Trainingsweekend 2020

Voor het betrekken van mannen bij het voorkomen van geweld tegen vrouwen

Geweld tegen vrouwen is een enorm probleem. Dit geweld wordt voor het overgrote deel gepleegd door mannen, en mannen kunnen het begin zijn van de oplossing. Geweld komt voort uit beperkende mannelijkheidsnormen. Als we die veranderen en ruimer maken krijgen mannen meer ruimte om mens te zijn en kunnen we geweld en andere problemen voorkomen. Ben jij de man die je wil zijn?

Geweld tegen vrouwen is een enorm probleem: bijna de helft van de Nederlandse vrouwen krijgt na haar vijftiende te maken met (seksueel) geweld. In negen van de tien gevallen wordt dat geweld gepleegd door een man. Niet alle mannen zijn pleger, maar alle mannen zijn opgegroeid in een samenleving die bepaalde verwachtingen van hen heeft en hen bepaalde normen en stereotypes heeft geleerd over wat mannelijk is en wat niet.

Gendernormen en -stereotypen maken dat er bepaalde dingen van je worden verwacht omdat je man bent of vrouw. Die normen zijn beperkend: je mag enkel op een bepaalde manier man zijn. En als je niet aan die normen voldoet en dus ‘niet mannelijk genoeg’ bent heeft dat grote gevolgen. Alle mannen hebben daar last van, want die mannelijkheidsnormen zijn per definitie onhaalbaar: je bent nooit écht helemaal mannelijk genoeg. Dat leidt tot frustratie, psychische problemen, geweld, en (zelf)moord. Die normen, daar moeten we dus vanaf, zodat mannen meer mens kunnen zijn en niet meer beperkt worden door de krappe ‘man box’.

Mannen hebben de verantwoordelijkheid om deel te zijn van de oplossing en eraan bij te dragen dat gendernormen veranderen. Samen werken we aan verandering: een wereld zonder knellende genderhokjes en zonder geweld. Tijdens het trainingsweekend zetten we de eerste stappen.

In het kort

 • Je gaat een activiteit organiseren als onderdeel van de White Ribbon Campagne (25 november – 10 december)
 • Waarom, wat en hoe leer je tijdens het trainingsweekend: 23-25 oktober in Biezenmortel, Brabant
 • Gratis deelname, geheel verzorgd, life changing (aldus oud-deelnemers)
 • Je leert over gender, mannelijkheid, en (seksueel) geweld en wat je daartegen kunt doen
 • Aanmelden t/m 11 oktober

Wat ga je leren?

Tijdens het weekend krijg je informatie, feiten en cijfers over gender, mannelijkheid, vrouwelijkheid, (seksueel) geweld, en training: we geven je tools en methodieken om met anderen aan deze thema’s te werken.

Maar we beginnen bij onszelf. Om met anderen te kunnen werken aan genderproblematieken en maatschappelijke verandering te bereiken, moeten we ook inzien hoe gendernormen ons zelf hebben beïnvloed en nog steeds beïnvloeden. Wie ben jij en hoe hebben verwachtingen en stereotypen over mannen en mannelijkheid invloed op jou en jouw leven (gehad)?

Wat ga je doen?

Na het weekend organiseer je een activiteit over de thema’s die we hebben behandeld, gericht op het betrekken van mannen bij het voorkomen van geweld tegen vrouwen. Je activiteit is deel van de White Ribbon Campagne 2020 met als thema ‘Be the (hu)man you wish to see in the world’. Je organiseert je activiteit samen met een organisatie die zich aansluit of al is aangesloten bij het Deltaplan.

Je activiteit hoeft niet groot te zijn, sterker nog, hoe minder groots je het aanpakt hoe groter de kans van slagen. We hebben liever meer kleine activiteiten dan minder grote 🙂 Als je met jouw activiteit op welke manier dan ook mannen betrekt bij het voorkomen van geweld tegen vrouwen is je activiteit al geslaagd. Tip: bedenk alvast een plan B voor als corona je plannen in de war schopt.

Wij helpen je bij het organiseren van je activiteit, zowel praktisch als inhoudelijk als financieel. Het is de bedoeling dat je al voor het weekend een idee hebt voor je activiteit, zodat je dat tijdens het weekend samen met anderen kan uitwerken. In het aanmeldformulier kan je invullen wat voor idee je al hebt. Je activiteit moet liefst tijdens de White Ribbon Campagne plaatsvinden: tussen 25 november en 10 december, en uiterlijk eind december.

Je meld je aan samen met een organisatie: dat wil zeggen dat je contact hebt met die organisatie, dat zij het Deltaplan steunen en zich erbij aansluiten (of al aangesloten zijn), dat je deels in hun naam en met hun hulp (in welke vorm dan ook) je activiteit organiseert. Op die manier kan je meer mensen bereiken en is je activiteit en het Deltaplan-gedachtegoed meer verankerd. Je kan je activiteit ook intern bij een organisatie organiseren. Kijk hier welke organisaties al zijn aangesloten.

Bijvoorbeeld:

Een filmavond, gesprek met vrienden, bijeenkomst met collega’s, pubquiz, presentatie, modeshow, debatavond, straatinterview, online campagne’tje, feest, thema-avond, masterclass, boekenclub, gespreksavond, thema-ontbijt, fotoserie, …

In het kort

Je krijgt:

 • Een inspirerend, life changing (aldus oud-deelnemers) weekend, volledig verzorgd inclusief overnachtingen, workshops, maaltijden, etcetera
 • Een berg informatie over gender, mannelijkheid, vrouwelijkheid, (seksueel) geweld, en nog veel meer, en nieuwe inzichten in gender, de maatschappij, anderen en jezelf
 • Een fijne groep mannen* die ook met die onderwerpen bezig zijn, een netwerk en community bij wie je terecht kan voor informatie, nieuwe perspectieven, praktische hulp en support
 • Allerlei tools en methodieken om met anderen aan deze thema’s te werken
 • Hulp en financiering van ons en uit de community bij het organiseren van je campagne-activiteit

We verwachten:

 • Je bent erbij tijdens het weekend (nb. het is niet mogelijk om maar een deel van het weekend mee te doen)
 • Je organiseert na afloop van het weekend een activiteit
 • In de promotie van je activiteit (ook via onze kanalen) gebruik je het campagnelogo
 • Je stuurt ons een kort verslagje over je activiteit en een foto, zodat wij op onze website kunnen laten zien wat voor leuks er allemaal gebeurt

Wie ben jij?

 • Je bent een man*, gesocialiseerd als man, of op welke manier dan ook beïnvloed door mannelijkheidsnormen;
 • Je vindt gendergerelateerd geweld een probleem en vindt dat mannen de verantwoordelijkheid hebben om daar iets tegen te doen;
 • Je wil in actie komen om mannen te betrekken bij het voorkomen van gendergerelateerd geweld;
 • Je bent op welke manier dan ook verbonden aan een organisatie die zich heeft aangesloten of gaat aansluiten bij het Deltaplan.

Wie zijn wij?

Wij zijn Emancipator: de Nederlandse organisatie voor mannen en emancipatie. Wij werken aan het betrekken van mannen en mannelijkheid bij gendervraagstukken. Lees hier meer. Het trainingsweekend is onderdeel van het Deltaplan voor het betrekken van jongens en mannen bij het beëindigen van gendergerelateerd geweld. Kijk hier wat voor projecten we nog meer doen. Kijk hier wie wij zijn.

Wat je moet weten

 • Het trainingsweekend is van 23 tot 25 oktober in Biezenmortel, Noord-Brabant. We verwachten dat je er van begin tot eind bij bent: vrijdag eind van de middag tot en met zondag eind van de middag.
 • Je kan je hier aanmelden.
 • Aanmelden kan tot en met 11 oktober. Bij een te groot aantal aanmeldingen volgt een selectieronde, deelnemers worden geselecteerd op basis van onder andere motivatie, plan voor een activiteit en of je een organisatie meebrengt.
 • We laten je zo snel mogelijk en uiterlijk 15 oktober weten of je meekan. Zijn er te veel aanmeldingen dan komen mensen die niet geselecteerd zijn op een wachtlijst.
 • Deelname aan het weekend is gratis.
 • Als je je hebt aangemeld kan je nog afmelden tot 11 oktober, daarna rekenen we op je komst! Uitzondering hierop is uiteraard als je corona-achtige klachten hebt: blijf dan thuis, meld je af en laat je testen. We kijken dan of er iemand van de wachtlijst mee kan.
 • Heb je je aangemeld, hou je dan alsjeblieft twee weken voor het trainingsweekend met extra aandacht aan de coronamaatregelen. Heb je klachten, laat je testen en meld je zo snel mogelijk af. Ook tijdens het trainingsweekend houden we ons uiteraard aan de coronamaatregelen en we gaan ervan uit dat jij dat ook doet. Zie ook onderaan deze pagina.
 • Als je je aanmeldt krijg je meer informatie over waar het is, hoe je daar komt, wanneer je er moet zijn, hoe je je voorbereidt, etcetera.
 • Vragen? Mail naar hannah@emancipator.nl

Hoe is dat, zo’n weekend?

Dat vertellen Mounir en Redouane je graag! (november 2018)

Maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus

Tijdens het trainingsweekend houden we ons aan de maatregelen van het RIVM en we verwachten van jou dat je dat ook doet. We hopen dat je je de tien dagen voor het weekend met extra aandacht aan de regels houdt om te voorkomen dat je besmet raakt en tijdens het weekend anderen besmet.

 • Bij klachten blijf je thuis en laat je je testen
 • Houd altijd anderhalve meter afstand van andere mensen
 • Was regelmatig je handen en hoest en nies in je elleboog
 • Werk zo veel mogelijk thuis
 • Vermijd drukte

In aanvulling op deze algemene regels nemen we tijdens het trainingsweekend specifieke maatregelen aangepast aan de ruimtes die we gebruiken. Daarover krijg je meer informatie als je je hebt aangemeld.

Heb je hier vragen over? Neem contact op via hannah@emancipator.nl.