blog 11: Vaders als rolmodel en inspirerend voorbeeld

Vaders hebben een belangrijke taak in het creëren van een wereld waar mannen respectvol met vrouwen omgaan.

Verlangen van een puber

Een jaar of veertien was ik. Een jongen die begon te puberen en zich geen raad wist met de ontwikkelingen in zijn lichaam. Een jongen die wel wist wat seks was, en ook wat vrouwen en meisjes voor effect op mij hadden. Op school leerde ik over voortplanting. Met een leeftijdsgenoot leerde ik over de grenzen te gaan van meisjes. Ik was een verlegen jongen die snakte naar intiem contact met meisjes en niet wist hoe dat voor elkaar te krijgen. Ik verlangde naar contact en verbinding, en naar gezonde intimiteit. Ik verlangde ernaar mezelf te leren kennen als seksueel wezen en mistte daarin de begeleiding en het inspirerende voorbeeld van mijn vader.

Moppen over seks

Wat ik van mijn vader over seksualiteit heb meegekregen, was verpakt in humor met daaronder ongemak en schaamte. Mijn vader hield van moppen, en veel daarvan gingen over seks of de klassieke verschillen tussen man en vrouw. Ik kan me de momenten nog herinneren dat hij zo’n mop vertelde en dat ik daar weinig mee kon. Het ongemak dat er toen tussen ons was, ontroert me als ik er zo aan denk. Ik kan me zo goed voorstellen dat hij verbinding met me zocht en niet wist hoe. Op deze manier was het er in ieder geval niet.

Behoefte aan begeleiding

De verbinding met mijn vader was er ook niet op die momenten dat hij me als tienjarige jongen uit wilde leggen wat seks of masturberen is en wat daardoor kan gebeuren. Ook dat was verpakt in humor waaruit ik de conclusie trok dat ik dit deel van mezelf, mijn seksualiteit, maar beter zelf moest ontdekken. Terugdenkend aan mijzelf in die tijd, had mijn intieme leven er heel anders uit kunnen zien wanneer ik begeleiding en support had gehad van mijn vader of een andere mannelijke begeleider.

Rolmodel in man-zijn

Ik ben als puber met momenten over de grens gegaan bij meisjes. Op manieren die nog onschuldig zijn, omdat ik niet verder durfde te gaan, en omdat ik het niet vond kloppen om hun grenzen verder te overschrijden. En toch, hoe onschuldig ook, had ik mijn vader hierin goed kunnen gebruiken. Hij was mijn rolmodel wat betreft man-zijn en hij had me mee kunnen nemen in de wereld van de man. Door zijn eigen beperkingen hierin, kon hij me dat niet geven. Daarin kan ik hem nu als volwassen man vergeven. En de jongen in mij mist hem nog steeds hierin.

Jongens meer gunnen

Ik heb werk gedaan op het gebied van intimiteit zodat ik er een stuk vrijer in mijn eigen seksualiteit ben, en er zijn nog stappen in te zetten. En ik gun iedere jongen van nu een vader die hem mee kan geven wat het is om een man te zijn, om een seksueel wezen te zijn, en om met vrouwen om te gaan vanuit respect en nieuwsgierigheid voor elkaar. Ik gun iedere jongen van nu om via zijn vader te leren wat het is om een mens te zijn in een lichaam van een man. En als de vader dit niet kan of wil geven, in ieder geval een mentor.

Eerlijk en bewust worden

Vanuit dit persoonlijke verhaal nodig ik jou als (mede)vader met een zoon (of meerdere) om bewust te worden van jouw rol in de seksuele ontwikkeling van hem. Word eerlijk in het voorbeeld dat je voor hem bent als het gaat om de relatie met vrouwen. De relatie met de moeder van je zoon is het eerste voorbeeld, en ook hoe je met ander vrouwen omgaat, of hoe je over vrouwen praat met andere mannen. Hoe wil jij dat jouw zoon met vrouwen omgaat? En ben jij daarin het voorbeeld?

Een pittige klus, doe het samen

Wanneer jij als man, als vader, een bijdrage wilt zijn in het creëren van een wereld waar mannen vanuit respect met vrouwen omgaan, dan is het jouw taak om het voorbeeld voor jouw zoon daarin te zijn. En ja, dat kan een pittige klus zijn. En ja, het is enorm bevrijdend en lonend om hierin bewust en eerlijk naar jezelf te worden. Sta eens stil bij de relatie met je eigen vader hierin, lees over dit onderwerp, praat er met andere mannen over, praat er met je zoon over, zoek er hulp bij. Wat je ook doet, doe het samen.

 

Patrick Timmermans is het gezicht achter Vader Visie (www.vadervisie.nl/)