“Ellen zal voortleven in ons werk”

“De beste manier om Ellen te eren is door plezier en genot centraal te stellen in ons leven”

Met het overlijden van Ellen Laan afgelopen zaterdag is een bijzonder mens van deze wereld verdwenen. Ellen was seksuoloog, GZ-psycholoog en de oprichter van Seksueel Welzijn Nederland. Maar Emancipator-directeur Jens van Tricht herinnert zich vooral ook haar plezier en levenslust. Hij deelt graag zijn warme herinneringen aan haar:

“Ellen was een enorm hartelijk mens. Heel gedreven, een enorme idealist. Ze was heel erg betrokken, gewoon een heel fijn mens. Ze haalde ontzettend veel plezier uit haar werk. Niet belerend zo van ‘jullie doen het fout’, maar met een houding van: ‘kijk eens naar de mogelijkheden. Er is nog zo veel meer uit het leven te halen en het ligt voor het grijpen.’

“Het is intens jammer dat ze er niet langer mag zijn. En we gaan ervoor zorgen dat ze voortleeft in ons werk, in wat we doen en hoe we het doen.

“Ze heeft vanaf het begin ons werk bij Emancipator omarmd en gesteund. Zij was er heel duidelijk over dat mannen verantwoordelijkheid hebben om seksueel genot en seksueel welzijn eerlijk te delen. Om de clitoris te leren kennen, om seksueel welzijn bij vrouwen meer aandacht te geven. En ook dat mannen daar een wereld bij te winnen hebben. Seks wordt voor iedereen prettiger wanneer het echt samen is. Gedeeld plezier is dubbel plezier!

“Hoe kunnen wij haar werk voorzetten? Ik zou zeggen: word lid van Seksueel Welzijn Nederland. Of volg ze in ieder geval op social media. Maar vooral: het centraal stellen van plezier en genot in idealisme is heel belangrijk. Dat is waar we het eigenlijk voor doen. We kunnen ons richten op het wegnemen van problemen, maar misschien nog wel belangrijker is het cultiveren van het goede. De beste manier waarop we Ellens nalatenschap kunnen eren is door plezier en genot centraal te stellen in ons leven.”

Leestip: afgelopen november verscheen in Vrij Nederland een prachtig dubbelinterview met Ellen en Jens, een hartstochtelijk gesprek over (mannen)emancipatie. Een zekere aanrader!

Foto: Universiteit van Amsterdam