Jazie over zijn event Feministische mannen, verenigt u!

Jazie Veldhuyzen organiseerde op 5 februari het event Feministische mannen, verenigt u! in Pakhuis De Zwijger. En hij schreef een verslag!

Op 5 februari kwamen er meer dan honderd mensen bij elkaar in Pakhuis de Zwijger om te praten over mannen, feminisme en geweld tegen vrouwen. De zaal was uitverkocht en het publiek was vrij divers, alhoewel ik natuurlijk graag had gezien dat er nog meer mannen aanwezig waren.

Er is een video van het evenement gemaakt en die wordt als het goed is ergens deze week geplaatst op de website van Pakhuis de Zwijger. Al met al was het een geslaagde avond en ik vond het oprecht een eer om een evenement te mogen organiseren en modereren met zulke fantastische sprekers. Mijn dank gaat dan ook uit naar Ambrien R. Moeniralam, Anja Meulenbelt, Daryll Ricardo Landbrug, Hodan Warsame, Ibtissam Abaâziz, Jens van Tricht, Kalib Batta, Mariska Jung en Thomas Hofland voor hun aanwezigheid en de zeer waardevolle bijdragen die ze hebben gedaan.

De vraag is hoe nu verder? Want het is deze avond vooral duidelijk dat wij als mannen nog veel werk hebben te verrichten om de fundamenteel oneerlijke samenleving die wij hebben gecreëerd op zo’n manier te veranderen dat iedereen zich vrij en veilig voelt om zichzelf te ontwikkelen. Maar misschien is het nog duidelijker geworden dat wij als mannen veel werk van binnen te hebben verrichten.

De patriarchale samenleving vertelt ons mannen dat we onze gevoelens moeten onderdrukken om ‘echte’ mannen te kunnen zijn. Het is deze patriarchale invulling van het concept van mannelijkheid die ten grondslag ligt van veel ellende die zich afspeelt in deze wereld. De patriarchale man die niet in contact staat met zijn gevoelsleven weet namelijk niet beter dan problemen op te lossen met agressie of geweld. Op microniveau uit zich dat in verbaal, emotioneel en fysiek geweld en op macroniveau uit zich het in geweld met wapens, bommen en oorlogen.

Vrouwen en in het bijzonder trans vrouwen van kleur worden hier vaak het hardst door geraakt. Maar niet alleen vrouwen zijn het slachtoffer van het patriarchaat, het gaat ook om non-binaire personen, trans mannen, homoseksuele mannen en eigenlijk iedereen die niet voldoet aan het ‘perfecte’ beeld van de sterke slimme witte blonde heteroseksuele cis man met blauwe ogen. Maar zelfs deze ogenschijnlijk perfecte man wordt onderdrukt door het patriarchaat. Want ook hij mag niet praten over zijn gevoel of uiting geven aan zijn ‘feminiene’ kanten in de patriarchale samenleving.

Mannen, het is tijd om te veranderen. Dat doen we niet door met een vinger naar de ander te wijzen. Verandering begint bij onszelf. Ik ga dan ook niet alleen vanuit de politiek aan de slag om ervoor te zorgen dat mannenemancipatie hoog op de agenda komt te staan. De aankomende tijd ga ik vooral verder met lezen en luisteren naar vrouwen om zo stap voor stap meer inzicht te krijgen in hoe het patriarchaat doorwerkt in de samenleving als geheel en in mijn eigen denken en handelen.

Foto’s door Johan Janssen.