Harm Jagerman: “Ja mannen, het is confronterend”

Met verbazing leest deze fotograferende en schrijvende huisvader de reacties van sommige mannen over hun situatie. Net zoals wel vaker het geval is, bijvoorbeeld bij de mannengriep, hebben sommige mannen het zwaar. Heel erg zwaar. In een tijd waarin je gebonden zit aan huis, zou je bijna medelijden krijgen. Bijna.

“Verman jezelf”, dat is het eerste waar ik aan denk. Misschien is het Engelse begrip man up nog iets directer. Wees een man. Of zou je er verstandig aan doen om eens iets verder te kijken? Bijvoorbeeld naar wat je partner normaal doet, wanneer jij als man de hoofdkostwinner bent.

Hoe vaak heb ik er inmiddels over geschreven? Misschien wel te vaak. Daar is een goede reden voor. We leven in een land dat beschouwd wordt als een moderne samenleving. Toch zijn er onderdelen in deze samenleving die nauwelijks veranderd zijn. Nu deze corona crisis zich heeft aangediend en het erop lijkt dat we ook na 28 april niet terug kunnen gaan naar business as usual, houdt dit in dat sommige mannen het zwaar hebben.

Er is geen koffiemoment waarop teruggevallen kan worden. Daarmee doel ik natuurlijk op die momenten bij het koffieapparaat waar je als man even je hart kunt luchten. Bijvoorbeeld over hoe zwaar het weekend was met de kinderen. Weekends en werkdagen, de grenzen zijn vervaagd. Omdat de horeca gesloten is, kun je ook niet meer vluchten naar een echte mannenavond in de kroeg. Dan heb ik het nog maar niet over de voetbalcompetities.

Zijn dit vooroordelen? Zeker! Niet iedere man zal zich verbonden voelen met dit soort zaken. Niet iedere man zal het ermee eens zijn dat deze crisis voor hem extra zwaar zal zijn. Toch is het geluid van deze mannen niet zo luid als het geluid van de mannen die van mening zijn dat hun leven niets anders is dan een enorme crisis.

Mooie initiatieven

Deze crisis heeft ons veel geleerd. Er komen veel mooie initiatieven uit voort. Toch zijn er ook een aantal zeer lelijke dingen uit voortgekomen. De klagende mannen over hun thuissituatie verbleken bij wat bepaalde mannen laten zien.

Wat hebben bedrijven als Hunkemöller, Talpa, MS Mode en America Today met elkaar gemeen? Het antwoord is dat ze geleid worden door mannen die van mening zijn dat deze crisis reden is voor een andere behandeling. Eenzijdig is afgekondigd dat de leveranciers langer op hun geld moeten wachten, dat de huren maar helemaal niet betaald moeten worden of personeel niet meer zeker kan zijn van het voorbestaan van hun baan. De bedrijven hebben nog een andere overeenkomst met elkaar: ze worden geleid door mannen.

De bedrijven die ik hierboven genoemd heb, komen allemaal terug in het lijstje op deze pagina.

Het is gevaarlijk om te stellen dat de beslissingen die men neemt alleen genomen zouden kunnen worden omdat er mannen aan het roer staan. We weten het niet, want er zijn veel bedrijven in de wereld waarin vrouwen beperktere kansen krijgen. Misschien had men die beslissing dan niet genomen. Dat weet ik niet. Eigenlijk weet niemand dit.

Dat niemand dit weet heeft ermee te maken dat bepaalde bedrijven tot op heden nooit geleid zijn door een vrouw. Zou een vrouw het anders doen? Dat weten we niet.

Wanneer je het er niet mee eens bent, dan kun je aanvoeren dat er genoeg bitches zijn die bedrijven leiden. We kennen allemaal de voorbeelden van die harde zakenvrouwen. Wat storend is in dit geval: de vrouw aanduiden als een bitch. Een teef dus. De mannen worden niet aangeduid als reu. Dat zijn gewoon de mannen.

Deze crisis moet ons in ieder geval leren dat er veel mogelijk is. Laat ik focussen op de positieve dingen. Thuiswerken is een optie (niet voor iedereen). Wat ook een optie kan zijn is dat je meebeweegt met je gezin. Misschien ben je de hoofdkostwinner en moet je de vraag stellen: Waarom ben ik dit? Is het omdat je vrouwelijke partner in een soortgelijke functie minder zou gaan verdienen? Of is het omdat je vrouwelijke partner misschien niet voldoende tegengas geeft als het om jouw carrière gaat? In plaats van je te beklagen over deze “verschrikkelijke” situatie waarin je noodgedwongen thuis bent en meer bezig bent met het onderwijs (en misschien zelfs de opvoeding) van je kinderen, zou je ook eens kritisch na kunnen gaan denken over de verdeling. Mocht je niets willen aanpassen, dan zou het op zijn minst een goed idee zijn om te erkennen dat je vrouwelijke partner een geweldige prestatie levert. Eentje waar je dan niets anders dan respect voor mag tonen.

Denk daar maar eens over na! Ja mannen, dat is confronterend. Dát is pas confronterend!