek aan Humberto en een welverdiende borrel waar we verbinding met elkaar mochten opzoeken. We kijken terug op een geslaagde middag met veel inspiratie voor verdere samenwerking met elkaar en met onze Canadese vrienden.