Blog 13. Henk Kouijzer: Geweld tegen vrouwen

Onlangs fietste ik terug van de school van mijn kinderen waar ik in de smalle straatjes van Prinseneiland een vrachtauto zag staan waar zich behoedzaam een vrouw van middelbare leeftijd omheen manoeuvreerde.

Ik ving de woorden “vieze vuile kankerhoer” op die vanuit de cabine naar buiten werden geschreeuwd en maakte mijn analyse. Duidelijk voor mij was dat de vrouw een opmerking had gemaakt over misschien het rijgedrag of in ieder geval de hinder die ze ondervond van de auto.

Ik hield in en draaide terug. De vrouw reed langzaam door en in het oogcontact dat ik vervolgens met de chauffeur kreeg stond het hele verhaal. Als ik iets langer oogcontact had gehouden en verder op hem toe was gegaan zou er een flinke confrontatie hebben plaats gevonden. Ik ben niet gauw bang, maar de dreiging die hiervan uitging was me te veel.

Ik noteerde in mijn hoofd wat ik had meegemaakt en vervolgde mijn weg.

In het verkeer is veel agressie. Frustratie van verkeersdeelnemers leidt regelmatig tot onverkwikkelijke situaties. Ik maak ze gelukkig als fietser niet veel mee, maar heb te doen met automobilisten. Dit echter, was zo walgelijk om mee te maken dat het nog in me doordendert.

Hij vanuit zijn grote auto, hoog verheven in de cabine naar beneden schreeuwend omdat iemand het lef had om iets over zijn gedrag te moeten zeggen. Schaamte aan mijn kant voor deze fellow man.

Had ik graag in gesprek met hem geweest. Volgende keer zet ik me over mijn angst heen.