Man ga zorgen

Dat was kort door de bocht de samenvatting van de discussie op vrijdag 12 juni. Toen ik, Arne van Huis, namens Emancipator in een panel zat rond het thema ´verdeling arbeid en zorg´ op een netwerkbijeenkomst van SPE (servicepunt emancipatie) in Amsterdam.

In het kader van de bezuinigingen op zorg wordt er de komende tijd steeds meer zelfredzaamheid verwacht van mensen die zorg behoeven. Met het terugtreden van de professionele hulpverlening ontstaat een vacuüm in de ondersteuning van ´lichtere´ zorgvragen. Het idee achter de participatiesamenleving is dat mensen dit ´gat in de zorg´ samen zullen dichten. In de praktijk dreigen de zwaarste zorglasten eenzijdig bij de vrouwelijke helft van de samenleving te belanden.

Daar zat ik dan als man voor het eerst formeel namens Emancipator voor een publiek van vrouwen in een panel met drie leden waarvan maar liefst twee mannen. Het was een wonderlijk gevoel te spreken voor een achterban die ik niet ken, vanuit ideeën waarin ik geloof maar waarvan ik niet weet of ze voor anderen ook relevant zijn. Dat gaf me een ietwat ongemakkelijk gevoel.

Daar kwam bij dat het publiek in te delen viel in hoogopgeleide witte vrouwen (grotendeels van de organisatie) en allochtone vrouwen in hoofddoek die behoorlijk van de tongriem gesneden waren.

Was mijn insteek niet te elitair? Teveel een GroenLinks grachtengordel vraagstuk?

Dat bleek gelukkig mee te vallen. Alle aanwezigen deelden het uitgangspunt dat het belangrijk was mannen te activeren rond zorg. Zorg voor hun kinderen, zorg voor de buurt, zorg voor hun ouders. Of dat nu typisch mannelijke zorg moest zijn – ´Geen nieuwe moeders`, aldus Abdellah Mehraz van Trias Pedagogica – of menselijke zorg leidde nog even tot een korte discussie. Alle zorg is toch zorg? Was het eigenlijk wel zo´n belangrijke vraag? Waren mannen bang om als moeder (lees vrouwelijk) getypeerd te worden? Maar uiteindelijk konden de meeste aanwezigen instemmen met mijn opmerking dat alle beweging van mannen richting zorg, hoe klein de stapjes ook zijn, beoordeeld kon worden als ´mannenemancipatie´.

Leuke bijeenkomst! Smaakt naar meer.

Arne van Huis is als Strategisch Adviseur verbonden aan Emancipator