Brandbrief Stille tocht Rotterdam: Stop geweld tegen vrouwen!

Deze brandbrief is op 29 december tijdens de stille tocht aangeboden aan burgemeester Aboutaleb van Rotterdam:

Rotterdam, 29 december 2018

Rotterdam heeft in korte tijd drie dochters verloren door geweld van mannen in hun naaste omgeving. Rotterdam staat naast hun nabestaanden in verdriet en medeleven. Met hun tragische dood gaven Sarah, Bianca en Hümeyra een gezicht aan de vreselijke gevolgen van geweld tegen vrouwen.

Daarbij realiseren we ons dat er zoveel meer meisjes en vrouwen zijn die te maken krijgen met psychisch, fysiek en/of seksueel geweld. Dat sommigen van hen daar zelfs dagelijks mee te maken hebben in de huiselijke en vaak ook binnen een gesloten sfeer. De meesten van hen kennen we niet bij naam of gezicht.

Maar we dragen hen ook in ons hart. We willen hun ook laten weten dat geweld niet normaal is, niet acceptabel is en dat er hulp voor hen is.

Dat vergt dat Rotterdammers, alle Rotterdammers, in alle lagen van de bevolking, steeds blijven uitdragen dat geweld tegen vrouwen onacceptabel is. Dat vergt dat we gezamenlijk deze norm steeds blijven stellen. In het contact met buren, op school, in gebedshuizen, bij verenigingen, in de sportkleedkamer of het koffiehuis of tijdens bijeenkomsten. We roepen hier met name mannen op niet meer te zwijgen en zich uit te spreken tegen geweld tegen vrouwen, zoals onze burgemeester Ahmed Aboutaleb onlangs deed. Het vergt ook een integrale aanpak, van preventie, hulp en handhaving.

Een breed scala aan organisaties is vandaag samengekomen om deze boodschap uit te dragen. Organisaties uit diverse levensbeschouwelijke gemeenschappen, uit onderwijs, uit de zorg en het maatschappelijk veld. We zijn bijeen gekomen naar aanleiding van drie tragedies, in ontzetting, maar ook met een gedeelde en vurige wens om andere tragedies te voorkomen.

Daartoe roepen wij ook het College van Burgemeester & Wethouders en de gemeenteraad op om al het nodige in het werk te stellen, in samenwerking met een brede coalitie aan maatschappelijke organisaties, om de norm te blijven stellen en een integrale aanpak gestalte te geven.

Rotterdam spreekt zich uit: blijf met je handen van onze dochters af!

 

De stille tocht is georganiseered door DonaDaria, Emancipator, IDEM Rotterdam, en SPIOR en wordt ondersteund door onder andere: Convent der Kerken Rotterdam, Mara, Samen 010, SKIN Rotterdam, Nederlands Israëlitische Gemeente Rotterdam, Liberaal Joodse Gemeente Rotterdam, Humanistisch Verbond Rotterdam, Sanatan Dharm net, Boeddhistisch centrum Puntsok Chö Ling, Rotterdam Designcollege, Zadkine College, Albeda College, Scheepvaart- en Transport College, Hogeschool Rotterdam, Inholland Hogeschool Rotterdam, Erasmus Universiteit Rotterdam, Vereniging ADD, Peace Penguins, Krachtvrouwen Oude Westen, Moeders met Talent, Rotterdammers met Talent, Voorlichters Gezondheid, InMovement, Avant Sanare,  Urban Witches Rotterdam, Alacritas, Pressure Line, Vrouwendag Rotterdam, Rotterdamse Sociale Alliantie, Arosa, COC Rotterdam Rijnmond, Pauluskerk, Zelfregiehuis Delfshaven, Sociaal Culturele Vereniging Rotterdam, Formaat Werkplaats voor Participatief Drama, Stichting Vooruit in de Samenleving, Wereld Vrouwen, Stichting Hollanda Gonuller Vakfi, DIA Rozenburg, Beveiligingsloket Rotterdam en Gemeente Rotterdam.